Пребитият лекар от Спешна помощ ще съди нападателите си
Пребитият лекар от Спешна помощ ще съди нападателите си / снимка: offnews.bg

Д-р Красимир Йорданов от Спешна помощ, който в събота вечерта беше нападнат и пребит заедно с екипа си от препили празнуващи в столичния кв. „Овча купел", ще съди нападателите си. Екипът беше нападнат, докато оказваше помощ на 15-годишно момиче с алкохолно натравяне.

В интервю за Дарик лекарят призна, че и друг път е бил обект на агресия, докато е изпълнявал задълженията си, но подобно нападение преживява за първи път.

Вероятно още трудно излизате от шока на онова, което сте преживял в събота, но съм убедена, че не за първи път сте бил обект на агресия, вероятно не такава, греша ли?

Да, в много по-умален вид. Така разгърната агресия спрямо целия екип и спрямо линейката за първи път ми се случва за тези години, които работя. Стресът и шокът трудно се преодоляват, няма какво да се лъжем. Но сме борбени натури, ще го преодолеем.

Лично Вие признахте, тогава още, може би под въздействие на емоцията, която е много силна, че сте на косъм от това да се откажете от професията. Бихте ли излязъл на работа, да отидете на адрес, ако не сте с полиция до себе?

Аз съм готов да изляза на работа стига да бъдат осигурени безопасни условия на труд, не да рискуваме живота и здравето си, помагайки на хората. Но наистина това, което го казах, че ще ходя на такива адреси само с полиция, така е. Независимо какви трудности ще предизвика и в полицията.

Да, но дали можем да осигурим до всяка линейка полицейски екипи и това ли е решението в този смисъл, появиха се идеи за паник-бутони в линейките или спешните екипи да имат някаква връзка. Това би ли решило проблемите или трябва промяна в съзнанието на българите, които са стигнали дотам да пребиват лекарите?

И двете. Паник-бутонът е крайно необходим. В новите линейки има паник-бутон, който не действа обаче, просто не е свързан. Доколкото чух в новините, колегите в цялата страна са вкарали протестна петиция в Народното събрание и в Министерството на здравеопазването да спрат посегателствата и за незабавно въвеждане на паник-бутони във всички линейки и във всички лекарски кабинети. Да, не може да се осигури полицейско присъствие на всеки един адрес, но на адреси, които са приети агресивно, още по време на телефона се познава, че може да има агресия на този адрес, да бъде изпращана полицейска кола.

Тоест заедно екипите на полицията и на Спешна помощ да тръгват към адреса, да не бъдат оставени сами?

Точно така. А съзнанието най-трудно можем да го променим. Културата на един народ се насажда, не казваме: "раз" и сме променили съзнанието. Няма да стане.

Не успях да прочета, но видях, че колеги от медиите са открили във фейсбук хвалби на онези, които са ви нападнали, дори реплики от типа на: „Щом сме ги били, значи има за какво". Имате ли Вие, лично, обяснение за едно такова поведение, като махнем алкохола или дрогата?

Нямам обяснение. Алкохолът си е алкохол, но това във фейсбук е написано не под влияние на алкохола, а с пълно съзнание, така че нямам никакво обяснение.

Агресията сама по себе си.

Да, живеем в трудни години, забелязва се, че агресивността в населението се повишава много бързо. Не знам какво трябва да се направи, това е работа на политиците и много бързо трябва да се реагира.

Доколкото разбрах основно хората, които са ви нападнали и са участвали в побоя над вас, не става дума за недорасли хора, за тийнейджъри в ранна възраст, а за хора в по-зряла възраст.

Да, масата, която беше там, беше около 25-40 години. Не можем да кажем в никакъв случай, че са тийнейджъри.

Хора, които трябва да осъзнават последиците от постъпките си, колкото и да са подпийнали или афектирани по някакъв начин?

Напълно съм съгласен с вас. Всеки трябва да осъзнава това, което прави и да си понесе съответната отговорност и наказание.

Вие, лично, решихте ли дали ще съдите нападателите си, защото това може да стане, засега само в личен граждански иск от ваша страна. Законът все още не ви брани, докато изпълнявате служебните си задължения.

При всички положения - граждански иск. Сега ми се обади началникът на 6-то районно управление, човекът, който води преписката. Днес се гледа в съда делото за мярката за неотклонение на задържаните и утре сутринта ще има резултат, какво решение е взел съдът.

И вие сте твърдо решен, че вашият иск ще е налице, независимо от мярката за неотклонение, която така или иначе в първите часове се взема като решение от съда.

Да.

Знаете ли дали има други ваши колеги, които са успели да осъдят нападателите си, защото доста лекари през последните години станаха обект на агресия и нападения?

За съжаление, не. Такова сериозно нападение не е имало досега.

Сам сте чул в новините декларацията на лекарския съюз, откъдето заплашиха с ефективен протест, ако до 15 юни не се приеме тази поправка в Наказателния кодекс. Дали обаче това ще има сериозен ефект, според Вас? Страхът от малко по-сериозно наказание, ако се посегне на лекар или всички мерки накуп?

Трябва да има по-сериозни мерки, просто да бъде прилаган законът, да има осъдени. Да, ще бъде трудно, но трябва да има осъдени за назидание на другите, да знаят какво ги очаква и как да се държат.

Вие бяхте главен герой в този невероятен документален филм на Илиян Метев „Последната линейка на София" и тогава помня в едно интервю пред Дарик, няма и година, казахте, че не линейката, а лекарят лекува хората. Дали обаче тази трудна реформа и този недостиг в системата не нагнети напрежението, според вас?

Увеличи го и все повече ще се увеличава, тъй като все по-малко екипи работят. Липсата на екипи довежда до повишаване нивото на агресия в хората. Те са прави за себе си, че искат на секундата да бъдат прегледани и да им бъде оказана спешна помощ, но на практика не може да стане това. Без екипи, не става.

Ако бързо политиците и новата власт не вземат мерки за онова, което трябва спешно да се направи в спешната помощ, агресията ще продължи.

Разбира се, че ще продължи.

Не звучи добре тази прогноза. Колко време си давате да решите кога се връщате на работа или е трудно това решение?

Сега ще си получа болничния лист, който в началото ще е за 14 дни и в зависимост от развитието на нещата по-нататък. Предварителна прогноза не мога да ви кажа.

Интервюто с д-р Йорданов можете да чуете на Radio.DarikNews.bg