ГЕРБ: Не приемаме обвиненията, че сме манипулирали преброяването
ГЕРБ: Не приемаме обвиненията, че сме манипулирали преброяването / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Станислав Иванов и Иван Божилов наистина бяха на място в ОИК, но не в качеството си на народни представители, а като районни координатори на ПП ГЕРБ, съобщават от партията. Именно като такива Иванов и Божилов бяха допуснати в ОИК, представяйки пълномощни, които им делегират правото да представляват ГЕРБ в изборния ден в ОИК и СИК на територията на Столична община.

Разбираме напрежениението у членовете на СИК-овете, както и преумората, разбираме и че опонентите ни не могат да преживеят изборната загуба.

Категорично обаче не приемаме обвиненията, че ГЕРБ е манипулирал преброяването. Напротив - още с откриването на изборния ден, представителите на останалите извън ГЕРБ партии в СИК, по всякакъв начин се опитаха да бойкотират изборния процес - не се явиха в изборните секции, което наложи стартът на изборния ден да започне с 30 минути закъснение. В късните часове на нощта, когато вече имаше яснота за резултатите, членовете на СИК от квотите на другите политически партии, напуснаха помещението на ОИК, оставяйки чувалите с бюлетините без надзор.

По смисъла на Изборния кодекс членовете на СИК са длъжностни лица със своите права и задължения. За нас е недопустимо един административно-технически процес по организация на приемането на протоколите и бюлетините от приключилите избори, да бъде политизиран.

Категорично отказваме и този път да влизаме в диалог с политици, чиито резултати от изборите говорят достатъчно ясно колко провалени са.