Видеокамера заснела подмяна на вота в село Бохот
Видеокамера заснела подмяна на вота в село Бохот / снимка: Impact Press Group

Жалба за подмяна на бюлетини в избирателна секция в училището в село Бохот е постъпила в ОИК Плевен.

Нарушението е било заснето с включена училищна камера, монтирана в изборно помещение, което само по себе си също е недопустимо, съобщи председателят на ОИК Плевен Румен Цачев. По думите му се касае за разместване на бюлетини и поставяне на други с отбелязан вот. Подмяната е била запечатана с видеокамера в класната стая. Устройството е било включено, въпреки че това е забранено и е един вид контролиране на вота.

Според подадената жалба подмяната е осъществявана от членове на секционната комисия. На място са изпратени членове на ОИК да установят за какво точно нарушение се касае. Разпоредено е камерата да бъде изключена незабавно и изборът да продължи когато нарушението бъде отстранено.

Предстои жалбата да бъде разгледана от ОИК Плевен и ако се установи нарушение, то ще бъде изпратено за разследване към компетентните органи. Не е ясно кои бюлетини са били подменяни дали за президент или за местна власт. На балотажа днес за кмет на село Бохот се борят двама кандидати с абсолютно еднакъв брой гласове на първи тур.

Други новини от Плевен