Станишев: Данаилов не засенчва Калфин
Станишев: Данаилов не засенчва Калфин / netinfo

Личната ми амбиция на тези избори е да падне страхът, пречките, спирачките на страха, хората да въздъхнат малко по-свободно и да получат надежда, че може да се промени това статукво, което закопава България. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в „Седмицата" на Дарик. Станишев смята, че Стефан Данаилов не засенчва Ивайло Калфин, защото те имат различни функции и играят различни роли.

Според него най-големият недостатък на БСП за тези избори е, че „не на едно и две места имаше личностни вътрешни борби, без да проникне в съзнанието на същите тези хора, че става дума не за Иван или Петър, а залогът е много по-голям за страната”. Ето какво още каза Станишев пред Дарик:


Не всички в БСП смятат, че изборът на Стефан Данаилов за кандидат за вицепрезидент е ход на успеха. Например Георги Близнашки каза в интервю в „Новинар”, че това е акт на отчаяние.

Можете ли да посочите още едно име освен Георги Близнашки? Още един човек в цялата Българска социалистическа партия, който смята както г-н Близнашки.

Само един смята, че е акт на отчаяние.

Да...

Избираш Стефан Данаилов - получаваш Ивайло Калфин пък е плакатът в интернет.

Нека да има закачки, нека да има шеги. Това показва, че във всички случаи сме постигнали този ефект, който търсихме.

Ама Данаилов е по-популярният.

Е, Данаилов е по-популярният и от действащия президент, и от предишния президент, и от всички сигурно, защото той е човек, който действително съчетава в себе си и политическото начало, той е бил министър на културата на България, и председател на комисията в парламента, но и човешкото, което е много силно. Ами, аз ще ви кажа едно нещо, което някак си малко хора се замислят. Когато говорихме със Стефан Данаилов по отношение на президентските избори и неговата номинация, преди време, замислете се, в България сигурно всеки втори е готов едновременно да бъде треньор на националния отбор по футбол, министър и президент, ние ставаме за всичко. Ламбо каза - според мен президентът трябва да бъде изключително активна фигура, президентът трябва да има много сериозни и дълбоки познания във външна политика, в национална сигурност и икономика, и каза - това не са моите води, аз не се чувствам подготвен. Това е показател колко сериозно и отговорно той се отнася към това. Той не иска да бъде президент фигурант. Докато за вицепрезидент той е перфектен и аз съм сигурен, че ще уплътни ролята на вицепрезидента именно като защитник на българската духовност, българската култура, като опонент на шестващата простащина, която се превръща в модел за поведение едва ли не, и ще намери
всички реални инструменти, с които да подпомогне културата в България.

Не засенчва ли Калфин?

Не, те играят различна функция и различни роли. Калфин е действително човекът, който перфектно става за президент, защото президентът трябва да бъде. . . една от основните му дейности това е да представлява България пред света. Той е идеален в това отношение. Не само със знанието на езиците, а и... английски, френски, руски, но и с това, че той е доказал, първо, че може да формулира национален интерес, да го отстоява и да го постига, да го налага. И членството в Европейския съюз беше постижение с огромни негови лични усилия, и освобождаването на българските медици, за което мнозина изобщо не вярваха, че може да се случи. Зад това стоеше гигантска дипломатическа външнополитическа кампания. Превърнахме въпроса не в двустранен въпрос между България и Либия, а въпрос между цяла Европа, Европейския съюз, Съединените щати и Либия. И за да се върне в международната общност тогава Кадафи, трябваше да реши този въпрос, иначе това му беше пречка, и това се постигна. И нещо повече, Калфин е единственият от кандидат-президентите, който има много сериозна икономическа компетентност, ами той е бил вицепремиер, отговарящ за икономиката, и постигна впечатляващи резултати, и за доходите на хората, и за инвестициите в България, и за много други неща. И действително има визия за развитието на страната и ще го покаже, особено, ако има преки дебати между двамата основни опонента и конкуренти, то ще си проличи. Ще си проличи, хората ще го видят.

