Румен Петков: Станишев е натиснал Орешарски за Пеевски
Румен Петков: Станишев е натиснал Орешарски за Пеевски / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Румен Петков: Станишев е натиснал Орешарски за Пеевски
64739
Румен Петков: Станишев е натиснал Орешарски за Пеевски
  • Румен Петков: Станишев е натиснал Орешарски за Пеевски

Още в понеделник бившият депутат от левицата и вътрешен министър в кабинета на тройната коалиция Румен Петков стартира подписка в партията за свалянето на Сергей Станишев от лидерския пост. Пред Дарик Петков коментира, че Станишев трябва незабавно да си подаде оставката заради скандала с избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Ето какво още каза Петков в интервю за Дарик.

Защо, според вас, лидерът на БСП Сергей Станишев трябва да си подаде оставката?

Най-малко по две причини, с оглед създадената екстремна ситуация. Той лично мотивира групата да подкрепи Пеевски, който постъпи много мъжки, много държавнически, като видя общественото напрежение, обяви оттеглянето си от поста председател на ДАНС. За съжаление независимо от това ударът върху БСП остава. Ние не сме били свидетели през последните петнайсетина години на такова радикално анти БСП скандиране, каквото чухме в петък по площадите на София и България. Ако Сергей има малко политическо достойнство, което не е демонстрирал през последните години, ако има малко чувство за партийност, отговорност пред партия и общество, той трябва да освободи партията от себе си, за да може партията да съхрани себе си и нещо, което за мен е изключително важно - ние трябва да съхраним правителството. Трябва да съхраним Пламен Орешарски. Очевидно той е взел решение за предложението на Делян Пеевски и под натиска на Станишев".

Как се стигна до това предложение, не може да не се е очаквало да има обществено недоволство срещу Делян Пеевски?

За себе си нямам отговор на този въпрос. Огромната отговорност е на групата, която от името на БСП преговаря. Затова и настоявам час по-скоро да бъде свикан Национален партиен съвет, на който да бъде предоставен целият обем на информация за преговарящата група, за хода на преговорите. Ние сме свидетели на нещо парадоксално. 20 дни имаме правителство, нямаме заместник-министри, нямаме областни управители. При всички декларации, че това е програмен кабинет, фактът, че нямаме заместник-министри и областни управители означава, че някъде нещо скърца. Много тежки политически противоречия, защото това са политически въпроси. Националният партиен съвет трябва да бъде информиран коя е групата, която води преговорите, ако има такава, с какъв мандат е тази група, кой я е определил, кой носи отговорността и въпросът за свикване на конгрес и избор на нов председател и ново ръководство, защото това бюро е ангажирано с всичките тези процеси. Важно е от гледна точка ако щете на оцеляването не само на правителството и на моята партия - социалистическа партия. Казвам го с много голяма болка и притеснения, защото това са неща, които виждаме днес на площадите и които дълбоко се запечатват в общественото съзнание.

Имате ли представа кой взе решението за това. Беше ли спуснато на Пламен Орешарски или Орешарски се спря на Делян Пеевски?

Не мисля, че това е решение на Пламен Орешарски, но пак казвам, тук трябва да има ясна информация пред Националния партиен съвет. Тя трябва да бъде съвършено честна и коректна. Първо, да съхраним правителството и държавността. Второ, да съхраним политическата партия и лявата идея.

Какво ще се случи с партия, ако Станишев откаже да си подаде оставката?

Този път не допускам, че той може да..., дори съм озадачен от факта, че той още не я е подал. Защото пак казвам, достойнството, стремежът да бъде съхранено правителството, и разбира се да бъде съхранена партията, трябваше да доминира. Нищо от това не виждаме в поведението на Сергей и не мисля в крайна сметка, че той все пак би поставил властта като самоцел пред себе си. Той самият многократно го е декларирал. Не бива да превръща тази декларация в куха фразеология, защото това ще бъде изцяло за БСП.

Доколко вашата позиция се подкрепя от други членове на Националния съвет?

Говорих с десетки народни представители, областни председатели, членове на националния партиен съвет и никъде не мисля, че сме имали каквото и да е разминаване. Дисциплината е едно, партията е над всичко това.

Знаете ли за подписка, която тече в Националния съвет, с искане Станишев да бъде сменен от лидерския пост?

Не знам за такава подписка, но ако няма такава подписка, аз ще направя възможното в понеделник тя да бъде инициирана. Важното тук е да свикаме Национален съвет, на който да бъде предоставена цялата информация - как се стигна дотук. Не може Националния съвет да не е информиран, да е някъде встрани, партията да е унизена в такава степен и председателят да продължава да бута нещата. Това са твърде грозни неща и ние виждаме какво става на площадите. Ако сега не го оценим, утре няма да има кой да го оценява.

Доколко, според вас, е възможен вариантът за предсрочни избори?

Ако нищо не се промени, предсрочните избори ще бъдат факт и резултатът ще бъде катастрофален преди всичко за демокрацията и обществото.