Янев: В Благоевград магистрати не правораздават, а правопродават
Янев: В Благоевград магистрати не правораздават, а правопродават / снимкa: Sofia Photo Agency

На 11 декември 2009 година лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев в предаването "Денят" на Дарик.

Нарочно казах датата, защото, струва ми се, не изчакахте 27 януари догодина, когато изтичат прословутите шест месеца толеранс към правителството, както бяхте обещали, и още днес атакувахте ГЕРБ с информацията, че шестима от министрите в правителството са за смяна заради това, че са избрани в условия на конфликт на интереси. Искам сега, г-н Янев, ясно да ми кажете РЗС вече в опозиция ли е?

Управителният съвет на "Ред, законност и справедливост" има свое заседание на 20 и 21 декември и окончателно там ще чуем становището на регионалните лидери на "Ред, законност и справедливост", ще има специален анализ за всичко, което се случи по отношение на бруталната атака от страна ГЕРБ спрямо "Ред, законност и справедливост", и тогава ще оповестим нашите намерения. Не приемайте точката от дневния ред на комисията за борба с корупцията като някаква наша самоцелна инициатива.

Това не е контраатаката, тя предстои, така ли?

Да, разбира се.

Понеже вчера намекнахте, че Бойко Борисов, премиерът, може да е сред нарушителите на Закона за конфликта на интереси, днес някак си бяхте по-предпазлив, като че ли запазихте това, което искате да споделите, за друг път. Във времето, в което оглавявахте тази комисия за борба с корупцията, постъпвали ли са сигнали и срещу него?

Ние дадохме възможност на премиера Борисов, така, както той твърди, с особена чувствителност, че винаги, когато има конкретни доказателства за корупция, корупционни схеми или конфликт на интереси, ще предприеме действия и няма да се поколебае така, както е изобличавал неговите опоненти, да стори същото и със своите министри. Ето, днес ние му дадохме шанс - посочихме конкретни имена, факти и груби закононарушения.

Министрите обаче тутакси побързаха да ви опровергаят с, така, заявление, че информацията, която подавате, вече не е актуална, в смисъл, че не е вярна. Започнахте ли подписката до Конституционния съд и кой очаквате да ви подкрепи в нея за освобождаване. . . с искане за освобождаване на министрите?

Аз видях гузната реакция на двама от министрите. Повече не съм имал възможност да проследя. Но с тези си действия те потвърждават това, което ние днес оповестихме пред медиите. Не само, че са в тежък конфликт на интереси, но те са попълнили декларации с невярно съдържание и носят отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Впрочем кога е срещата ви с главния прокурор, казахте, че ще го занимаете със случая?

През следващата седмица.

Успяхте ли да се чуете с него?

Не искам да влизам в такива уточнения, те не са важни. Само мога да кажа, че главният прокурор през това време докато аз съм бил председател на комисията за борба с корупцията винаги се е отнасял коректно, учтиво и тогава, когато е трябвало, Върховна касационна прокуратура ни е съдействала.

Довчерашните ви колеги в комисията за борба с корупцията твърдят, че сте я превърнал в ЕООД, в средство за самоизява, че сте представял само угодните на вас сигнали. Като ви отнемат нужните парламентарни инструменти, визирам повечето пленарно време, което има една парламентарна група, а независимите нямат, за изказвания и другите лостове, участието в ръководството, всъщност затварят ли устата на Яне Янев и как ще се случи тази контраатака тогава?

Те се надяват може би да въздействат на вас, медиите, но са забравили, че все пак въпреки контролираната демокрацията сме страна - член на Европейския съюз. И ако забранят със силови и подмолни средства, като повлияят на определени собственици на медии, те няма да могат да ми забранят да говоря в Брюксел и Страсбург.

Кога планирате да се изявите в Брюксел и Страсбург по отношение на това, което се случва с РЗС?

Не, по-важно е - което се случва в държавата. Има опит за въвеждане на милиционерско-диктаторски режим с еднопартийна власт.

Опит, на който чакате да се противопоставите едва след събирането на управителния съвет. Защо?

Не, ние всеки ден се противопоставяме. Ако ми посочите някой друг, който се. . .

Не, да кажете категорично РЗС дали е опозиция. . .

. . . се противопоставя. . .

. . . или не е, защото не го правите и така. . .

"Ред, законност и справедливост" не е еднолична партия и аз винаги съм се съобразявал с колективните решения. Затова единственият орган, който може да вземе такова решение, е управителният съвет, който заседава на три месеца веднъж и има правомощия между конгресите да взима такива решения.

