Земеделският министър иска четирима заместници, единият с ресор животновъдство
Земеделският министър иска четирима заместници, единият с ресор животновъдство / снимка: БГНЕС, aрхив

Близо седмица след като полижи клетва за поста министър на земеделието и храните проф. Димитър Греков все още не е уточнил имената на своите заместници. Той не потвърди, но и не отрече дали спряганите имена на бъдещите му заместници са именно депутатът от БСП Явор Гечев, както и известни имена от структурите на ДПС. Едно от първите неща, които е разпоредил проф. Греков, е проверка на дипломите на всички служители в агроведомството, за да се провери дали няма скрити още „калинки" в администрацията. Ето какво каза проф. Греков пред Дарик:

Лесно ли се решихте на тази крачка? Напускайки академичната общност, изведнъж на друг пост, на друга плоскост.

Интересен въпрос. Действително с неохота временно освободих мястото, което заемам. Но трудно реших. Това е не толкова въпрос на решение, колкото въпрос на отговорност. И всеки, който се заема с такава длъжност, си прави равносметка на силите, възможностите, познанията, които са необходими, за да може да се справя с тази ситуация. Така че трудно го взех, но нямаше време. В рамките на два часа трябваше да взема решение и всички тези анализи ги направих за кратко време.

Поемате едно от мегаминистерствата - то има много структури, много отговорности. Какви ще бъдат първите ви задачи?

Действително, не мога да определя кой проблем е най-важен, защото всички проблеми са с номер едно, започвайки от спирането на някои не бих казал разрухи, но са важни моменти да се спрат. Защото спирането на разрухата е важно, за да се стъпи на здраво и да се върви напред. Но има много важни неща, които като че ли досега не са решавани или по-скоро не е получен адекватен отговор на тях.

Дали няма да има подмяна на експертите в министерството. Знаем, че има експерти, които работят във ведомството вече при няколко правителства. Планирате ли някаква чистка, така да го кажем?

Имат основание да се притесняват онези хора, които не си вършат професионално работата. Съвсем основателно е това и мисля и дано е така, че се притесняват тези. Но онези, които са професионалисти, които работят по политиката за възраждането, за развитието на българското земеделие, няма от какво да се притесняват. Искам да обърнем пирамидата - не земеделските производители да ходят в областния център, да идват в София, а всички тези хора, които се занимават с ръководене, с консултиране на земеделските производители, нека слязат при тях. Всяка отсъствие на един земеделски производител от час или два от стопанството му, се оказва решаващо в някои случаи за неговото развитие. Не хората са тези, които трябва да слугуват на нас. Ние трябва да служим на тях.

От структурите на земеделското министерство тръгна нарицателното „калинка" по името на бившия шеф на ДФ „Земеделие" Калина Илиева, която се оказа, че няма диплома за висше образование. Впоследствие се разрази подобен скандал и с бившия вече шеф на „Напоителни системи" Георги Харизанов. Така у обществото остана едно негативно усещане за „калинките" в структурите, които нямат нужния образователен ценз. Как ще изчистите имиджа на министерството в това отношение?

Вече сме започнали. Поисках пълна справка за хората по тяхната квалификационна характеристика, по техния опит, по тяхната последно направена атестация и по начина, по който за влезли в министерството. По такъв начин ще процедирам и в областните структури, а също и в Фонд „Земеделие", защото действително има хора, които са влезли, меко казано, по странен начин.

Планирате ли промени във Фонд „Земеделие"? Ключов е столът на неговия директор, така да го кажем.

Мисля, че действително столът на директора е ключов, но тези решения ще се вземат на политическата сцена, от политическите лица. А по-важно е хората да работят спокойно. Дали един или друг ще бъде министър или директор на фонда е важно, но за мен е важен екипът, комуникацията, която съществува между министерството и фонда. Затова сега съм ги помолил всички да работят коректно, спокойно, не за проф. Греков, а за българското земеделие. А когато дойде времето за смяната, както аз, така и те ще си отидат.

Сформирахте ли вече екип от заместници и кога ще го представите?

Не, не съм сформирал екип. Може би до края на седмицата ще има такъв. Мисля, че съвсем скоро ще има и ще бъде сформиран на базата на специалисти и някакви политически решения, които се вземат.

Спрягат се имената на Явор Гечев от БСП и на хора от сектора в структурите на ДПС.

Няма да коментирам имена. Бих искал да заявя, че ще работя с всеки, който дойде и желае да работи за българското земеделие и то честно и почтено. И ще оценя неговия опит като специалист, опит да работи в екип - изключително държа на това, - като превъзмогне личните си качествата, политическите предимства, които му се дават. И нека да поработим малко с екипа и тогава да ни оценяват, а не да правим оценка на предишни качества на хората.

Остава ли структурата с трима заместник-министри? Можем ли сега да им кажем ресорите? Един със сигурност ще е на евросредствата.

Да, един ще е на евросредствата. Даже ще поискам и още един заместник-министър. Смятам, че животновъдството е важен, изоставен проблем и отдел в нашето министерство. Ще поискам промяна в устройствения правилник на министерството, за да може да имаме един такъв заместник-министър. В настоящия момент, в който слагаме началото на възобновяване на животновъдството, един такъв заместник-министър ще трябва да има. Но все пак разбирате, че това не е само мое желание. Така че бих желал да бъдат четирима заместниците.