Нидал Алгафари: Няма нужда да налагаме Алексей Петров
Нидал Алгафари: Няма нужда да налагаме Алексей Петров / Sofia Photo Agency, архив
Нидал Алгафари в "Седмицата" по Дарик - 17.09. 2011 г.
44884
Нидал Алгафари в "Седмицата" по Дарик - 17.09. 2011 г.
  • Нидал Алгафари в "Седмицата" по Дарик - 17.09. 2011 г.

Интервю в предаването „Седмицата" по Дарик с Нидал Алгафари от щаба на Алексей Петров.

Как е структуриран щабът при вас? Щабът прилича ли на щаба на другите партии, понеже самият Алексей Петров каза, че не ще партии.

О, не, в никакъв случай. Щабът като щаб не, той е тотално различен и в хубавото, и в лошото. Различен е за това, че това са хора, които за първи път влизат в такъв мащаб на кампания. Не са свикнали, много неща им липсват още, не ги умеят, но пък са много ентусиазирани за разлика от другите щабове, където са обръгнати.

Вие бяхте легендарен за кампаниите на БСП. Сега, вие правихте кампанията, първата, на Първанов, нали?

Работех в кампанията му. Не мога да кажа, че съм я направил, той си я направи сам кампанията Георги Първанов. Ние се опитвахме да не направим големи грешки покрай него. Общо взето, екипите, пиаровете това правят - големи грешки, и след това ги приписват на кандидатите си. В случая е също така и с Алексей Петров. Той има. . .

А защо, защо оставихте левицата, дайте да изчистим този въпрос? Защо в тази кампания. .. Винаги сте работил за левицата, нали?

Ами, аз съм имал и кампании, които не са само за левицата, в които съм работил, но не са толкова популярни. Не съм оставил аз левицата и не мога да оставя левицата по никакъв начин, но Сергей Станишев персонално реши, че не желае да работи с български специалисти в тази област, търси някъде от чужбина, вкарва едни хора отвън, които правят това, което могат и знаят, и то те не са лоши, но проблемът е, че не познават народопсихологията. Няколко пъти съм му казвал, че и мен да ме поканят да направя една кампания в Монголия, ще отида, ще я направя със сигурност, нищо не разбирам, надали ще допринеса нещо.

А защо сега Алексей Петров? Той ли избра вас, или вие него?

Взаимно се избрахме. Значи, така се случи, че взаимно се избрахме.

Трябва ли човекът, който прави кампанията, да съпреживява и да съвпадат възгледите му с този, чиято кампания прави?

Най-малкото трябва да повярва. Например аз съм повярвал в това, което е Алексей Петров, и в тези идеи, които има. Знам, че има много бъдеще в този човек като политик. Виждал съм го в други ситуации, чувал съм за него съвсем други неща. Освен това като кампания за мен тя е най-интересната от всички останали, тъй като с Алексей Петров започваме от минус 95. Всички започват от 5, от 10, от 15, от някакъв старт. Ние започваме от минус 95. Една година и нещо всичко, което можеше в България да блъска, го блъскаха по най-ужасния начин. Създадоха му едно име, което много трудно би могло да се изчисти, т.е. да покажем истината, и се надявам, че сега ще успеем не само да го изчистим името, ами и да се преборим за много добро класиране.

Аз не мога да се сетя за голяма кампания досега на обвиняем кандидат-президент в национален план, обаче не е нещо ново в историята на България. Всъщност много лидери са минали през затвора, преди да стават първи в държавата.

Ами, слава богу, че хора са минали преди това, а не след това. За съжаление в България трябваше точно обратното да се случи и много хора, които минаха през едни високи постове в държавата, трябваше евентуално да са в затвора, все още не са, а трябваше.

Да, въпросът е, че някои казват, че не трябва да се влиза в кампания, когато си в това положение. Ето както стана с Доминик Строс-Кан във Франция, нали. Социалистите трябваше да имат вече яснота кой ще им кандидат за президент, само че тръгнаха да чакат да приключи там сагата с него.

А, не съм убеден в това, което го казвате, защото има един плюс на цялата тази негативна кампания срещу Алексей Петров.

