Палестинският премиер пред Дарик: Израел да спре колонизацията!
Палестинският премиер пред Дарик: Израел да спре колонизацията! / снимка: Ангел Иванов
Палестинският премиер Салям Фаяд пред Дарик: Израел да спре колонизацията!
23644
Палестинският премиер Салям Фаяд пред Дарик: Израел да спре колонизацията!
  • Палестинският премиер Салям Фаяд пред Дарик: Израел да спре колонизацията!

"Израел трябва веднага да спре колонизацията в палестинските територии, само това може да помогне за възобновяване на преговорите", това заяви в блиц-интервю за Дарик радио палестинският премиер доктор Салям Фаяд.

Господин премиер, има ли палестинският народ готов, подготвен водач, който евентуално да заеме мястото на Махмуд Абас, ако палестинците не успеят да убедят своя сегашен лидер да остане начело?

Знам за какво говорите и искрено се надявам да се промени ситуацията, която накара президента Махмуд Абас да заеме позицията, която зае, обявявайки, че няма да се кандидатира на следващите избори. Това изисква категорична международна подкрепа, подкрепа по отношение на необходимостта от прилагане на международното право особено що се отнася до продължаващия процес на израелска заселническа колонизация. Това е същността на проблема.

Вашият външен министър каза, че светът е излъгал палестинците, светът е излъгал Махмуд Абас. Какви ще бъдат оттук-нататък действията на палестинците, активните действия на палестинците?

Аз не бих използвал тази дума, когато става дума да се квалифицира чувството, което изпитват палестинците. Аз бих използвал другата дума: „Светът разочарова!" Истинското усещане, може би най-точната дума за усещането е, че това е усещане за разочарование. Защо разочарование? Защото светът, и особено влиятелните сили в него, преди доста месеци беше стигнал до извода, че е необходимо да се спрат действията по израелската заселническа колонизация, тъй като това би дало възможност да се върнем към един истински преговорен процес. Който пък би довел до разрешаване на проблема чрез прекратяване на окупацията и създаване на независимата палестинска държава. Но разочарованието не означава загуба на надежда. Ние продължаваме да полагаме усилия да контактуваме със света с цялата си надежда като се опитваме да убедим света, че е необходимо да се спазват постановленията и резолюциите на международната законност. Ние гледаме на света и взаимодействаме с него, изхождайки от нашето уважение към света. Надяваме се да намерим най-правилния път да представим на международната общност нашите искания. Когато сме изправени пред непрекъснато говорене и непрекъснати действия за по-нататъшната колонизация, не ни остава нищо друго, освен да настояваме за пълното й прекратяване. В противен случай ще се стигне и ще се стига само до това, което стана вчера (б. р. - сряда, 18 ноември 2009 година) - беше обявено стартирането на нов проект за строителство на 900 жилища за еврейски заселници в района на селището Гило. Това предизвика, разбира се, широка международна реакция още повече, че този проект не беше включен в оповестените «изключения», обявени от министър-председателя на Израел, от обещанието за окончателно прекратяване на колонизацията. Трябва да се постигне това: международната общност да престане да приема и да се съгласява с продължаващата колонизация особено в Йерусалим и в околностите на Йерусалим.