Затопляне до края на януари
Затопляне до края на януари / снимка: Sofia Photo Agency

Предстои затопляне на времето до края на януари като максималните температури ще достигнат до 10 градуса. Това каза в интервю за предаването „Дарик кафе” Латин Латинов - ръководител на секцията "Оперативни прогнози" в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Той добави, че едновременно с покачването на температурите ще има и условия за превалявания от дъжд, което в отделни райони, поради наличието на снежна покривка, ще доведе до образуването на поледици и заледявания.

Ето какво още каза Латин Латинов за Дарик:

Г-н Латинов, предстои ли да се затопли времето в следващите часове, каквито са и прогнозите?

Ще има затопляне, сутринта температурите бяха доста ниски. Отново бяха измерени рекордни температури – минус 17 градуса беше в Кнежа, Драгоман, Елхово, Карнобат. На доста места имаше мъгли, които постепенно ще се разсейват, ще има разкъсана облачност. Но ако очаквате прекалено да се стопли, няма да стане. Максималните температури ще бъдат в рамките до 6-7 градуса, в повечето райони по-близки до нулата.

На какво се дължи това затопляне и кога ще започне?

Това затопляне, за което много се говори, ще бъде постепенно. Ще се ориентира потокът на въздушните маси от начало от югозапад, а след това и от юг, естествено с по-високи температури, ще се заоблачи. Температурите ще се повишат и максималните ще бъдат в порядъка на 5-10 градуса, което вече е съвсем друго, макар че и тези температури са характерни за зимата. Едновременно с това ще има и условия за превалявания от дъжд, което в отделни райони, поради наличието на снежна покривка, може да доведе до образуването на поледици и заледявания. Минималните температури ще бъдат близко до нулата, но все пак и малко над нея. Не бих казал, че предстои затопляне, а омекване на времето.

Това омекване на времето за какъв период ще бъде?

Омекването на времето ще бъде характерно почти до края на месеца. Ще има известни колебания, ще има и временни спирания на преваляванията. Повечко слънце ще има около 17 януари. Очаква се около 21 януари дъждът в някои райони да премине в сняг. Отново да има превалявания от дъжд между 22 и 25 януари и към 27 и 28 януари с понижаването на температурите и временно преминаване в сняг. Като тенденция е по-често да бъде дъжд, а не сняг, което за зимата не е нещо съвсем обичайно. И би трябвало да го окачествим като по-меко време от нормалното. Средната температура до края на месеца ще бъде с един-два градуса по-висока от нормалната.

Предвид натрупана снежна покривка и очакваните валежи от дъжд, това няма ли да доведе до сериозни проблеми и заледявания?

Заледявания ще има, поледици също ще има, те съответно крият своята опасност, но няма условия за пълноводие на реките и наводнения, причинени от топенето на снеговете.

Казвате, че времето ще омекне, но не толкова много, че да разтопи натрупания сняг в страната?

Все пак е зима.

Какво ще е времето през февруари?

Раничко е да се каже, но сега не се очаква Малък Сечко да бъде суров.