Раздаването на храни по програма „Благотворителност“ може да започне на 5 ноември
Раздаването на храни по програма „Благотворителност“ може да започне на 5 ноември / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю на Александра Гинева с изпълнителния директор на ДФ Земеделие Румен Порожанов
58133
Интервю на Александра Гинева с изпълнителния директор на ДФ Земеделие Румен Порожанов
  • Интервю на Александра Гинева с изпълнителния директор на ДФ Земеделие Румен Порожанов

Продължава развитието на скандала с пакетирания с червеи и паразити боб, който е част от хранителни продукти за социално слаби хора. Тече проверката на фирмата доставчик на негодните храни - ЕТ "Фантастика 95-Георги Цанков". Тя е избрана от ДФ „Земеделие" с обществена поръчка за изготвяне на пакетите с храни. На този етап е рано да се каже дали страната ни ще загуби пари по програма „Благотворителност" на ЕС, която финансира закупуването на хранителни продукти, обясни за Дарик изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов. От понеделник, 5 ноември е възможно да започне закъснялото със седмица раздаване на хранителни продукти за социално слаби граждани, допълни Порожанов.

Какви ще бъдат действията на ДФ „Земеделие" оттук нататък във връзка с пакетирания боб с паразити, който не стигна до хората?

До момента имаме информация, която е неофициална. Все още нямаме официално постъпили документи от Българската агенция по безопасност на храните за констатирания случай, респективно протоколите за оценка на качеството на този продукт. Нашата информация е, че има около 50 тона продукт, който в две области е под възбрана. Съответно комуникацията, която имаме с доктор Войнов (директорът на БАБХ)е, че ще се направи пълна проверка на предприятието, където е пакетирана продукцията, което е ситуирана във Варна и респективно на продукцията в това предприятие, така че да може да се уточни източникът на лошото качество на продукцията. Очакваме официалните документи, имаме уговорка с министъра на земеделието и Йордан Войнов да направим утре работна среща по конкретния случай.

Ще получат ли хората хранителните си запаси? С около седмица се забави вторият транш на програма Благотворителност на ЕС. Пари ще се загубят ли по нея?

Основното, поради което се забави раздаването на хранителните продукти, беше изискването на БЧК, който е оператор на програмата, да има пълната гама продукти. Три от тях реално се забавиха - лещата, олиото и зрелият фасул. В момента вървят усилени доставки, разбира се, бобът може би ще бъде спрян от доставки, за останалите два продукта, за да може да ги има налични като количества и от понеделник, 5 ноември да започне раздаването по пунктовете на БЧК. Разбира се, това е настройката, която имаме с БЧК. Информацията за доставките, които вървят са в ясни графици, макар и забавени. Единствено под въпрос остава бобът, от гледна точка на това, че трябва ясно да бъде уточнено откъде идва проблемът и той да бъде локализиран, респективно да няма съответни рискове за получателите на продукта.

Ще се търси ли нова фирма доставчик или не?

Много са сложни отношенията. Това са поръчки по ЗОП, които са приключили. Фирмата, която е спечелила, има договор за доставка на 3020 тона зрял фасул при съответната цена, която е доста добра от гледна точка на Фонда, от гледна точка на проведената по ЗОП процедура. Разбира се, има най-различни клаузи за санкции, неустойки и разбира се, опции за прекратяване на договора, ако проблемът с качеството е глобален. Но това трябва да го изясним на база на документите, проверките, така че не бива да прибързваме с едни или други решения. Информацията е доста динамична. Надявам се, утре, когато се съберем с министъра на земеделието, да имаме повече яснота по проблема, който възникна. Хубавото е, че искахме и 15-те продукта да започне БЧК да раздава, но може би поради проблема с боба той ще остане на по-късен етап, всичко е под условие там.

Пари не се губят по програмата?

В контекста на това как ще приключи договорът с боба, ако той бъде канселиран поради обстоятелства, вече това е друга тема. Но в момента всичко е в рамките на хипотези. Имаме констатиран проблем от БАБХ, въпросът е дали той е отстраним, какво е естеството от проблема и в зависимост от естеството на проблема как ще се процедира по самия договор. Така че към момента не мога да кажа, че се губят. По принцип ангажимент на оператора е когато има количества с недобро качество, те да бъдат заменени за негова сметка в съответните срокове, които се поставят.