Седем години по-късно: Кой уби сестрите Белнейски?
Седем години по-късно: Кой уби сестрите Белнейски? / снимка: DarikNews.bg, Пловдив, архив
Следователят Веселин Мартински за случая „Белнейски”
61009
Следователят Веселин Мартински за случая „Белнейски”
Седем години по-късно: Кой уби сестрите Белнейски?
  • Следователят Веселин Мартински за случая „Белнейски”
  • Седем години по-късно: Кой уби сестрите Белнейски?

Случаят „Белнейски” е мистерия, заради многото неясноти, останали без отговори. На 31 януари преди седем години обезобразените тела на Росица и Христина от Пазарджик, захвърлени голи, бяха открити в местността „Грамадите” между Брацигово и Пещера от местен козар. Децата бяха в неизвестност от 27 януари и бяха обявени за общодържавно издирване по искане на родителите им. Момичетата са видени последно живи на 28 януари в полунощ, когато са заснети на камера на Общинска банка в Пазарджик.

Повече от 120 души доброволци се включиха в издирването на двете сестри. Една от водещите версии на полицията в първите дни след двойното убийство беше, че са жертва на сутеньори, които ги принуждавали да проституират. Тогава директорът на пазарджишката полиция Жоро Стоицев заяви, че за пръв път в криминалната си практика вижда такава потресаваща гледка.

Уликите по случая „Белнейски” мълчат вече седем години. Преди два дни едно от най-скъпите дела в България бе върнато на по-долна инстанция и отново бе отложено.

Нервите на единственият подсъдим Лазар Колев (на снимката в текста) не издържаха.

За първи път пред съда се яви като свидетел следователят от Националната следствена служба Красимир Николов. Именно пред Николов ключовият свидетел Владимир Славов-Иширковеца разказал какво е чул за убийството на сестрите от самия Лазар Колев, с когото бил близо две седмици в една килия. В показанията си той повтори думите на Иширковеца, казани пред пазарджишките магистрати, че след като Колев качил двете момичета в колата си, закарал малката при вуйчо си. Голямата останала при него в автомобила. Правили анален и орален секс. После продължили да пътуват и той поискал втори път, при което голямата сестра се уплашила.

Следователят по случая Веселин Мартински заяви, че нямат достатъчно доказателства, за да повдигнат обвинения на бизнесмена Паун Лазаров. По думите му изолираният втори ДНК-материал на съучастника на Лазар не съвпада с този на Лазаров. Следовател Мартински е категоричен, че не е възможна подмяна на ДНК-материал при разследването. Той припомня още, че на Лазар са му повдигнати обвинения преди показанията на Иширковеца.

Лазар Колев твърди, че никога не е виждал сестрите Белнейски и това е казал и на Владимир Славов-Иширковеца, когато били в една килия.

След първото заседание по делото Белнейски в Пазарджик Паун Лазаров заяви, че е оказван прокурорски натиск върху него. Прокурорът по делото Иван Даскалов, който пое случая „Белнейски” като окръжен прокурор на Пазарджик (бел.ред. сега апелативен прокурор на Пловдив), обаче отговори, че никога не е оказвал натиск върху Лазаров.

След заседанието в Пазарджик преди три години Паун Лазаров обяви, че плаща за защитата на Лазар, не защото са близки, а заради сестра си. Мариана Тодорова, майката на Колев, е категорична, че синът й е невинен. Брат й също.

Стана ясно, че следовател Николов се е явил пред Пловдивския апелативен съд по искане на адвокатите на Фани и Стоимен Белнейски. „Няколко дни преди днешната дата ги сънувам Роси и Христина и се моля за справедливост и истината да възтържествува”, сподели Фани Белнейска. Тя е категорична, че Лазар Колев е единият от убийците на децата й.

Седем години покъсно Кой уби сестрите Белнейски
netinfo


Следователят Веселин Мартински пред Дарик:

Как така Иширковеца решава да сподели с неговия следовател за Лазар, който той не познава?

Не вярвам, че не го познава. Ние установихме, че двамата са били заедно в затвора. Когато Лазар влиза в Софийския затвор за грабежа, който е извършил на телефон, той попада при Иширковеца. Иширковеца го взима под крилото си, за да не се гаврят другите затворници с него.

Следователят на Иширковеца, Красимир Николов, въобще не знае за Лазар Колев. Как Иширковеца решава да сподели точно с него ?

Просто Иширковеца си е бандит. Той не е най-добрият човек, който познавам. Но за него действително е било шок, поне така е обяснил на колегата, когато е разбрал, че Лазар е убил две деца. И при бандитите има някакъв морал и съвест. На Лазар Колев му беше повдигнато обвинение, той беше обвиняем по делото.

Значи Иширковеца идва след обвиненията, а не е обвинител.

