Коментари за кметския вот в София
Коментари за кметския вот в София / снимка: Sofia Photo Agency

Хората оценяват резултатите от работата ми като кмет на София - така кандидатът за столичен кмет Йорданка Фандъкова коментира пред bTV предварителните данни от изборите. Благодаря на софиянци, че гласуваха. Това показва, че искат да участват в управлението на града и че оценяват резултатите от работата, а не обещания. За мен това означава много работа и по-нататък, каза Фандъкова. Според нея е рано да се говори дали ще има балотаж - необходимо е да се изчакат окончателните резултати.

Това, което се е случило днес, е подмяна на гласовете на столичаните и на българите. По думите му, след като ГЕРБ са отнели свободата на словото, социалната политика, са откраднали и гласовете на хората. Това заяви кандидатът на БСП за кмет на столицата Георги Кадиев. Той изрази недоволство от начина на организиране на изборите и посочи пример, че е имало хора, които са искали да гласуват, но не са имали физическата възможност за това. На въпрос дали ще поиска касиране на вота, Кадиев заяви, че за това трябва да решат юристите, но по думите му, ако ГЕРБ „имат поне малко срам", сами ще напряват нещо, тъй като според него така не се печелят избори. Попитан защо в продължение на 20 години столицата няма червен кмет, Георги Кадиев заяви, че такава е волята на софиянци. Той подчерта, че София не е нито синя, нито червена, нито жълта, а е сива, кална, мръсна и прашна и сподели, че би искал да я направи по-цветна.

С избора на Фанъдкова избирателите са подкрепили статуквото, каза пред Дарик кандидатът за кмет на София Прошко Прошков. Според него тези избори са най-зле организираните от 20 години насам, а организацията била кошмарна, както по думите му се управлявала и страната, и общината. Прошков благодари на хората, които са подкрепили сините, въпреки трудностите.

Според кандидата за кмет на София от "Атака" Николай Пехливанов, основната изненада е, че изборите са били основно и само партиен вот и малко са се размили местните избори. Нещо, което аз лично се борех през цялата кампания - да разбием този модел на мислене, и че е крайно време нашите градове да се управляват от личност, а не от партийни функционери, посочи Пехливанов. Той заяви, че това, което му е направило впечатление е, че имало огромни опашки, а броят на секциите е бил по-малък от необходимия и не се е взело предвид, че вотът е и за президент и за местни избори. Настроението показва, че хората гласуват за партии, а не за личност, когато говорим за местни избори, посочи Пехливанов. Той коментира, че за София резултатите за "Атака" са в рамките на потенциала, който партията има.