Няма да искате дебатите да са с вицепрезидента заедно, по двойки?

Ами, това е въпрос на дискусия с опонентите. Защо не? Но вижте, смешна е тезата... Стефан Данаилов няма да се състезава с Маргарита Попова на тема правосъдие, защото е нелепо, защото нейната теза, че, видите ли, тя ще прави съдебна реформа като вицепрезидент, е просто смехотворна, тъй като вицепрезидентът, а изобщо президентската институция нямат отношение към съдебната реформа и към съдебната власт.

Е, как да нямат?

Е какво, назначават квота в Конституционния съд, нали, само че Конституционният съд е извън съдебната власт.

Той подписва назначенията на първите трима в съдебната власт и съответно като не ги подпише...

По предложение на правителството.

Да, ама като не ги подпишат, това е голямо влияние.

А вицепрезидентът какво прави в това отношение - нищо, нищо.

Каквото му възложи президентът, може много работи на прави.

Докато Стефан Данаилов, аз съм сигурен, и това между другото е идея и на Ивайло Калфин.

Какво ще прави Стефан Данаилов?

Освен темата култура, темата нашите сънародници в чужбина. Това много му отива, той е дал много за различни български каузи, като тракийците. Много сме помагали в нашия мандат на българските общности в чужбина, то сега вече не се помни, но беше създаден специален фонд, държавен, за първи път беше мисля, че 2008-а или 2009-а, вече ми се губи в паметта, но с около 5 млн. лева като първа стъпка, където българските общности чрез техните сдружения имаха право да кандидатстват с проекти по отношение на културната идентичност, опазване на нашето наследство в различни държави, където имаме традиционни диаспори, училищна дейност и всичко останало. И това е много по-смислено отколкото вицепрезидент, който твърди, че ще прави съдебната реформа.

Как да продължи „Стъклен дом” по време на кампанията? Сергей Станишев - сценарист. Какво бихте направил с Касабов през този един месец?

А, не знам, аз не мисля, че това има нещо общо с кампанията в прекия смисъл, защото това закачане или заяждане, че едва ли не „Стъклен дом” е реклама на кандидат-президента, вицепрезидента Стефан Данаилов, просто не е така, защото какво означава това? Ами доколкото знам Камелия Тодорова е също кандидат за вицепрезидент. Ами, че сега ще й спрете по "Дарик" радио нейните прекрасни песни ли? Ами това е изкуство.

Очаквате ли над 2 милиона гласа за вашите кандидати, колкото получават подкрепените от БСП Георги Първанов и Ангел Марин на предишните президентски избори през 2006 г.?

На втори тур очаквам действително да спечелим 50 плюс 1.

Те и на първа тур, те и на първи доста получиха - 1,78 млн.

Коя година?

2006-а.


2006-а, да. 2001 г. беше по-различна ситуацията.

Не, ние сравняваме с последните избори, това, което е постигнала БСП.

Нито едни избори не могат да си приличат с други. Извинявайте, дайте да говорим сериозно. Имаме сега сериозна конкуренция. 2006 г. какво имаше като опоненти на Георги Първанов като президент - Волен Сидеров и Неделчо Беронов... нали разбирате? И плътна подкрепа зад кандидатпрезидентската двойка от партиите на управляващата коалиция, които една година преди това взеха близо две трети от гласовете на българските граждани. Нали така? Така беше, 2001 г. беше различно. Но спомнете си, тогава пророкуваха, че Първанов ще бъде трети, твърдо, на социолозите - трети, трети, трети...

А стана първи още на първи тур.

Той стана първи на първи тур. Кампанията има много голямо значение. Аз съм убеден, че на балотаж ще бъдем ние и кандидатът на ГЕРБ г-н Плевнелиев, и там действително ще търсим подкрепа от всички българи, които виждат, че страната не върви в
правилната посока и затъва.

А има ли вариант, ако Кунева е на балотаж, БСП да я подкрепи?

Няма такъв вариант, защото няма да се случи. Аз в това съм убеден.

