Ричард Ран: Не следвайте гърците! Правете обратното и ще сте в добра форма
Ричард Ран: Не следвайте гърците! Правете обратното и ще сте в добра форма / снимка: БГНЕС
Ричард Ран: Не следвайте гърците! Правете обратното и ще сте в добра форма
29584
Ричард Ран: Не следвайте гърците! Правете обратното и ще сте в добра форма
  • Ричард Ран: Не следвайте гърците! Правете обратното и ще сте в добра форма

Еврозоната може да се разпадне заради гръцкия заем, заяви д-р Ричард Ран - председател на Института за световен икономически растеж и председател на Надзорния съвет на Института за пазарна икономика. В интервю за Дарик Ран призова правителството да спазва строга фискална дисциплина. Според световно известния икономист - перспективите пред страната ни са изключително добри, но не трябва да се допуска гръцкия сценарий. Ето какво още каза Ран:

Вие казахте, че България е като ярка звезда. Какво трябва да направим, за да продължим да блестим?

Ключът е да удържите бюджетният си дефицит на много ниско ниво. Вашият бюджетен дефицит не трябва да бъде по-висок от растежа на икономиката. Ако успеете да постигнете това, ще бъде просто прекрасно. В България засега няма финансова криза, но може и да се стигне до такава, ако позволите бюджетният дефицит да стане прекалено голям. Вие трябва да спазвате много голяма бюджетна дисциплина. Ако поддържате тази дисциплина, ще бъдете в добра форма.

Смятате ли, че кризата в Гърция може да повлияе и на България?

Гърците са най-лошият пример за вас. Така че не ги следвайте. Правете обратното и ще сте много добре. Разбира се, има негативно влияние. По-добре е да имате богати съседи, отколкото бедни съседи. Гърците сега обедняват и това може да се отрази негативно на България. Но вие може да го контролирате. Вие може да контролирате собствената си съдба. Ако сте дисциплинирани, не като гърците, всичко ще е наред.

 Кога България ще може да се присъедини към ЕРМ 2 и еврозоната?

 Аз не съм най-добрият експерт, на който трябва да зададете този въпрос.

Ричард Ран: Не следвайте гърците! Правете обратното и ще сте в добра форма
netinfo

Имаше прогнози, че еврозоната може да се разпадне заради кризата с еврото. Смятате ли, че е реалистично?

Да, възможно е. Аз бях много много оптимистичен за еврото и еврозоната допреди две - три седмици, когато беше решено за заема за Гърция, защото по начина, по който смятат да го отпуснат, ще завърши с много по-голям дълг и по-голяма инфлация в цялата еврозона. Така че е възможно да се разпадне и може би е по-добре да решите да не влизате.

Смятате ли, че страните трябва да запазят стимулиращите планове или вече е време да ги прекратят? В момента почти всички страни по света се опитват да спасят частни компании. Това трябва ли да спре?

Не трябва да се дават субсидии на частни компании. И когато говорим за икономически стимули, по-добрият начин за стимулиране на икономиката е да се намаляват данъци и административната тежест. Така се подпомага растежът. Харченето на пари от правителството не е добро. Това е просто да се вземат пари от джоба на един човек и да се сложат в джоба на друг човек и много често се случва така, че се вземат пари от джоба на продуктивните хора и се дават на тези, които не произвеждат нищо. Това прави нещата по-лоши, вместо по-добри.