Проблемът пред ЕС е забързването скоростта на интеграция
Проблемът пред ЕС е забързването скоростта на интеграция / снимка: БГНЕС, архив

Димитър Стоянов, независим депутат в Европейския парламент, влезе от листата на „Атака” през 2009 г., сега лидер на Националдемократичната партия, събеседник в „Седмицата” на Дарик:

Вие ще бъдете отново кандидат?

Да, аз ще бъда отново кандидат. Ще бъда водач на листата на Националдемократичната партия, която се явява самостоятелно на тези избори.

На 9 септември 2005 г. казвате в „24 часа”, че влизането в Европейския съюз ще е трагедия като след 9 септември. След пет години в Европейския парламент промени ли ви се мнението или станахте част от трагедията?

Не бих могъл да кажа, че съм станал част от трагедията, защото моите позиции са много ясно изразени да се боря с тези страни на т.нар. европейска интеграция, които могат да доведат до такива трагични последици. И както знаете, за да се види ефектът от това, което се е случи на 9 септември и след това, е трябвало да минат 45 години. Първоначално е изглеждало много хубаво, много добре, но след като са минали няколко десетилетия всички видяхме какво се случи. Така че дори в момента нещата да изглеждат сравнително стабилно, България беше изключително неподготвена, когато влезе в Европейския съюз, и това доведе до големи последствия. Ние не сме третирани по един и същи начин като старите държави членки. Нашите фирми не могат да се ориентират до ден днешен - седем години след присъединяването, в атмосферата и правилата, които трябва да спазват. Получава се един порочен кръг, и това го казаха хора, с които имах среща в провинцията миналата седмица. Иска се да се изпълнят дадени условия, за да се получи финансиране от еврофондовете, но тези условия не могат да бъдат изпълнение, защото хората нямат финансиране на първо място. И така омагьосаният кръг продължава докато дадената българска фирма не фалира.

Вие от кой сте на предстоящите избори? Тези, които смятат, че ЕС трябва да бъде закрит, или най-малкото България да го напусне; тези, които смята, че ЕС трябва да остане, но трябва да бъде еди много рехав съюз, без много общи неща между страните, или тези, които смятат, че ЕС трябва да се превърне във федерация, най-малкото като САЩ.

Европейският съюз си има положителни страни. Никой, освен този, който проповядва някакъв популизъм, не може да отрече това. Проблемът в момента е, че се забързва все повече скоростта на т.нар. интеграция. Обаче това не работи добре, защото страните вече са много повече и има много големи разлики икономически. Тъй като ЕС е основно икономически съюз, той не и замислен като политически  съюз. Когато се прави първия напън още 50-те години за по-голяма политическа интеграция този напън се проваля тотално. И дори основателя, човекът родил идеята за ЕС, Жан Моне, подава оставка от европейските институции в  знак на протест. В момента сме свидетели на същите процеси. Ние не сме достатъчно икономически интегрирани и всеки българин като си сравни своята заплата със заплатата на западняка веднага го вижда това. Всички го знаем много добре, за да може да минаваме на нови етапи на политическа интеграция. Тя би могла да се случи, но това би могло да стане, когато икономическия проект е завършен. Т.е. когато стандартът се изравни навсякъде в Европа. В момента сме свидетели на процеси да се иска повече политическа интеграция, повече власт за Брюксел, а не повече равенство между отделните държави членки. Това според мен са деструктивни процеси. Ако нещо ще разпадне ЕС, точно тези процеси ще доведат до този резултат, от което ще пострадат абсолютно всички. Защото нашите реактори повече няма да се отворят повече, фирмите, които са били изместени от българския пазар и са фалирали, изместени от чужди конкуренти, няма да могат да започнат работа повече и това ще се окаже един безкраен... една романтична авантюра, която предприехме. Аз не искам това да се случва. България е член на Европейския съюз. Това е факт, който е такъв и ние трябва да го приемаме, това е реалността, но точно затова трябва да посочваме къде са грешните страни от развитието в момента, за да не се стигне до такъв разпад, който ще е просто... всички жертви, които направи България ще бъда безсмислени.