Правилно ли Петър Курумбашев и Георги Кадиев са мълчали след като Плевнелиев бил уведомил Курумбашев за натиск върху него с намеци за подкуп?

Вижте, аз тази история не ми е много, нали, позната като материя. Това, което аз виждам като страничен наблюдател, защото не познавам дейността на Столичния общински съвет, е следното - министър Цветанов, и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ едновременно, съобщи преди, колко беше, една седмица, че на г-н Плевнелиев като представител на германската компания „Линднер” са поискали подкуп от половин милион евра трима общински съветници. Така ли беше? Коригирайте ме, ако лъжа...

Така беше.

Така беше.

Така каза.

Преди малко г-н Цветанов беше при вас, защо не го попитахте?

Питах го.

И какво каза?

И каза, че това го бил казвал Плевнелиев много пъти.

Ами, добре, това е, нали, някакво потвърждение на нещата.

Не, упрекът към Плевнелиев е, че ако, нали, ако има такъв упрек, е, че защо той бил премълчал, т.е. иначе друга връзка с това няма. И се питам защо вашите хора са мълчали. Вашият кандидат за кмет на София.

Не, според мен по-укорим е г-н Цветанов от г-н Плевнелиев, защото той е бил длъжностно лице тогава...

Не е бил, каза. Това го изяснихме...

Е, как да не е бил? Заместник...

2007-а, не, не, не е бил 2007-а.

А, не е бил. Добре.

Бил е лидер на партията вече и...

Мен, честно казано, повече ме притеснява това, че един човек, който се кандидатира за президент, един от аргументите е, че той е много успешен бизнесмен и успява да се справя с нещата, а като мениджър на тази компания му е отнело седем години да реши един въпрос. Това не говори много добре за деловите му качества. Но г-н Плевнелиев се държи странно. Той излиза с едно листче, написано от някого, изчита го и си тръгва. Ако искаш да бъде държавен глава, трябва да можеш да поемаш въпроси, в това число неудобни, да отговаряш на тях и да бъдеш убедителен.

Не, той, неудобният въпрос към него е защо не отиде да сезираш прокуратурата. Това е единственият неудобен въпрос, защо премълча. Но същият неудобен въпрос може да се задава към всички участници в тази история, включително към кандидата за кмет на БСП, нали?

Извинявайте, те са много по-встрани от това, защото доколкото разбирам от четенето, нали, на сайтове, медии, г-н Плевнелиев е отишъл при някои от нашите общински съветници, при тях пък връзката е още по-тройна. Някой казал, че така се случва.

Но той както е отишъл при Цветанов, така е отишъл и при вашите?

И после, честно казано, неведнъж нашите съветници са подавали сигнали, не по тази тема, но по много теми в прокуратурата, за дейността на Столична община, не е имало движение. Сега има сигнал, не от нас. Аз мисля, че след като има сигнал от няколко граждани, мисля, че хората от този сайт „Бивол” са инициатори, нека прокуратурата разследва, нека покани всички, които се споменават, и да изясни истината. Аз искам да кажа, че ние като партия нямаме намерение в тази кампания да влизаме в компроматни войни, нито срещу г-н Плевнелиев, нито срещу когото и да било, защото ние имаме силни кандидати, имаме силни политически тези, държавнически, и не ни трябва това. Аз искам да видя г-н Плевнелиев срещу г-н Калфин, може, нали, заедно с г-жа Попова, с г-н Данаилов, да направят дебати, за да може българите да си направят осъзнат избор за това кой става за работата, която се очаква от президента и вицепрезидента на Република България.

Нюанс от седмицата е, че Христо Стоичков, най-известният българин по света, подкрепи Плевнелиев.

Знаете ли, това за мен е акт на отчаяние от страна на ГЕРБ, защото Христо Стоичков е великолепен, гениален футболист, няма спор, но като бизнес и публична личност е доста по-спорна. И ще ви припомня, мисля, че и на изборите 1994 г., парламентарните, той застана зад една партия, Новият избор или нещо подобно...

