В Габрово се създава възможност за подмяна на вота, смята депутатът Георги Терзийски
В Габрово се създава възможност за подмяна на вота, смята депутатът Георги Терзийски / снимка: DarikNews.bg, Габрово

Народният представител от РЗС Георги Терзийски честити победата на ГЕРБ и ги предупреди да внимават, за да не се окаже това пирова победа. На пресконференция днес той каза, че са поставили много въпроси по време на кампанията и сега ще очакват и ще настояват за отговори.

Терзийски заяви, че в Габрово, както и в национален план, се създава възможност за манипулиране и подмяна на вота. По думите му има протоколи, на които няма посочен брой гласували и брой на редовни и сгрешени бюлетини. На част от секциите не са били поставени изборните протоколи. „След като информацията се обработи, ние ще обявим следващите ни действия”, заяви Терзийски. Той допълни, че в предизборната кампания е имало редица сигнали и жалби в опит да бъде повлиян и манипулиран вотът чрез натиск и принуда.

„Ние и нашият екип се оформяме като трета политическа сила в града. Безусловно успяхме в тези избори да застанем наравно с политически мастодонти като ГЕРБ и БСП. А от останалите политически партии, ние сме на почти двойно по- висок резултат в проценти и гласували”, каза още Терзийски. Все пак за себе си той счита, че е неудовлетворен, защото разполагат с възможностите и потенциала да бъдат не само на по- предна позиция, но и на челно място. „Резултатът е добър, но имаме много по- голям потенциал и предстои да го докажем”, каза още той и се закани, че те ще бъдат единствената опозиция в общинския съвет.

„Аз смятам, че преяждането с власт е пагубно за всяка управляваща партия и няма да бъде полезно за нашия град”, каза водачът на листата за общински съветници на РЗС Валерий Василев. По думите му, когато една партия има всички лостове и механизми, когато има мнозинство в общинския съвет, когато има всички кметски позиции, неминуемо ще се стигне до самозабрава.

Резултатите от изборите той коментира като каза, че е доволен, защото техният резултат е добър и допълни, че за разлика от ГЕРБ, хората са гласували за тях персонално, а не толкова партийно. Василев уточни, че кампанията им е била на доста добро ниво и е направена с минимални финансови средства и сподели, че е очаквал да имат поне 5 или 6 общински съветници в местния парламент. Той благодари на всички хора, които са ги подкрепили на дело, а не думи.

Кандидатът за кмет на РЗС доц. Пенчо Пенчев каза, че раздвоен, защото всяко нещо, което прави, го изживява. “Независимо, че се чувствам малко тъжен от отношенията и действията на някои хора, аз винаги забравям тези неща. Прощавам на всички габровци това отношение и мога да ги уверя, че сега с още по- голяма воля и сила ще се боря за тях”, каза той.