Че всички знаят за него.

Всички знаят кой е той. Нямаме нужда да го налагаме, както една голяма част от кандидатите, които ги има в момента, които тепърва като ти кажат, нали, съответното име, ти викаш - ама, какъв беше, откъде беше. Докато, като се каже Алексей Петров - да, излиза някакъв образ в главите на хората. Това, което ще се опитаме сега по време и на кампанията да се разбере, е, че, ако имаше и най-малкото нещо срещу него, най-малката капчица от това, в което те го обвиняваха, най-вероятно щеше да е в затвора, нямаше да е сега кандидат за президент. Тоест ще се опитаме да покажем, че цялата тази машина и всички тези политически клики, които скочиха по един или друг начин срещу Алексей Петров, скочиха заради съвсем други интереси, а не за това, в което го обвиняваха.

Казвате, че това ще е състезание на "Б" отборите.

Извинете, на "В" отборите.

"В" ли, да, да, то зависи на каква азбука ще го гледаме.

Не, не, "А", "Б" и "В" отборите.

"В" отборите.

Защо са "В" отборите според мен? Първо, започвам с класическия вариант, който е БСП, най-старата партия в България. Не излезе на първа линия Сергей Станишев, който е лидер на партията.

Е, то и няма как.

Да, няма как. . .

Конституционно няма как.

. . . конституционно, но първата линия не може да участва. Втората линия. . .

Той излиза вторият, вицето му в правителството. . .

. . . силните хора, които бяха в. . . Вицето, ама не в партията. Вторите в партията, които са примерно Румен Петков, Румен Овчаров или, така, други светила в БСП, също не участваха. Избраха да участва човек, който даже не е член на партията, даже има много негативи в самата партия срещу него за това, че той в даден момент е напуснал, разсърди й се. Партията му се разсърди. И тепърва той трябва да ходи да обединява по някакъв начин тези разсърдени червени човечета, които ги има. Слава богу, че се съгласи и Стефан Данаилов да се жертва за това, за да му помогне точно в тази. . .

Жертва ли се според вас?

Тотална жертва, тотална жертва.

Наистина ли никакъв шанс няма левицата?

Не, аз смятам, че всеки този, който участва в тази кампания, има някакъв шанс, но много по-силно щеше да бъде, ако Стефан Данаилов беше водещият, той да бъде кандидатът за президент, а не да се скрива отзад. Смешното, което беше в тази партия, т.е. не в партията, съжалявам, пак изпускам се, глупости говоря, в лидера на партията. Не можеш ти в една такава партия като тази, 120-годишна история, която имаш, да ходиш да се молиш в продължение на месеци наред ту на този, ту на онзи - хайде, моля ви се, станете ми кандидат за президент. Те му викат - а, бе, махай се, бегай оттук. Накрая да направиш някакъв безумен компромис със себе си, да избереш един човек и в следващия момент най-качественият, който го имаш евентуално за това, да се съгласи да те спасява, защото той е точно да те спаси. Да излезе един кандидат за президент, който го лансират и в момента тази цялата кампания, която правят, че Стефан Данаилов не бил готов за държавник, той не се смятал, че би могъл да бъде държавен глава, и това. . . И забравят, че вицепрезидентът това му е ролята, че в случая, ако нещо се случи с президента, той трябва да поеме тези функции. Тоест те отсега ни казват ако нещо се случи с Ивайло, нямаме такъв готов държавен глава, което не е правилно. При варианта, който е с ГЕРБ. При ГЕРБ трябваше да излезе голямото острие Бойко Борисов - "А" отборът.

Е, ама всички щяха да кажат - пиарски той заряза правителството, кабинета, както преди това пък беше и кмет, и ще се направят ретроспекции, и ще кажат. . .

Да, сега само че казваме зарязва президентската кампания, по същия начин. Тоест там, където ти персонално трябваше да покажеш какво можеш и какво си направил, т.е. да бъде някакъв отчет за дейността ти, той се скри. Не излезе и вторият от "Б" отбор. Не излязоха Цветанов, не излязоха Дянков, излезе Плевнелиев, нали, който е за мен "В" отбор. Иначе е качествен човек със сигурност, има своите си качества, но е "В" отбор. Същото нещо се оказва г-жа Кунева.

