Шефът на КОС: Познавам атмосферата на домовете
Шефът на КОС: Познавам атмосферата на домовете / снимкa: БГНЕС
Шефът на КОС: Аз познавам атмосферата на домовете
19973
Шефът на КОС: Аз познавам атмосферата на домовете
  • Шефът на КОС: Аз познавам атмосферата на домовете

Началникът на служба "Контрол на общоопасните средства" (КОС) в МВР Венцислав Рангелов се извини на близките на загиналите в катастрофата край Ямбол заради това, че Денят на национален траур съвпадна с неговия юбилей. Той обаче уточни пред Дарик, че идеята на всичко случило се снощи в ресторант „Континентал плаза" в Националния дворец на културата е благородна, а целта на мероприятието е била да се съберат средства за децата на загинали полицаи. Ето какво още каза Венцислав Рангелов:

Аз съм едно от тези деца, в миналото съм бил в неравностойно положение. Израснал съм в такива домове и съм се грижил за тези деца - къде явно, къде без да се знае. Тези хора, които снощи присъстваха, съм ги ангажирал лично с такива кампании да помагат на деца от домове и преди. Пак ви казвам, че самият аз съм бил в такива домове, аз съм човек, израснал под този код, и съм постигнал много неща благодарение и на хората, и на шанса. Това, че съм тръгнал от тези среди, е ярък пример за тези деца.

Тоест, вие продължавате да твърдите, че това тържество е било в името на децата?

Да, аз разпратих поканите на всички. Това е мероприятие, организирано още месец по-рано. Разпратената до всички покана е с такъв текст за благотворителност.

Как гледате на това, което се случи днес?

Въпросът е такъв - дали добронамерено искате да знаете истината или както всички останали искате да направите сензацията. Нещата са много далече, трябва да се започне от самото начало - от моята същност, от това, че съм минал през тези домове, от това, че съм живял в тези домове, от това, че познавам тази атмосфера. Това ме е карало да помагам както преди, така и сега на тези деца с организирането на тези кампании. Събирането на такива личности като Христо Стоичков става много трудно. Човек трябва да има авторитет, да знаят за него и да са съпричастни. Няма по-подходящ момент от 50-годишния си юбилей да поканиш приятели, съмишленици. Самата инициатива беше главно и единствено с тази цел. Аз не съм имал нищо друго предвид. Това съм го направил с ясното съзнание и винаги това, което съм давал на това общество съм го давал съвсем честно, доблестно и откровено. Това за дечицата беше кулминацията и исках да го направя пред хората, които винаги са ме подкрепяли през всичките тези години. Да, наистина имаше Национален траур, но това, което се казва, че е имало музика, гуляй и така нататък, не отговаря абсолютно на истината. Програмата беше отменена. Над нашия ресторант имаше мероприятие, от където се чуваше тази музика. Отстрани има дискотека, която също беше шумна. Това е нелепо и не бива по този начин да се изкривяват нещата. Не бива да се обвиняват хора, които са дошли заради тази кауза. Присъстваше и една от майките, която е вдовица на наш колега. Тя е част от организационния комитет, присъстваше там и е съпричастна към съдбата на дечицата. Във встъпителното си слово аз разказах за моя личен живот, имаше много сълзи, защото има разказах как съм живял, как са ме намерили, как съм спял с котките, как ми е купен първият абитуриентски костюм, как съм бил спортист, как съм станал лидер, как съм влязъл в системата и така нататък. Благодаря на всички, които присъстваха и които са ми помагали да се развия през тези 20 години. Това е един житейски път, който аз не мога да пропусна, аз знам от къде съм тръгнал.