Вече плащаме нови цени за роуминг
Вече плащаме нови цени за роуминг / netinfo
Интервю на Калиман Мечкаров с Ник Хийнан от информационната агенция на Европейската комисия

Г-н Хийнан, какъв е срокът, в който мобилните оператори ще трябва да приложат напълно новия регламент и има ли дата, след която със сигурност в целия Европейския съюз цените на роуминга ще са еднакви?

Новият регламент за роуминг тарифите влезе в сила на 30 юни във всички страни членки на Европейския съюз. От тази дата мобилните оператори имат месец, в който трябва да информират клиентите си за новите тарифи. Това означава, че най-късно до края на месец септември клиентите ще бъдат включени автоматично към новите тарифи. Искам да припомня, че новата цени на роуминга имат таван за максимална цена за разговор. Ние смятаме, че мобилните оператори във всички страни членки на ЕС ще предложат по-ниски цени от максималната, която сме определили.

Европейската комисия очаква „новите цени на роуминга” да бъдат скоро приети и приложени и от още няколко европейски страни, които не членуват в ЕС – Норвегия, Исландия, Лихтенщайн. Кога ще стане това и ще има ли и други държави, които ще се присъединят?

Има много страни от целия свят, които наблюдават много внимателно какво се случва в ЕС по отношение на роуминга. Дори има разговори по този въпрос с европейски страни, които не са членове на Европейския съюз – като Исландия, Норвегия и други. Ако тези страни вземат решение да приложат новия регламент, то тогава те ще трябва да внедрят новите тарифи към собственото си законодателство. Към новите евротарифи интерес има и от страни от други континенти – например Индия, където са регистрирани многобройни обаждания от и до Европейския съюз. Запитвания има също така и от Израел и Швейцария. Като цяло смятам, че това е много добра тенденция, от която ще спечелят всички, които ползват мобилни услуги.

Имате ли изчисления в коя страна намалението ще е най-чувствително като процент?

Досега разговорите мобилните разговори между страните членки на ЕС бяха много, много скъпи. След въвеждането на новите тарифи очаквам намаление с около 70 – 80 процента. В коя страна намалението ще бъда най-чувствително - трудно ми е да направя такава прогноза.

Г-н Хийнан, обяснете още един път новите цени ще се отразят само на разговори между телефони в рамките на ЕС или ще имат значение, ако от трета страна звъниш на номер в ЕС или от европейска страна към друга. Например ако звъниш от Македония, която не е страна членка на Европейския съюз към Австрия, каква ще бъде цента и обратното, каква ще бъде цената, ако от Австрия звъниш към Македония?

Аз не мога да ви кажа каква точно ще бъде цената. Това е въпрос, който трябва да бъде отнесен към мобилните оператори. Новите роуминг тарифи се отнасят единствено за страни членки на ЕС. Ако някой звъни от страна, която е извън ЕС към страна от общността и обратното, тогава цената ще бъде предмет на съгласие и формиране между местните мобилни оператори и тези от ЕС.

Някои експерти се опасяват, че новите тарифи ще намалят печалбата мобилните оператори и ще ги накара да увеличат цените на вътрешния пазар. Според вас каква е вероятността това да се случи?

Не очаквам да има да има увеличение на цените на вътрешния пазар. В момента във всички страни членки на Европейския съюз има много силна конкуренция между мобилните оператори. Ако някой се осмели да го направи, просто ще изгуби голяма част от клиентите си.

Правили ли сте изчисления каква ще бъде средната цена на роуминга в ЕС?

Мога да ви кажа – максималната цена – тя е 49 цента за минута, когато клиентът осъществява позвъняването. Когато клиентът получава обаждане, тогава – цената ще бъде 24 цента. Средната цена или най-ниската ще бъде под тази цена, но какво точно не мога да ви кажа. Ще наблюдаваме много внимателно какво се случва поотделно във всяка една страна членка на ЕС. След 18 месеца ще направим цял преглед на това, което се е случило и какви са последствията от новите роуминг тарифи, след което ще решим каква ще бъде следващата стъпка.