А вие, чакайте, с Плевнелиев как тълкувате скандала, който върви вече цяла седмица, с общината, имота, който не му давали много години, подкупа, който.. .

Нищо ново под слънцето за последните 22 години, нищо ново. Значи нито Плевнелиев е човекът, който е поискал или дал, или ще му дадат, или т.н. подкуп, и това всички хора в тези големи или висини на политиката са го играли това нещо с подкупите - вземането и даването. Затова едно от нещата, които Алексей Петров в момента си поставя, че да иска да направи по някакъв начин така системата в България, че това нещо да не се допуска, т.е. тези партийни клики, които ги има в момента, които си раздават един на друг в някакви вид на безумни коалиции, това да се спре.

Той иска да няма партии.

Не, той иска да има партии, но да не са фалшификати.

Какво значи мораториум?

Мораториум означава да се забрани дейността за някакъв период от време.

Колко ще е периодът?

Докато не се възродят тези партии отново. Докато не си върнат трите неща, които според нас са основни, в които грешат. Първо, идеологически. БСП, когато се гласува за БСП, би трябвало хората, които са особено в лявото пространство, да гласуват, да не казваме, хайде, думата социализъм, но поне за една мащабна социална програма, голяма, която да. .. някакво равенство да има. Видя се, че двадесет и няколко години като гласуват за тях, това не го получиха. Напротив, стана още по-голяма разликата между бедни и богати. Тези, които гласуваха за дясното - т.нар. СДС, ДСБ или което и да е друго там, какво получиха - пазарна икономика някаква справедлива, т.е. да не кажем справедлива, но поне равни начала в пазарната икономика - не го получиха. Какво получиха? Получиха един "Балкан", който се продаде по един безумен начин, след това БТК се продаде по друг начин. Тоест тук ги подмениха идеалите на хората, идеологията я няма, на тези основни политически играчи. Второто нещо, че тези партийни клики, които Алексей Петров се опълчва срещу тях в момента, какво правят? На парламентарни избори обикновено централите назначават първи, втори, трети в листите, и те са назначени. Когато отиваш да избираш някой от БСП, ти не избираш вече този, който ти одобряваш или харесваш, а този, който са ти назначили. И евентуално битката е там на ръба - дали ще влезе четвърти, дали ще влезе пети и евентуално там нещо може да се бори. Тоест и на това не им дадоха право, т.е. да избират тези, които те смятат за добри или за доволни. Те затова лека-полека всичките падат надолу. Третото нещо е, че тези хора, както и да се завърти политическата система или както да се завъртят политическите партии, винаги се оказва, че едни 10 - 15 - 20 човека винаги са добре, винаги някакви държат някои отрасли и си разменят картите, и продължават да ограбват. Не само идеологически или идеята на хората, а чисто материално - бита им го ограбват. Тоест срещу това нещо той се опълчва и смята, че това нещо, Алексей Петров, трябва да го промени.

Да, но се отклонихме. Та, вървяхме по "В" отборите. Кунева защо да е "В", тя нали си е сама играч?

Да, тя е сама, само че тя е прикрит играч на партията, пак по същия начин. Г-жа Кунева нямаше да е на този пост, който беше в Европа или в България, или с това име, което го има в момента, ако не бяха тези политически партии, които я бяха издигнали преди време. На тези избори не се появи Симеон Сакскобургготски като "А" отбор. Не се появи "Б" отборът пак - Милен Велчев ли ще бъде, Николай Василев ли, Христина Христова ли ще бъде, появи се г-жа Кунева. Вярно, тя най-справедливо от всичките казва аз се отказвам от всичките партии, и първа го каза, че се отказва, че тя не иска да има политическа подкрепа, тоест на политически партии. Обаче сега изведнъж започваме да го чуваме от Росен Плевнелиев, чуваме го от Ивайло Калфин, чуваме го от всичките, че някак си се дистанцират от партията. Абе защо се дистанцирате, като те са тези, които ви издигат, те ви правят кандидат-президенти. Тоест усеща се, че навсякъде има нещо, което е гнило в тези не като партии като цяло, а в ръководството на тези партии. Затова всички се опитват да се разграничат от тях.