Добре, ще изчакаме да видим това заседание. Кажете, г-н Янев, има ли тарифа за депутати номади? Питам ви, защото всякакви спекулации вече се появиха в пресата след напускането на Марио Тагарински, включително, че е получил сериозна сума, за да го направи.

Премиерът Бойко Борисов ми обеща на мен и на още четирима народни представители от ръководството на "Ред, законност и справедливост", а след това се е обаждал и на Димитър Абаджиев, че ще положи усилия да реши проблема с така създалата се ситуация и твърдеше, че неговата цел не е да ни отстрани от комисиите. Но се оказа точно обратното, той продължава да играе сценки, свързани с добре познатата на нашия народ приказка за доброто и лошото ченге.

Но не ми отговорихте дали има тарифа за депутати номади.

Това е голяма тема и по поведението на Тагарински вие може сами да си направите извода.

Че по-скоро има смятате, така ли?

То по всичко личи.

Кажете, г-н Янев, също не стана ясно, толкова ли нямаше кого друг да направите депутат от Враца, та трябваше да се молите на Марио Тагарински за това? Той така твърди.

Много ви моля, не ме занимавайте с морално и политически деградирали хора, защото аз многократно съм казвал и показвал точно за какво става въпрос. Марио Тагарински беше сложен във Враца, въпреки желанието на местната структура. И неслучайно тя днес е имала специална пресконференция.

Ама от кого беше сложен?

Сложен беше, защото колегата Абаджиев настоя да уважим част от депутатите от предишната парламентарна група, за да не излезе така, че едва ли не искаме всички да ги отстраним. Аз бях категоричен противник на това изобщо министри бивши да влизат под каквато и да било форма в "Ред, законност и справедливост", но се съобразих с колективното решение.   

Разбрах ви. И накрая, понеже от вас, струва ми се, тръгна новата магистратска афера - Баджанака, лобистът в Пиринско. . . За да провери сигналите и по тази афера, Висшият съдебен съвет отложи избора на нов председател на Благоевградския окръжен съд. Кажете, моля ви, кой е Баджанака, че вече се объркваме с тези псевдоними.

Призовавам министър Маргарита Попова, която знае за какво става въпрос, може моментално да изиска всички документи от прокуратурата и от съда, моментално да освободи, и то дисциплинарно, Баджанака.

Т.е. той работи в някое от съдилищата в района?

Той работи в системата на Министерството на правосъдието и неговото освобождаване, той работи в съдебната охрана, и неговото освобождаване зависи само и единствено от Маргарита Попова.

Доколкото аз знам, в правосъдното ведомство има звено "Охрана на съдебната власт". За това ли говорите?

Точно за това говоря.

Добре, защо не ни кажете кой е този човек? Може би е въпрос на едно кликване в Гугъл, за да открием и името му, като зададем звеното за охрана. Какво толкова ще се случи?

Не, нищо няма да се случи. Въпросът е не точно коя е персоната, а какъв е моделът. Защото в Благоевградски съдебен регион от години наред редица магистрати не правораздават, а правопродават.

Колко души са замесени в тази схема на Баджанака, които правопродават, както казвате?

Те не могат само по тази схема да бъдат уличени, защото схемите са различни. Но моделът на правокупуване и правопродаване е един и същ от няколко години, може би от 6-7 години и повече, тъй като почти всички афери са свързани с границата и най-вече с Кулата, която не случайно голяма част от българите наричат Солунската митница.

И какво е правил Баджанака на Солунската митница?

Баджанака и други негоподобни са били по-скоро пощальони, те са служили за трансмисия, която пренася договорените суми.

Между кого договорени?

Между подсъдими и магистрати.

Може би този сигнал, за който говорите, е достоен за разговора ви с главния прокурор? Не просто до министъра на правосъдието, според мен, трябва да е адресирано вашето настояване.

Аз смятам, че от страна на Главна прокуратура е направено, каквото е необходимо, тъй като районният прокурор на Петрич г-жа Манолова е изиграла решаващата роля по отвеждането. Тя е поискала отвод на въпросната съдийка Хаджиева, която, междувпрочем, незаконно е станала съдийка. Спечелила е конкурса без правно основание, без да отговаря на критериите, и 6 часа не е искала да се отведе по това дело. И след това прокурорката в Петрич е била основният фактор, който си е свършил добросъвестно и коректно работата.