„Нов избор”, да.

„Нов избор”. Спомнете си тази партия колко взе.

Е, не влезе в парламента, ама за малко.

За малко. Хубаво, 4%, халал да им е.

Не, не, беше под 4, но...

Под четири. Освен това това беше 1994 г., световното. Вижте, ако се налага Христо Стоичков да бъде гарант за Плевнелиев, най-рейтинговият министър, за да го избират за президент, ами, това е трагична работа.

Каква роля в БСП отреждате на Георги Първанов след президентството? Какво ще работи?

Ама, аз не съм, как да кажа, разпределител или...

Вие сте лидер на партията, той каза, че ще връща, това е бивш президент. Може би поне за президент би трябвало да изиграете една разпределителна роля.

Нека минат президентските избори. Тогава ще знаем какво е решението на президента в крайна сметка, защото...

Е, нали щял да се връща.

Е, той няколко пъти казваше различни неща. Аз казах, когато ме попитаха, и извън това, че за мен е нормално да се върне в БСП. Георги Първанов е бил лидер на партията, гласът му винаги ще се чува. Последното, което прочетох в медиите, че президентът има амбицията, той и по-рано го е споменавал, да има академия или да се занимава с обучение на млади политици, но това е друг въпрос. В момента, честно казано, за мен...

Т.е. вие го виждате като учител в партията, като... А вие между другото в левицата имате такава традиция за учители да имате...

Аз мога да ви кажа друго нещо. В момента за мен единственото....

На Благоев му викахте учителю...

Не, на него му викаха Дядото.

Виждате ли Първанов като дядото на БСП?

Твърде млад е за дядото, според мен.

Те и на Благоев от млад са му викали.

А, вярно, прав сте. Но искам да ви кажа друго. За мен сега единственото важно нещо е да помогна максимално с моята дейност на нашите кандидати за президент и вицепрезидент и на нашите кандидати за местната власт. Затова ще обиколя практически всички области в страната през следващите седмици, активно ще участвам в кампанията, защото тази кампания е важна не само за БСП, тя е важна за България.

Какви са...

Знаете ли какво искам да ви кажа, като усещане, и то не такова умозрително, а съвсем живо, ярко усещане от разговори със стотици хора, най-различни. В страната цари едно чувство на безперспективност, на затъване в блатото. Адски много хора ми казват: ако мога да си вдигна багажа, сега заминавам. И това го казват и млади хора, и хора на средна възраст, на нашите с вас години. И това е ужасно, защото тези хора 20 години се борят тук нещо да направят в България, постигат нещо с много труд, с много усилия. Има и чувство за страх, защото все повече хора не харесват това, което прави ГЕРБ, виждат, че живеят по-зле през тези две години и се влошават нещата, и са по-несигурни - и като работа, и като доходи, и като лични свободи, граждански, но все още нямаше чувството, че ГЕРБ могат да бъдат обърнати. В смисъл казваха: ами, то и хлябът, и ножът в тях, имат цялата държава, всички пари, огромно медийно присъствие, как можем да ги обърнем. Това, което аз усещам през последните дни, специално в БСП, а и не само в БСП, все повече хора виждат, че може да се случи. И това трябва да се направи, за да не преядат ГЕРБ с власт. Да има в държавата ни контрапункт и да има спирачка за тяхната самодоволност, тяхната арогантност и тяхната безчувственост към това, което се случва с повечето хора.

Местните избори - навсякъде ли издигате, във всички общини кандидати?

Не във всички. В някои общини, където действително преобладава тотално население от турски произход и нямаме силни кандидати, там не издигаме, но...

Там ДПС ли ще подкрепяте?

Различна е ситуацията, близо в 250 общини почти издигаме кандидати.

Значи на предните избори взимате, с всички условности, 11 областни центъра - Ловеч, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Варна, Хасково, Смолян, Перник, Благоевград. Сега Варна вече къде я пишем?

Варна пак ще е, търсим да направим промяна този път, защото Кирил Йорданов скочи от едната лодка в другата...

