Удължава се ремонтът по бул. „Стамболийски”
Удължава се ремонтът по бул. „Стамболийски” / снимкa: Sofia Photo Agency

Основният ремонт на бул. „Александър Стамболийски” започна в средата на месеца и оттогава задръства допълнително всички околни и успоредни улички. Ремонтът се прави на 2 части – от „Константин Величков” до мола и от мола до „Възраждане”. Първият етап от ремонта е удължен до 30 ноември, което ще забави и втория. За отговор на въпроса кой и какво наложи това забавяне потърсихме заместник-кмета по транспорта Александър Цветков:

Удължаването на срока се наложи поради паралелните ремонти, които се извършват по трасето от „Топлофикация”, „Софийска вода”, „ЧЕЗ Електроразпределение”, уличното осветление. Тоест паралелно с ремонта на пътните платна и релсовия път се извършват и много други ремонти, но те са абсолютно необходими и считам, че сега е моментът да бъдат извършени.

Срокът е удължен до 30 ноември, дали ще бъде спазен?

Направихме оперативка с всички участници в строителния процес, включително разбира се и с изпълнителя. Имам уверението, че срокът ще бъде спазен.

Това ще доведе и до удължаване и на втория етап от ремонта – от мола до площад „Възраждане”.

Да, той ще започне след приключването на първия етап.

Кога се очаква да приключи вторият етап?

Очакванията са да приключи преди 20-ти. Фиксирам по-дълъг срок, тъй като имаме голяма доза неизвестност, по отношение на времето – дали ще бъде подходящо за работа. Но считам, че ремонтът ще бъде приключен преди 20-ти.

Да, имаше и доста обявления за други дати.

Това е вярно, но все пак ние сме длъжни да се съобразяваме с времето, тъй като при много ниски температури не сме в състояние да асфалтираме. Много от операциите не би трябвало да се извършват при такива ниски температури.

Кое в климата основно пречи на ремонтите дейности?

Разбира се, има значение дали е студено или не, дали вали или не. Полагането на асфалт най-вече се влияе от времето, така че специално при асфалтирането съблюдаваме дали са подходящи температурите. Не се разрешава при отрицателни температури да се полага асфалт.

Забавянето в ремонтите дейности на такъв голям булевард в София дезорганизира движението в съседните улици.

Несъмнено се отразява негативно на трафика и на движението по съседните улици, но все пак смятам, че сме минимизирали до голяма степен ефекта, тъй като ремонтите, които извършихме през тази година, ги степенувахме във времето.

А дали има сложени табелки и обявления по спирките, за да могат гражданите, които минават от там, да са наясно – за резервен транспорт, докога ще продължи ремонтът?

Временната организация на движение, както и движението на градския транспорт се обявява не само там, но се обявява и в сайта на Столична община и чрез средствата за масова информация. Но на Столичната компания за градски транспорт също е разпоредено да бъде монтирана такава информация на всички спирки. Така че, надявам се колегите да са изпълнили това предписание.

При проверка на Дарик беше установено, че табели, уведомяващи гражданите, че по бул. „Стамболийски” е удължен ремонтът и че градският транспорт минава по други маршрутни линии, липсват. Чуйте повече в прикачения звуков файл.