Животновъдите поставят проблеми, които вече са решени
Животновъдите поставят проблеми, които вече са решени / БГНЕС

Светла Бъчварова, заместник-министър на земеделието с ресор животновъдство, в интервю за предаването „Денят” на Дарик радио:

Имате един комплимент от Бойко Синапов, единият от лидерите, и доста критики от другия лидер Андриан Цаконски. Да почнем с критиките. Андриан Цаконски казва – криете се, няма ви, не работите.

Аз смятам, че Андриан Цаконски, тъй като не е в течение на всички неща, които се случват в министерството, и дейността, която се осъществява, затова остава с такова впечатление, че публично не се явявам толкова често, колкото в определени периоди, когато имаше протести. Но трябва да ви кажа, че през всичките тези месеци миналата година, а и тази, която от началото стартирахме, се правят всички необходими стъпки да стартират държавните помощи с указанията, където животновъдите получават най-голям процент от тези 60 милиона, които са предвидени в сметката на фонд "Земеделие", а също така и за предоставяне на искането от Европейската комисия за национални доплащания към плащанията на площ. Те са в размер на 110 милиона за 2009 година, но за това е необходима огромна работа, свързана както с установяване броя на животните... (не се разбира - бел.редб)... система, механизми, правила, които изискват огромни усилия на експерти специалисти, включително и моето участие дотолкова, доколкото много от нещата са спорни и са трудни за България, особено в такива информационни системи и масиви, които ние в момента работим. Така че. . .

Нека да ви попитам така, кои от исканията на фермерите, те са много, днес прозвучаха многократно в ефира на "Дарик" радио, кои от тези искания смятате вие за основателни и кои смятате за абсолютно неоснователни?

Значи, не мога да ги разделя така. По принцип, щом има проблем в някой сектор или подотрасъл, той се изразява във вид на протест. Дали ще бъде физически с излизане на улица, дали ще бъде по друг начин, който е представен в медиите или дискутиран, това няма значение, работата е да се обърне внимание от всички нас. Сега по отношение на сектора "Мляко" - като цяло изключително труден. Той е труден да цяла Европа поради драстично падане на изкупните цени, свито потребление, икономическа криза и всички неща, които са свързани с една стагнация на пазара. Това, което Европейската комисия направи, съответно ние преведохме в механизмите на интервенционната агенция, е да направим необходимото да се подготвим да има интервенция на пазара, но тя за съжаление не е в класическия смисъл на зърнените култури, а е за преработка на сухо мляко и на масло. Отделно Европейската комисия с наше активно съдействие и участие, и гласуване, разреши експортни премии за износ на млечни продукти в трети страни. Това е част от мерките за облекчаване на напрежението на пазара по цялата верига. За да се компенсира това намаление на цените, беше обявено и от държавен фонд "Земеделие", че от 1 януари стартира линията за държавните помощи, която е в размер на 20 стотинки за качествено краве мляко и 25 стотинки за овче и биволско мляко. Но фермерите знаят как се кандидатства, условията са традиционни, изискванията са стандартни.

Всъщност вие готова ли сте, заедно с министъра, разбира се, да седнете с хората, които днес протестираха, колкото и малко да са те, другата седмица може да са повече, и да поговорите за всички тези проблеми с един спокоен тон. Да обсъдите нещата, както трябва, за да намерите решение.

Абсолютно винаги съм готова на разговори, независимо дали ще дойдат един-двама, или повече представители на асоциации. Мисля, че това съм го доказала най-малко с присъствието си в министерството и това, че при мен има представители от различни организации. Само че много ми се ще, когато коментираме въпросите, първо, да имаме еднакво ниво на информация от гледна точка на това. . . тъй като някои от проблемите, които се поставят, те са решени. Аз например мисля, че животновъдите не знаят, че имат 110 милиона за национални доплащания за 2009 година, което е максималният размер, който е възможен да получат като страна, присъединила се по-късно, членка на ЕС, и това е заложено в бюджета. Усилията са изключително големи, обаче оттук нататък да докажем, че ние можем да разходваме тези средства при изключително голям контрол и стриктно за тези, които произвеждат. И това са трудностите, с които се сблъскваме - и с броя на животните, и системата, която трябва да се изгради, и с изисквания, които са свързани с прилагането на регламентите.

Как ще отговорите на упрека, който отправи преди минути към вас Бойко Синапов. Той казва, че министерството работи за подставени фермери, финансира фермери, близки, да кажем, около вероятно ръководството има предвид на Министерството на земеделието.

Не, вижте, това е огромен масив от земеделски производители, които ползват и държавни помощи, които ползват също така и отделно национални доплащания. Така например на края на годината бяха представени 60 милиона лева за животновъдство на база млечни квоти и на база брой животни. Само с овцевъдство, днес си направих справката, че около 6 хиляди фермера са кандидатствали на общо основание на база на подаден брой животни от тях. Може да има пропуски в контрола или пропуски след това в документацията, която се изисква впоследствие, но тези въпроси могат да бъдат решавани в оперативен порядък и трябва да бъдем сигнализирани за тях. Искам например миналата година да подчертая, че развъдните асоциации стартираха много късно линията, защото имаше изключително големи протести. Например при 3 свиневъдни асоциации се обвиняват една друга, че нямат толкова брой животни, колкото са подали, съответно субсидията им се намалява. Бяха необходими проверки в рамките на месец и половина, два по сигнал, за да могат да се установи истината. Така че винаги сме готови да контролираме процесите, които стават в животновъдството, поради огромния брой земеделски производители, които са в сектора – над 130 хиляди са.

Г-жо Бъчварова, да завършим с вашата прогноза, ще ескалира ли напрежението сред животновъдите или нещата ще бъдат решени в рамките на седмица-две?

Аз ще направя всичко възможно от моя страна да инициирам срещи, включително и г-н Цаконски, който предоставя информация, името ми по различен повод го вмъква в коментари...

Между другото, това за съпруга ви вярно ли е, което казва – че той бил член на асоциацията на зооинженерите.

Значи, не искам да коментирам въпроса... и писмено отговорихме, и той го поставя въпроса отдавна. Това е тема, която би следвало да дойде при мен да ме попита, а не да ползва информация, която, първо, към момента нито е достоверна, нито е вярна. Но това са неща, които няма как вероятно да ги избегна поради това, че съм на този пост и има определени трудности той с комуникациите с мен в момента. з така я приемам по-скоро.