Ако не бъркам, мисля, че в същия ден, в който му повдигнахме на Лазар Колев обвинение, бяха настанили при него Иширковеца. Не мога да ви кажа, но мисля, че беше в един и същи ден. Всъщност разговорите, които Лазар е водил с този, Иширковеца, стават през следващите един-два дни.

А след като научавате тази история от Иширковеца, започна ли разследване срещу Паун Лазаров?

Направени са необходимите проверки има ли доказателства той (бел.ред. Паун Лазаров) да е участвал в този случай или не. И ако се бяха събрали или се съберат доказателства, че Паун Лазаров е съпричастен към случая, и на него ще му бъде повдигнато обвинение. Но щом като до момента не сме повдигнали обвинение, това означава, че не сме събрали достатъчно доказателства.

Бил ли е заподозрян?

Не. Такава фигура заподозрян просто няма, разбирате ли. За нас заподозрени бяха купища народ. Ние сме проверявали покрай Лазар Колев десетки, да не кажа стотици хора. Включително и вуйчо му.

Защото той конкретно казва къде е оставил момичето. Логично е да помислим, че веднага започват разследващите да работят...

Вие може ли да предположите, че ще получим такава информация и няма да работим. Просто е недопустимо да си го помислим. И по него е работено, и то не малко е работено, друг е въпросът, че, за да не му е повдигнато до момента обвинение, това означава, че не сме събрали достатъчно доказателства. Просто друго обяснение не може и да има.

Този изолиран втори ДНК-материал сравнен ли е с този на Паун Лазаров?

Вие как мислите?

Не е ли възможна подмяна?

Теоретично е възможно всичко. Ако тръгнем така да разсъждаваме, ще се впуснем в научна и ненаучна фантастика. Ние сме допускали всички възможни варианти. Не можем да съберем доказателства за вината на Паун. Или на който и да е друг човек до момента, съпричастен към това престъпление. Ние за това сме отделили и материали. Знае се, че има и друго дело, което се води срещу неизвестен извършител, за изнасилване на едното момиче. Ние продължаваме да работим по второ дело.

Проверили сте включително и тази възможност да има подменена ДНК?

Няма как да има, теоретично няма как да има. Това е целият проблем. Вие ако не сте допуснали и най-малкото съмнение, че има някъде подмяна на ДНК, това значи че ние трябва да се съмняваме във всяка една ДНК експертиза, която се върши.

Тогава защо на Иширковеца да му се вярва толкова, че Лазар е убил и двете момичета, пък да не му се вярва за вуйчо му?

Ние само въз основа на показанията на Иширковеца няма как да повдигнем обвинение срещу вуйчото. Сами по себе си те казват да, най-вероятно вуйчото има някакво участие в този инцидент, ние знаем, че вероятно има участие. Дали е в прикриване на следите след извършване на престъплението, създаването на лъжливото алиби на племенника му и т.н., за повече просто няма доказателства. След като няма доказателства, аз не мога да кажа „Ето, Паун е съучастникът на Лазар”. Просто няма как да стане.

Отстрани изглежда така: Паун Лазаров си е платил виновен да е само Лазар Колев, взел му е едни от най-скъпите адвокати в България и Лазар ще мълчи в затвора и няма да признае, че е вуйчо му, защото е инструктиран така.

Добре, аз как да убедя вас, да убедя българското общество, че никой по никакъв начин не прикрива Паун Лазаров. Или не прави изобщо опит да прикрива Паун. Аз не знам как да ви накарам да повярвате, че е така.

А Лазар разпитван ли е за вуйчо си?

Лазар казва: „Аз нямам никакво участие”. Това е целият проблем. Че ние достигаме до него фактически три години след извършване на престъплението. Той през това време лежи в затвора, той, ако искате, се самоубеждава, че няма нищо общо със случая. Сам си прави психична атака, за да си повярва, че няма нищо общо със случая.

А останал ли е още ДНК-материал. Лазар твърди, че е готов да се подложи на всякакви експертизи, само да се окаже неговата невинност.

Вижте сега, смешното е другото, че на самите адвокати, на господата Марковски, им е пределно ясно, че материал повече няма. Защото има една експертиза, която е правена 2010 г., малко преди да приключим делото, пак ДНК експертиза, от която е видно, че от под ноктите на момичетата е изстърган целия чужд материал, който е и от тях включително, техните лични клетки са изстъргани, всичко е изстъргано. Повече няма как да се прави експертиза на тези нокти. Може да се прави експертиза, която да докаже само за n-ти път, че това са ноктите на момичетата. Така че няма как. Те по начало ДНК експертизите са деструктивни. Т.е. материалът, който се изследва, се унищожава. И няма как... Става дума за минимални количества биологичен материал, става дума за клетки, които са останали, няма как да се запази материал за повторна или последваща експертиза. Това не е само в конкретния случай, то по принцип е така.