Юлиан Вергов: Не бих участвал в реалити формати
Юлиан Вергов: Не бих участвал в реалити формати / снимка: БГНЕС, aрхив

Актьорът Юлиан Вергов не би участвал в реалити формат. Това призна самият той в интервю за Дарик. Вергов дори не гледа подобни предавания, но пък по думите му щом хората ги харесват, „в крайна сметка това е демокрация - всеки да гледа каквото му харесва". Актьорът разказа, че се е обърнал към екологията и прави каквото може, макар и да е малко, да помогне на природата: кара колело, ходи пеша, събира разделно отпадъците.

Звездното трио Владо Карамазов, Захари Бахаров и Юлиан Вергов предстои да представи и на морска сцена, в Бургас своя най-нов театрален проект - „Арт" по режисура на Антон Угринов. Спектакълът е продуциран от компанията на тримата актьори, които отново излизат заедно на сцената след успеха на „Спанак с картофи".

За общите им участия, съдружието, новия спектакъл и сюжета - отражение на реалния живот, политиката, новия министър на културата и бъдещите кинопроекти на Юлиан Вергов, ето какво каза актьорът пред Дарик:

Какво е мнението ви за новия министър на културата и дали той ще успее да разреши част от проблемите на театъра?

Не знам дали ще успее. Предполагам, че ще положи всички усилия, защото е достатъчно интелигентен, ерудиран човек, с когото аз лично се познавам. Така че смятам, че ще бъде достатъчно ангажиран с този пост да направи всичко най-добро за културата.

Вашата лична позиция за случващото се в страната.

Аз не обичам да се връщам назад и да бъда черноглед. Силно се надявам нещата да се оправят. Най-накрая политиците да разберат, че трябва да се обърнат към хората преди всичко, а после към себе си. И се надявам поне някой от тях да има морал, за да тръгнат нещата в малко по-добра посока.

Имате ли своя лична кауза като звезда?

Не обичам тези думи - кауза, въобще някакъв стремеж само в една посока. Наблягам най-вече, ако мога така да кажа, на екологията, обърнал към се към природата. Болно ми е от това което става - застрояване и така нататък. Въпреки че знам, че е неизбежно от една страна, но от друга страна се опитвам колкото мога, макар и малко, да помогна на тази планета. Движа се с колело, пеша, хвърлям разделно отпадъците. Това е, което правя, не бих се ангажирал с тежката дума кауза.

Как влияе участието на актьори в различен тип реалити формати според вас, въпреки че доколкото знам, вие самият никога не сте участвал в такива?

Да, и няма и да участвам. Участието е въпрос на лична преценка, сигурно си имат причини, за да се заемат с това нещо. Аз лично никога не бих се наел да участвам в подобен тип формат. Знам че хората го гледат. Аз лично не следя какво става дори за секунда. Но след като им харесва на хората... Нали пък това е демокрация - всеки да гледа каквото му харесва.

Според вас матира ли това по някакъв начин блясъка на известния човек?

Ако съм гледал, да ви кажа, ама като не съм, нямам представа. Тук най-вероятно става въпрос не за известен и неизвестен, а за това какъв човек си. Защото доколкото знам, камерите следят всичко, което става, така че се разбира какъв човек си като цяло. И ако ти самият се поставиш в положение, което е нелицеприятно, това си е лично твоя заслуга. Естествено, че най-вероятно редактори, продуценти и така нататък се опитват да търсят скандала, както общо взето по-голямата част от медиите, но ако ти се държиш естествено и с...поведение, не мисля, че някой би могъл да те събори.

Как върви съвместният ви бизнес с Владо Карамазов и Захари Бахаров? Отразява ли се по някакъв начин на вашето приятелство?

Ние сме достатъчно интелигентни хора, за да знаем, че бизнесът си е бизнес, а приятелството - приятелство. В крайна сметка всеки прави реверанси. Знам, че има такава приказка, че бизнес не се прави с приятели, но пък ние решихме да пробваме. В крайна сметка животът е толкова кратък, трябва да се пробват някакви неща. Засега нямаме проблеми с това и се надявам, че и в бъдеще ще бъде така.

Спектакълът „Арт" е за приятелството между трима души, което е подобно на вашето в живота.

Да, ние затова и направихме тази пиеса. Става въпрос за трима души, които са приятели от много време. И хубавото в тази пиеса е, че всеки има своя истина и тя е вярна за всеки от героите и всеки я отстоява до край. Доколкото разбирам от хора, които са гледали спектакъла публиката сама намира за себе си отговор кой е прав и кой - крив.

В „Спанак с картофи" също сте тримата. Какво е да си партнираш с едни и същи хора в два последователни спектакъла?

Не бих могъл да дам еднозначен отговор какво е. Знам, че от една страна, е много приятно. Защото първо, си знаем кътните зъби и във всяка една ситуация можеш да поемеш от партньора си, когото познаваш твърде добре. От друга страна е приятно, че при изграждането на новия спектакъл се стремим да избягваме неща, които сме правили до този момент въобще в театралната си кариера. От друга страна, пък е много неприятно, защото по време на репетициите се стига до несъгласия, неразбории между тримата. Хубаво е, че има режисьор в лицето на Антон Угринов, който да ни ръководи. И така, и така. Общо взето не може да се отговори еднозначно, защото пък и след спектакъла се правят анализи кое е минало добре, кое не е минало добре. Защото ние не просто играем един спектакъл, а сме изцяло ангажирани в него.

Предстои ли някакъв нов филмов проект?

Не мога да кажа точно, защото още нямам яснота по въпроса, но се въртят някакви заглавия, покани, кастинги, прослушвания. Още нищо не е ясно. Да се надяваме, че някъде около началото или средата на юли ще има яснота по въпроса. Има някои от заглавията, които доста ме вълнуват. Става въпрос и за чужди, и за български продукции. Надявам се, че ще мога да взема участие в тези неща.