Какво сте измислил за кампанията на Алексей Петров, така че да бъде забелязана?

Всичко това, което се опитваме да направим, не мога да кажа, че ще направим някакви кой знае какви такива забележителни фойерверки, няма да се получи с това.

Понеже подозират, че той има много информация. . .

Да, той има много информация.

. .. да, и че ще я използва в кампанията, включително да компрометира свои противници.

Да, всички го очакват това нещо от г-н Петров. Няма да го направи по този начин. Какво очакват? Те очакват, че Алексей Петров ще играе за Кунева. Алексей Петров ще играе за Ивайло Калфин. Тоест те очакват той да им свърши мръсната работа. Не, няма да им свърши мръсната работа на тях. Той ще говори, ще има неща, които ще каже в даден период от. . . в по-горещата фаза на кампанията, но тя няма да ги обслужи тях. Тоест така ще бъдат поднесени, че да не бъдат обслужени.

Е как ще стане? Сега ви е трудна задачата на вас като пиар на тази кампания. Как, хем да каже нещо, което да уязви. . .

Не, той ще го каже. . .

. . . основни играчи, без да помогне на противниците им, вършейки, как го казахте хубаво, черната работа.

Черната им работа. Да. Има начин да се направи това нещо, което да бъде само и единствено в полза на хората в България, даже не толкова на Алексей Петров, колкото хората да разберат. . .

То другото е да каже по равно за всички по нещо.

Не е далеч от истината, има и такова нещо. За всеки има какво да се каже. Всеки има някакво минало в политиката, когато е играл, особено когато си на по-високите етажи, но не срещу самите кандидати, а срещу тези, които седят зад тях. Тоест тези, които са, те са техни сенки. Това са например Сергей Станишев, това е Бойко Борисов, това е Симеон Сакскобургготски.

Тоест Алексей Петров ще каже за тях по нещо.

Нека да оставим това да е някакъв вид изненада.

И ще го каже от първо лице?

Със сигурност ще го каже от. .. лично аз, Алексей Петров казвам.

Понеже, вече тръгвайки кампанията, започва да. .. не става много ясно кой стои зад разни послания. Ако трябва стриктно да се спазва законът от следващата седмица, ще трябва да се казва винаги кой отправя посланието и да заема достатъчно площ или време посланието за купуването и продаването на гласовете, което вие ще кажете от чисто пиарска гледна точка изглежда малко забавно, като се завъртят едни клипове, които една трета от времето трябва да се произнесе това дълго изречение, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

Ето затова са ни безумията на законодателството. . . не виждам какъв е смисълът. Явно, че нещо не могат да разберат повечето от големите играчи в политиката. Тези, които купуват гласове или се опитват да купуват гласове, какво получават като процент. Много е малък процентът. Аз смятам, че първите хора, които започнаха по един или друг начин да купуват гласове, това са хората още от 1991 година. Дали беше чрез БСП, когато го правехме с едни капачки за буркани, дали беше после с един ориз и с едно олио, което се раздаваше, дали не беше някакви обувки, които раздавахме, или учебници за децата, тоест това е вид купуване. Та така и в един момент всички се жалват и викат - а, ама те другите купуват. Всички в момента казват аз няма да купувам и търсят само някой да се появи, някой брат по-мургав и да каже аз тук мога да ти осигуря гласове, и ти на това се надяваш, че ще ти свършат работа. Гарантирам ви, че това не помага. Аз съм го играл много пъти. Пробвали сме го във всякакви варианти какво е, не е вярно, не ти носи нищо.

Особено със съчетаването на местни с президентски, а вие ще играете само на президентски. Това пречи или. . .

Напротив, г-н Алексей Петров и екипът, с който работи, издигнаха много кандидати за общински съветници, помагат на много хора, които са в. . .

Тоест ще има две бюлетини, които да пускат хората, които са за него.

