Стефан Илчев за Евровизия, новата си песен и Испания
Стефан Илчев за Евровизия, новата си песен и Испания / снимки: DarikNews
Стефан Илчев за "Евровизия", новата си песен и Испания
19541
Стефан Илчев за "Евровизия", новата си песен и Испания
  • Стефан Илчев за "Евровизия", новата си песен и Испания

Стефан Илчев е един от най-бързо прогресиращите ни млади изпълнители. Преди дни той записа и българска версия на песента "Get Up", с която участва на финала на „Евровизия" у нас. Текстът е на Камелия Лилкова, а заглавието гласи "Мога с теб".

Поп певецът е и първият български изпълнител, който ще вземе участие в ежегодния фестивал "Espirelia" в град Лорка, Испания. Фестивалът стартира през следващата седмица и ще приключи в края на август.

Какво смята талантливият изпълнител за представянето на България на полуфинала на „Евровизия" в Москва, ще разберете от интервюто, което Стефан Илчев даде за  „Следобедният блок" на Дарик:


Гледа ли полуфинала на Евровизия?

Гледах и слушах на всичкото отгоре.

Какво е професионалното ти мнение?

Благодаря, че се отнасяш с мен като с професионалист. Аз съм завършил оперно пеене все пак.

Преди около месец ти получи награда за най-проспериращ поп изпълнител?

Да, така е. Получих награда от една телевизия за най-проспериращ поп изпълнител за 2008 година. Иначе за „Евровизия" - гледах полуфинала. От всички 18 участници, които се представиха, имаше доста добри неща, които се видяха на сцената. Аз съм доволен от това, което видях. Разбира се, не мога да пропусна българското участие на „Евровизия", защото все пак се намираме в България. За мен тази песен беше обречена още преди да стане финалист за България, но в крайна сметка аз мисля, че луд е не този, който яде баницата, а този, който му я дава.

Според мен БНТ трябва да направи следното нещо за  „Евровизия". След като видяха, че Елица и Стунджи стават, просто ги хващат, записват им една прекрасна песен и ги пращат отново. Така, както примерно стана с Дима Билан. Русия два пъти го прати и никой не я критикуваше, че се представя отново с познат човек.

Дори да вземем Франция - те се явяват на конкурса с Патрисия Каас, която е жена на 40-50 години, която е доказано име в Европа и която все още има какво да покаже.

Какво смяташ за оправданията, когато представителят на България не успее да се класира за финала, че ние сме малка държава, всичко е въпрос на политика, няма кой да застане зад гърба ни. Снощи пък и гърците не били в нашия полуфинал, което създавало допълнително драма?

Гърците не бяха на нашия полуфинал, но защо всички наши съседи се класираха...?

Румъния, Турция се класираха, македонциете изпаднаха....

Босна и Херцеговина също се класираха...

Това е парчето, на Босна и Херцеговина е прекрасна песента.

Тяхната песен е уникална. За мен Босна и Херцеговина, аз там съм ходил на фестивал, всички песни, които са се класирали на „Евровизия", аз съм ги слушал на живо. Е няма такова въздействие, наистина. Явно там имат някаква формула и правят такива невероятни песни, както бяха „Лейла" на Хари Мата Хари, на Мария Шестич „Rijeka bez imena". Едни невероятни парчета.

И си пеят на езика, което също е много важно...

Аз не мисля, че това е гаранция, когато пееш на езика си, но все пак бивша Югославия - Сърбия, Словения, Босна и Херцеговина - всички държави там си пеят на сръбски, колкото и да не им се иска да си определят езика като сръбски, това си е абсолютно така.

Руснаците определят тази „Евровизия" като най-интересната, най-скъпата, най-грандиозната. Те я чакат от много години и влагат в нея милиони евро...

Пролича си, че са вложили доста средства в това.

Яд ли те е, че изпусна възможността да бъдеш част от това нещо?

Няма за какво да ми е мъчно. Аз и преди съм казвал - не тръгвам с очаквания, аз винаги чакам нещата да се случат така, както трябва да се случат.

Въпреки че твоето представяне на финала на българската „Евровизия" е прекрасно. От 12 песни ти си на седмо място, което е почти златната среда?

Най-важното нещо, което се случи с мен на българската „Евровизия", е, че моята песен беше единствената, която участва в предаването „Бъди звезда" и беше единствената, която чрез зрителски вот отиде на финала на „Евровизия".

Стефан Илчев за "Евровизия" новата си песен и Испания
netinfo

Защо "Get Up" сега се появява и на български език със заглавието „Мога с теб"?

Моите песни по принцип всичките, които съм правил, имат и български и английски текст, и аз мисля, че това е един от начините, чрез които можеш да станеш по-популярен и по-достъпен до хората, защото в крайна сметка в България не всички знаят английски език, и не са длъжни. 

По този начин и по-възрастното поколение може да слуша нова и модерна българска музика?

Да, така е. Друг е въпросът, че в България кой колко пуска българска музика?! За това мога само да благодаря на Дарик и на други такива медии, които обръщат внимание на музиката, която се прави в България и която си е българска музика. Има такава, но няма какво да си кривим душата. Все още мисля, че българските медии излъчват повече чужда музика, отделят максимално внимание към тази музика и малко пренебрегват българската музика и българските артисти. А за
песента „Мога с теб" -  музиката и аранжиментът са на Веселин Калчев, а текстът е на Камелия Лилкова.

Предстои ти пътуване до Испания за участие в един изключително престижен фестивал. Поканата към теб за самостоятелен концерт е лично от организаторите на фестивала? С какво той е популярен в Испания?

Според мен това е, може би, един от най-големите летни форуми, които се случват в Европа, защото аз доста се разрових и потърсих информация. Фестивалът се провежда три месеца. Стартира през другата седмица и приключва в края на август.

Кога е твоят концерт?

Все още уточняваме датата. Аз искам да е в края на юли, защото тогава се очертава да имам повече свободно време.

Как се казва фестивалът?

Фестивалът се казва „Espirelia" и се провежда в град Лорка. Това е град, който е известен с една невероятна крепост.

В крепостта ще се проведат всички фестивални вечери?

Не, те са разпръснати. Из целия град има сцени, но аз искам да улуча дата, на която да е свободна крепостта, да направя самостоятелен концерт в самата крепост. Градът не е много малък, доколкото знам нещо от сорта на Пловдив и Варна взети заедно. На сцената на средновековната крепост са гостували световни музиканти като Джо Кокър , Iron Maiden, Пласидо Доминго

Избрал ли си вече какво ще представиш?

Аз искам освен мои да вкарам и други български песни, защото в крайна сметка аз съм българин.