Вие пак ли ще бъдете независим, ако влезете в Европарламента, или вече има група, към която бихте се причислил?

Аз принадлежа към европейския алианс за свобода. Това е партия на европейско ниво, подобна на Европейската народна партия, на партията на социалистите, тя обединява хора, които имат същото мислене...

Нямате достатъчно депутати.

...в момента тази партия няма група, тъй като в нея членуват Фронт Насионал на Мари льо Пен и на Жан-Мари льо Пен и австралийската Партия на свободата, белгийските „Фламандски интерес”, които са силни европейски партии. Само националният фронт се очаква да вкара минимум 20 евродепутати, което е почти достатъчно за група. 25 са за група. Съответно броя на държавите членки също ги има, така че една четвърт от общия брой, който е момента е седем, така че аз мога да гарантирам, че в следващия Европарламент ще има група на Европейския алианс на свободата и аз ще бъде неин член  в случай, че бъде преизбран.

Кого ще подкрепяте за председател на Европейската комисия? Кой трябва да бъде лидер на Европа?

Не го виждам сред кандидатите , които са издигнати в момента, точно защото всеки един от тях поддържа тази идея, че лечебното хапче, панацеята се съдържа в политическа интеграция, което не е вярно. Затова миналия път аз... гласуването е тайна, но аз ще го разкрия, гласувах както за Барозу, така и в подкрепа на Европейската комисия, която се гласува анблок, по този начин смятах, че подкрепях българската след в нея...

Кристалина Георгиева. Сега бихте ли я подкрепил отново в края на мандата?

Не, категорично не бих подкрепил нито председателя на комисията,, нито нейния състав. И затова съм твърдо решен, ако бъда преизбран, да гласувам против който и да бъде предложен за председател и комисарите, защото те ще изпълняват една грешна политика...

Защо не издигнахте Мари льо Пен?

...по този начин ще има възможност да бъда достатъчно критичен без да се съобразявам с някакви задръжки на съвестта,  че аз съм дал гласа си за тази комисия. Аз ще дам гласа си против, за да мога да я критикувам и осъществявам необходимия натиск за защита на националния интерес. Колкото до защо не издигнем Мари льо Пен, защото тази процедура с издигането предварително на председател на комисията е част, тя е неформална, неофициална, някаква договорка, която, според мен не се прави така в правовите държави, където върховенството на закона е водещо и няма как ние да се съобразяваме с такива неформални процедури.

Кой ще е основния дебат в тези евроизбори, говорим в европейски мащаб? Федералисти - антифедералисти, привърженици на съюза и меко казано, скептиците, тези, които искат да му сложат край. Или друг дебат ще има?

С това, на което станахме свидетели на последната сесия на европарламента, поредното, меко казано, горчиво хапче, което трябваше да глътне България, защото тя отново беше спомената като бедния роднина, като болния човек на Европа, абсолютно ни в клин, ни в ръкав в един доклад, който няма нищо общо с това, което беше пуснато като изменение. Виждаме как дори федералистите, когато наближат избори започват да се оглеждат в националната си политика и как да привличат дори с подобни популистки тези избирателите си към себе си. Аз не очаквам да се състои в нито една държава членка реален европейски дебат и това показва, колко е грешна посоката за политическа интеграция в момента. Тя е невъзможна.

А коя е българската тема в ЕС в момента?

Най-голямата българска тема е нашето равно третиране с другите държави членки, които са част от съюза. Ето сега се присъедини Хърватска, няма дори година откакто се присъедини към ЕС, за Хърватска няма механизъм за наблюдение. Защо? Защо за България и Румъния този механизъм остана, за да могат сега да ни натякват, да ни напомнят, да ни заплашват с него, че ще ни спират еврофондовете. От къде накъде. Ние едва излязохме на плюс, тази година за първи път сме, може би и края на миналата година, за пръв път сме на плюс в усвояването на средствата. Т.е. сме получили повече отколкото сме внесли. Сега изведнъж да ни ги спрат, от къде накъде. Защо не се обсъжда състоянието с тези средства в другите държави членки. Защо България получава за фонд „Убежище и емиграция” 11 млн. евро, това е за да се строят бежански лагери, да се репатрират бежанци, а Гърция получава 262 млн. евро, при положение, че сме горе-долу еднакви. Унгария, която има съвсем малка външна граница на ЕС получава от рода на 50 млн. евро. Ето това неравно третиране трябва да бъде изтръгнато из основи, защото то ще води до още по-голямо разслояване на богати и бедни държави, още по-голямо разединяване на икономическа основа. Точно както в момента се разширява границата между свръх богати и много бедни и средната класа започва да изчезва, както пишат някои изследователи, и все повече от нея стават бедни. По същия начин ще се разширява и диапазона между България и богатите. Ние ще оставаме все така бедни, а те ще стават все по-богати и няма как да сработи ЕС в такава рамка поставен.

