Станишев: Изборът ми за президент на ПЕС е авторитет за България
Станишев: Изборът ми за президент на ПЕС е авторитет за България / снимка: www.bsp.bg
Станишев: Изборът ми за президент на ПЕС е авторитет за България
57065
Станишев: Изборът ми за президент на ПЕС е авторитет за България
  • Станишев: Изборът ми за президент на ПЕС е авторитет за България

Новоизбраният президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев смята, че този избор е много добър за България. Според него това е ясен знак за доверие на европейските социалисти. По думите му те не третират страната ни като „втора ръка". Това заяви червеният лидер в интервю за Дарик, след като се завърна от Брюксел, където присъства на Деветия конгрес на ПЕС, на който бе избран с почти пълно мнозинство от гласовете за президент на партията.

Изборът Ви за президент на ПЕС как ще се отрази конкретно на България?

Първо, това е голям авторитет за България. Второ, това е ясен знак за доверие от страна на все по-силното семейство на европейските социалисти и към БСП, и към мен. И трето, важното послание е, че за България е добре социалистите да управляват в Европа. И в държавите-членки, и в Европейския парламент да бъдат спечелени следващите избори от социалистите. И председателят на ЕК също да е социалист, защото са доказали, че се отнасят към страната ни с уважение, не я третират като втора ръка член на ЕС. Проявяват ясна солидарност за национални каузи. Мога да дам поне два примера. Единият е, когато България влизаше в ЕС, социалистите категорично подкрепяха нашето членство, за разлика от ЕНП. Там имаше различни гледни точки. И второ, сега за Шенген. Социалистите настояват, че след като България е изпълнила техническите критерии за членство, защото те са много ясно описани и има становище на ЕК и на Европейския съвет, някои страни, които се управляват именно от десни, създават пречки и допълнителни условия. Това не е справедливо и социалистите се противопоставят на това. Това е ясно доказателство, че ЕНП просто не върши работа на България. Може техните лидери да потупват господин Борисов по рамото, само че когато опре до това са помогнат на страната ни, реално погледнато, не го правят. Моят избор показва също така, че очакванията към БСП са високи, че БСП се възприема като европейската алтернатива на това управление.

Предстоят избори за Европейски парламент през 2014 година, влиза ли във Вашите планове и шеф на Европейската комисия?

Имам два най-важни приоритета. Единият е да спечелим изборите в България, като убедим хората, че страната се нуждае от друго управление и от друг модел на управление. Искаме да върнем държавата на хората, тя им е отнета. Вие знаете ли, че за три години ГЕРБ са отнели над 30 социални придобивки и права - тихичко, с един, с втори, с трети закон, от пенсионери, полицаи, от служителите на Министерство на отбраната, от майките с деца, да не говорим за това, че всички доходи са замразени засега. Искаме да се възстанови нормалността и България да бъде социална държава.

Военните обявиха, че ще излязат на мирен протест...

Как няма да излязат, като от три години ги будалкат, не само, че ги будалкат, извинявам се за израза, но и първото нещо, което управляващите направиха към военните, беше в закона за отбраната и въоръжените сили им отнеха всичките социални придобивки и мотивации, които бяха приети от предишното правителство. И сега ги заблуждават - може с три процента да ви вдигнем заплатите, шест процента, седем процента. Това е подигравка и към военните, и към полицаите, и към други. И същевременно обещават на всички - само ни изберете, ще видите какви чудеса ще стават. С това управление има чудеса за някои, за някои е голямо чудо. Едно от първите решения беше да си вдигнат заплатите с 15 процента, на всички други - замразяване. Това е това управление - работят за себе си, за своя икономически интерес, създават монополи, газят малък и среден бизнес, ползват обществените поръчки за своите кръгове, за обогатяване и точене на обществен ресурс, това е фактическата истина, летят с хеликоптери и самолети където им се иска - със самолет до Пловдив, с вертолет от Пловдив до следващата спирка, за сметка на вас обаче.

Защо поставяте като свой приоритет ГЕРБ да нямат втори мандат, а не БСП да имат свой такъв?

Първата задача, тя е национална, а не политическа, не е партийна дори, е просто да се смени това управление. И втората вече е БСП да спечели много повече доверие, отколкото има сега. Защото това управление разяжда цялата ни държава - икономиката, обществените отношения, гази правата на хората, отнема им ги. Държат се все едно държавата е тяхна собственост, затова казвам, че искаме да върнем държавата на хората. БСП и аз лично не ламтим за власт, властта е инструмент да се работи и да се решават проблемите. А сега, както каза много афористично, може би леко наивно и в простотата си откровено министър Рашидов, който аз уважавам като скулптор, той каза - подмазвачите на Бойко Борисов си уредиха живота. Да видим кои са тези подмазвачи, които са си уредили живота и са се обогатили от властта.

Нямате намерение да се откажете от лидерския пост, въпреки че сте президент на ПЕС?

Последната година какъв съм - от ноември миналата година? Лидер на БСП и президент на ПЕС. Мисля, че през последната година БСП постигна не малко неща - не допуснахме във вътрешен план да бъдем разделени. Второ, проявихме се като много ясна, категорична и активна опозиция, която все повече предлага алтернативни решения. Трето, направихме безпрецедентна подписка в подкрепа на първия в България референдум, където да се чуе гласът на хората по важен въпрос - за Белене. И постигнахме много голямо доверие и подкрепа от европейското социалистическо семейство.

Защо спрягат имената на Янаки Стоилов, Георги Пирински и Първанов?

Тези „наблюдатели" - поръчкови и платени, не ме интересуват много.