Ама преди това пък скочи от другата във вашата?

Ами, то така, скок-подскок...

Колко кметове, да ги наречем ренегати от БСП, съдържа обещаният от вас списък за обявяване на откраднати кметове?

То има две категории тук - първо има, значи, има хора, които не са членове на БСП. Кирил Йорданов например никога не е бил, ние можем само да кажем какво мислим за него. Но то варненци ще си кажат, според мен, защото варненци са хора с достойнство и самочувствие. Освен това по същество, последният мандат на Кирил Йорданов, особено последните две години, е доста слаб от гледна точка на конкретна работа и хората го виждат, и близо 60% от варненци искат промяна. Няма как той да олицетворява промяната във Варна. Но аз просто припомних на наши другари, които са решили да се кандидатират от други партии, че от 2008 г. БСП има нов устав. В този устав, понеже неведнъж сме се сблъсквали с тази ситуация, някой, чийто амбиции, лични, не са удовлетворени, тича при някоя друга партия, кандидатира се, печели, губи - няма значение, после дотичва обратно в БСП, казва, ама аз съм си ваш, не ме забравяйте, нали знаете, че сме свои. Сега има устав, в който пише: който се кандидатира от друга партия, от друга листа, автоматично се самоизключва от БСП. Те трябва да го знаят просто.

Колко областни центъра искате да спечелите?

Ами ние ще се борим навсякъде. Не мога да кажа днес какви ще са крайните резултати, защото трябва да почувствам кампанията.

Цветанов каза 10 е целта, всичко под 10 ще бъде провал. При вас кое ще е...

... и 10, и 15, в различни периоди различни. Ние имаме решение на конгреса на БСП от миналата година, което казва БСП да бъде първа политическа сила в местната власт, с най-много кметове на общини, с най-много съветници. Това е формулировка от решение на конгреса и, разбира се, за президентските избори отделно...

Тоест няма да се мерят големите градове, а от, 264 ли бяха общини в България, вие искате БСП да управлява 133?

Не, да бъдем първа политическа сила.

А не повече от половината, т.е. ако те вземат 20%, 49...

Вижте, нещата са толкова шарени...

Е, вие искате 50.

Ние не сме, ние не сме 1995 г. Ние сме 2011 г. Трябва да бъдем реалисти. Нито ще има герберска карта на България, нито ще има червена карта на България. България стана много по-шарена. Ако искате, и миналия път ние имаме малко над 100 кмета, 2007 г. И 2003-а - близо 110, нещо подобно беше. Искам да ви припомня обаче нещо друго - изборите за местна власт не приключват в деня на гласуването. Те приключват с още две важни събития - първо, формиране на управляваща коалиция в общинския съвет, защото всеки кмет е много силно свързан и зависим от решенията на общинския съвет. Това е едно. Така че за нас изборите няма да приключат. И второ, формиране на ръководството на Националното сдружение на общините в Република България. И по това също ще преценяваме резултатите.

Одобрявате ли създаването на правни пречки по искане на местните лидери на БСП пред политически противници? Едно е да правиш коалиция „За Зеленогорски” без Зеленогорски...

Кой ви е казал, че ние правим коалиция „За Зеленогорски”, извинявайте...

Не, става дума не вие, но пък нали по ваша жалба пък самият Зеленогорски не беше регистриран.

Аз не знам този конкретен случай. Принципно не смятам, че трябва да се търси служебно някой да бъде отстрелян, грубо казано.

Ама всички казват така, той и г-н Цветанов така каза, че самият той...

Сега, ако някой... не, не, ще ви кажа нещо друго...

... пострада от това Цветан Цветанов срещу Цветан Цветанов в Търново. Обаче всички играят така.

Сега, наши кандидати на място, ако видят, че много неграмотно е постъпил някой кандидат на опонентите, естествено, ще го ударят. Това си е състезание...

Какъв ще е слоганът на кампанията?

Е, няма централна нагласа за това. Моля?

Какъв ще е слоганът на кампанията ви, изречението...

