Николай Младенов: Няма данни за пострадали българи в Либия
Николай Младенов: Няма данни за пострадали българи в Либия / Reuters
Николай Младенов: Няма данни за пострадали българи в Либия
39695
Николай Младенов: Няма данни за пострадали българи в Либия
  • Николай Младенов: Няма данни за пострадали българи в Либия

Засега няма сигнали за проблеми с български граждани, намиращи се в Либия, съобщи министърът на външните работи Николай Младенов. В интервю за Дарик той добави, че в понеделник или вторник предстои среща на български министри, на която задълбочено да обсъдят ситуацията в Северна Африка и Близкия Изток:

По наши данни към посолството има регистрирани поне 200 българи. Със сигурност има и повече. Продължаваме да държим връзка с тези от тях, които са регистрирани към посолството, въпреки че от началото на бойните действия вчера нямаме сигнали за хора, които да са се обръщали за съдействие към нашата мисия в Триполи.

И вече няма абсолютно никаква възможност за евакуация, така ли?

Как си представяте евакуация, при положение, че текат активни военни действия, небето над Либия е затворено, границите са затворени. Ако хората тръгнат сега да се придвижват по дълги пътища, това е особено рисковано за тях, именно затова препоръчваме всеки да остане в дома си.

По какъв начин България може да участват в съюзническата операция?

България може да участва в две от трите операции, ако мога така да ги нарека, които вероятно ще се реализират във връзка със ситуацията в Либия. Това са елементите, свързани с налагането на международното ембарго чрез включване на части от нашите военноморски сили. Другата възможност е в хуманитарната операция, която съществува. Но не предвиждаме участието на български сили в операцията по осигуряването на зоната, свободна от полети над Либия, както и каквито и да е сухопътни операции на територията на Джамахирията.

Цветан Цветанов каза, че вашето министерство е водещо в този случай. Какви са най-спешните стъпки, които предприемате в новата ситуация от вчера?

Тази сутрин имахме заседание при министър-председателя с всички ведомства, които са ангажирани - министерствата на отбраната, на вътрешните работи, разузнавателните служби. Всички са в постоянна връзка с министерство на външните работи, което носи координацията от страна на българската държава. Това, което предвиждаме оттук нататък, е може би в понеделник или във вторник да проведем по-широка дискусия по цялата ситуация в Близкия Изток и мерки, които трябва да предприемем във връзка с това, което се случва и в Бахрейн, и в Йемен, което е изключително неприятно и опасно, както и да продължим планирането на българската позиция във връзка със ситуацията в Либия. Непрестанна е и нашата комуникация с посолството ни в Триполи, за да може да осигурим връзка за тези български граждани, които има нужда от съдействие там, въпреки че в момента възможностите са силно ограничени.