Кажете трите най-важни неща, които свършихте като депутат в Европейския парламент.

На първо място мисля, че на последната сесия това решително отхвърляне на  директивата, която косвено щеше да доведе до унищожаването на един от най-хубавите български земеделски продукта розовия домат. Над 600 депутати гласуваха против нея, но един от тези гласове беше и моя, затова смятам, че съм допринесъл за това.

Тя за какво беше тази директива?

За посадъчния материал, който регламентираше, че само няколко големи корпорации ще могат да продават семена. Т.е., който иска да се занимава със земеделие щеше да бъде задължен да купува, да не ги изреждам, не искам да споменавам имената на тези корпорации. И понеже българският розов домат, неговото семе не се произвежда от нито една такава корпорация, ние си го пазим, казва ли са ми производители, че дори гърците и турците не са успели да ни го вземат и да развият такова производство, че да ни конкурират, той щеше да изчезне. Тази директива беше унищожена и хвърлена на боклука. Друго, възможността на всеки европейски гражданин, което много касае всеки българските граждани, те бяха дискриминирани на тази тема, да открива банка във всяка една държава членка на ЕС, да извършва банкови операции с минимални такси, т.е. лимитиране на банковите такси, и въвеждането на нови играчи на пазара на разплащане, с които да се избягва банковата такса при пазаруване. В момента аз ако искам да преведа 10 евро в Германия, да си купя нещо п интернет, трябва да платя ако го направя с банков превод , 20 евро такса. Това не е нормално и накрая имаме директива, по която аз бях докладчик в правната комисия. Третото нещо, то е от първия ми мандат. Един случай, в който здравната каса нарушаваше правата на български граждани, като не им покриваше лечението в чужбина, на което те имат право. След зададен мой въпрос до комисията тези граждани спечелиха делото си в България и получиха дължимото им и манипулациите им бяха покрити. Т.е. защитих правата на българските граждани, които произтичат от европейското законодателство.

Кой ще е слоганът, девизът на кампанията ви, листовката, с която събирате подписи. Трябват ви 2500 подписа, ще имате ли проблем да ги съберете?

Не, няма проблеми. Мисля, че в годините се доказа, че подписката не е проблем за никого в събирането. Аз мисля,че  тя е безсмислена и трябва да отпадне. Това е становището и на Венецианската комисия.

В тази листовка, с която събирате подписи има едно голямо „НЕ”, отговор на въпросите искаш ли узаконяване на гей браковете, искаш ли забрана на розовия домат, искаш ли Турция в ЕС, искаш ли секс образование  в детските градини, искаш ли още колонизация от чужди корпорации. Това ли ще ви бъде, едно голямо „НЕ”.

Това е изброяване на въпросите, на които аз казах не през този мандат на европейския парламент. Те бяха по-наболели. По почти всички тези теми имаше огромно гражданско участие, получихме хиляди мейли по всеки един от тях от най-различни граждани, които изразиха своето становище, то в крайна сметка беше застъпено. Но аз по-скоро има една друга инициатива - това, че използвам социалните мрежи, за да опосредствя връзката на гражданите и европейските институции. Т.е. създадох платформа, в която гражданите да влязат в ролята на евродепутати. Ако достатъчно хора го направят, аз се ангажирам с това тяхната инициатива да влезе в европейския парламент и затова мотото на моята кампания е „Твоят евродепутат”. Защото смятам, че аз ще бъде личния евродепутат на всеки един човек в България.