Ами ще разберете при откриването. Трябва да има момент на изненада, да...

Съспенс...

... на изненада, трябва да бъде ударно, както се получи с кандидатпрезидентската двойка.

Кое е най-голямото качество на основните ви опоненти.

Основните ни опоненти - ГЕРБ - са много организирани.

Това е голяма оценка, от старата БСП, да кажете за някой, значи Цветан Цветанов е добър организатор.

Да, те са много организирани от гледна точка на кампанията и успешни в намирането на всички лостове за въздействие върху свои опоненти, за тяхното деквалифициране, дискредитиране, омачкване. Там са много добри, признавам, и това го виждат навсякъде, защото аз съм се срещал с хора, които са били успешни кметове, с много добри шансове, и изведнъж казват: абе нещо здравето ми не е наред. Аз казвам: добре бе, какво здраве, вземи си отпуска, теб те познават всички хора в общината, само лицето ти е необходимо, знаят какво си свършил, няма нужда да се хвърляш в кампанията. Ако трябва, ще помогнем, нали, с кампанията, повече хора ще идват от София. Не ме гледат в очите, казват: абе, здраве, здравето...

Кой е най-големият недостатък на БСП при тия избори?

Трудно ми е да кажа с една дума. Най-големият недостатък досега, струва ми се, беше, че не на едно и на две места пак имаше, така, личностни, вътрешни борби, без да се, да проникне в съзнанието на същите тези хора, че тук не става дума за Иван или Петър, а залогът е много по-голям за страната. Мисля, че сега вече се преодолява и БСП като партия и като организация е много по-мотивирана за активна кампания, за успешна кампания и за добри резултати в името на България.

Какво залагате лично на тези избори при загуба? Значи вие формулирахте, загуба би било да не сте първа политическа сила по брой на общински съветници и по брой на кметове. И в тоя случай примерно да нямате и президент. В тоя случай какъв е вашият личен залог. Заложник ли сте на тия избори, лидерството ви...

Аз не се чувствам като заложник.

Лидерството ви...

Не смятам така.

Няма да си тръгнете от ръководството, независимо от резултата.

Вижте, аз ви казах. За мен сега има само едно нещо, за нищо друго не мисля. Мисля как да направим такава кампания, която да постигне максимален резултат. За всичко друго си има място и време.

Знаете ли, досега двама лидери на предизборни щабове чухме - Цветан Цветанов и вас, и всъщност се получава така, че и двамата може да отчетете успех. Той казва, ние имаме 49 общински кметове в момента и 993-ма общински съветници. За нас целта е да направим най-малко същото. Вие казвате, искаме да сме първи, тоест да ги изпреварите, т.е. вие ще имате 994 общински съветници и 49 или 50 общински кметове.

Разбрах ви мисълта. Знаете ли...

И най-накрая всички ще спечелите.

Значи аз ще ви припомня, че 2003 г. управляващата партия НДСВ, която имаше близо 120 депутати в парламента, взе 13 общини и също го отчетоха като успех.

Да, защото те казваха, ами като нямаш нито един, а после имаш 13 кметове...

Вижте, аз затова ви казвам, отчитането на местните избори не е въпрос на аритметика само. То се чувства, разбирате ли. Не всичко може да се измери с брой общини или съветници. Аз ще ви дам примера, 1999-а, формално погледнато, Иван Костов спечели местните избори, защото ОДС получиха 930 000 гласа за листи, БСП получи 810 000. Но усещането в обществото, вие си спомняте, беше, че нещо се е случило, че има промяна, че тези не са толкова всесилни. Ето това е целта и моята лична амбиция - на тези избори да падне страхът, пречките, спирачките на страха. Хората да въздишат малко по-свободно и да получат надежда, че може да се промени това статукво, което закопава България, според мен...

Накрая, каква е целта на БСП отвъд тези избори. Цветанов каза, ние гледаме към 2013-а. Вие докъде гледате?

Ние гледаме към следващите парламентарни избори, независимо дали са 2013-а, или по-рано.