ГЕРБ подава сигнал за подаряване на коли и купуване на гласове в Дупница
ГЕРБ подава сигнал за подаряване на коли и купуване на гласове в Дупница / снимка: DarikNews.bg, Кюстендил

Сигнал в прокуратурата за подарявани коли на ромски лидери в Дупница в деня на изборите ще подадат от ГЕРБ. Председателят на предизборния щаб в общината Ивайло Константинов обяви, че два автомобила „Форд Фиеста” и „Опел Астра” са дарени в Гиздова махала на 12 май.

„Ще сезираме прокуратурата и след това ще обявим имената на тези хора пред медиите. Има ли трима господа в Дупница, които в деня на изборите активно подкрепяха вота за  БСП, с благотворителни действия и финансови дарения? Имали подарявани коли на ромски лидери”, попита на пресконференция Ивайло Константинов. Той допълни, че в деня на изборите в Гиздова махала се е движело сиво „Ауди”, от което са раздавани пари. „Избраният за депутат д-р Иван Ибришимов е посочвал на избиратели как да маркират с „Х” №5 в бюлетината, след получаването на парите”, каза Константинов.

По отношение на сигналите за нарушения в изборния ден и за наличието на 30 000 бюлетини в община Кюстендил, Ивайло Константинов коментира: „Полицията беше приспана и докато правеше проверка се купуваха гласове”.

Увеличава се броя на симпатизантите на ГЕРБ в Кюстендил, отчете след изборите областният координатор Кирил Калфин. Той бе категоричен, че въпреки резултата, партията е успяла да възвърне доверието към нея в община Кюстендил.

В национален мащаб, резултатът на ГЕРБ, като процент (29,52%) е шести по сила за партията, след тези в големите градове - София, Пловдив, Варна и Бургас. „На местните избори през 2012 г. за нас гласуваха 1800 души, сега през май 2013-а, те са 9305 или пет пъти повече. ГЕРБ-Кюстендил е възвърнала доверието си и хората показват, че стоят зад нас”, коментира Калфин.

Калфин посочи, че в град Кюстендил ГЕРБ има 7095 гласа, а БСП - 8061, като опонентите печелят благодарение на смесените секции, където гласуват ромите. Там БСП взима 2450 гласа, а ГЕРБ - 1316.

БСП в нашата област ни води с 3,5%. Отдаваме го на корпоративен и контролиран вот, особено в циганските махали. След гръмките жалби за 30 000 бюлетини в община Кюстендил, за отклоняване на вниманието, някои опоненти си свършиха работата, сещате се как”, заяви Кирил Калфин.

Той определи като голяма изненада и резултата на „Атака” в областта - над 11%, без партията да присъства активно в политическия живот. „Голяма част от нашите гласове преляха към „Атака”, след компромата в Деня за размисъл”, коментира още Калфин.

Новини от Кюстендил