Не, не, не. Не, бюлетини. Не, тук не е до бюлетини. Тук някой ни беше обвинил скоро, че да не обиждаме интелигентността на гимназистите. Не, няма да играем на това нещо, че трябва да са едни .. .(не се разбира - бел.ред.) бюлетини, ще играем на идеи. Подкрепяме на различни места. Ще подкрепят различни хора от различни политически сили.

Тоест Алексей Петров играе и на местните.

Да, Алексей Петров играе с много общински съветници на много места и подпомага кандидатурите на много от кандидат-кметовете.

Какъв ще е слоганът?

Ние имаме четири-пет слогана, които в различните фази на кампанията ще бъдат по различен начин поднасяни.

А, ще ги сменяте.

Ще ги сменяме, да.

Кое е най-голямото качество на основните опоненти на Петров?

Аз да кажа някой, че е основен опонент негов, няма. Значи, трябва да говоря за Бойко Борисов като основен опонент. Като качество той е един изключителен специалист по пиара, собствения си пиар. Значи, това е качество, което никой друг не го притежава в България така, както той. Това е един от основните опоненти. Качеството на Сергей Станишев е в това, че той има една много силно организирана партия, независимо че в момента е в насипно състояние, но тези хора се стягат, имат възможност да се стегнат, силни са. Силното качество на Симеон Сакскобургготски е тази митология, която я имаше около него. И защо ги казвам тях тримата - защото те са тези хора, които по един или друг начин лансираха политиките си чрез "В" отборите си.

За недостатъка на Алексей Петров то може би няма смисъл да се пита предвид обвиненията срещу него. . .

Предвид това, което му се случи. . .

. .. да, в смисъл обвиняем кандидат. . .

Недостатък е, че започва от минус 95 това, но не е само това, има и други недостатъци, които ги имаме.

Кое?

Че за първи път влиза в такава битка.

Няма опит.

Няма не само той опит, а екипът му няма тази обръгнатост, нямат още структурите, които да са по места, които да ти задвижат цялата машина отдолу. Тепърва всичко това се създава и някак си сме много на ентусиазма и на посланията, които той ще има.

А гледате ли по-далеч? Докъде отвъд изборите тези есен стига погледът на този екип?

Значи, това ми е малко по-трудно да отговоря, защото това е вече по-скоро за политика. Аз не се занимавам толкова с политика, но това, което усещам, че би могло да. . .

То вие сте първият чист пиар, който участва тук, понеже аз поканих шефовете на щабове и минаха от Цветанов през Станишев до организационни секретари на партиите. . .

Да, те наистина не са пиарове. За съжаление даже тези хора, които ги споменахте, пречат даже на пиаровете да работят правилно с това, че те си въобразяват, че и това разбират. Не знам какво ще бъде точно и как ще го види бъдещето си г-н Петров, но това, което смятам, че той ще получи една доста солидна подкрепа, която е в два варианта - при вариант, в който той е президент, и при вариант, в който той не е президент. При президент, той го обяви, че тази подписка, която пуска за мораториум върху дейността на политическите партии, това е вид общуване с хората, което ще му даде на него моралното право след това да направи предложение за референдум към Народното събрание. И ако Народното събрание за пореден път си затворят очите, защото там пак седят партийните клики, които надали ще допуснат нещо подобно, смятам, че той има силата и волята това да го направи и по друг начин. Ако не е президент, смятам, че ще продължи в същата насока с гражданските структури, които ще се създадат.

А вие какво залагате в тази кампания? С политиците беше по-лесно да обсъждаме този въпрос, защото те заемат някакви постове. Вие какво - залагате на човека, който обикновено печели такива кампании.

А, не, не е обикновено да ги печеля. Аз имам много кампании, които съм загубил, но съм правил интересни кампании. Да, залагам на това, че ще направим за пореден път една добра и интересна кампания, т.е. ще успея да покажа на самия себе си, че и в ситуация, в която не съм в най-изгодната позиция като старт в началото, че бих могъл да изпреваря много. И вече на финалната права дали ще успеем да се преборим на самата последна крачка, която да се направи. .. ще видим.