Над 600 лева става шофьорският курс от 1 юли
Над 600 лева става шофьорският курс от 1 юли / netinfo
Нови наредби ще променят от 1 юли начина, по който се провежда обучението на бъдещите шофьори. Влизането в сила на новите изисквания ще вдигне цената на шофьорските курсове най-малко със 150-160 лева още от първия ден на следващия месец, но с това поскъпването няма да спре. Прогнозата направи Димитър Любомиров, член на Съюза на преподавателите по автомотоподготовка. С него разговаря Десислава Златкова.

Основните промени са в броя на часовете на управление- от 24 стават на 30, може би след година ще стане, но в проекта е заложено, да се въведе изпитване по електронен път, т.е. компютърно изпитване, но ще се запази и досегашният начин – на хартиен носител да се провеждат изпитите.

Какво се има в предвид – на място на компютри в кабинетите да се изпитват кандидатите или ще може дистанционно те да отговарят на въпросите?

В кабинета.

Кажете кои детайли всъщност много ви безпокоят?

Обезпокоително е това, че много от нещата, които се въвеждат не са достатъчно ясно регламентирани от двете министерства, които издават тези наредби – Министерството на образованието и министерството на транспорта. В най-общи линии двойно се увеличава документацията. Тази документация подлежи и на проверка и в момента, когато се предоставят документите на кандидата за водач за изпита, от там ще се отиде и към забавянето на приемането на тези документи. Също така констатираме, че в цялата страна има различен срок за приемането на документи за изпит – много се чака от момента на подаването на документите до явяването на самия изпит. Други неща, които има като разминаване са най-вече за начина на провеждането на изпитите.

Сега се дебатира дали това да бъде в кабинетите на ДАИ, дали да бъде в кабинета на учебната форма, защото се изисква премахване или поне намаляване на корупционните елементи, може да се въведе видео наблюдение в кабинетите, където се провеждат изпитите. Кабинетите, където се провеждат изпитите трябва да са оборудвани поне на 50% с компютърни работни места.

Стига се до въпроса колко ще струват тези компютри и как те ще бъдат калкулирани в цената на курсовете? Ще се промени ли и с колко цената на курсовете?

Цената на курсовете ще се промени дори само поради единствения факт, че се увеличава броя на часовете. Само това е достатъчно да се увеличи цената. Тук ще стане въпрос за доста голямо поскъпване.

Кажете сега в момента за страната колко е средната цена?

Сега в момента средно курсът е около 400 лева. Това е цената за обучение плюс таксите, които се вземат за изпитите. С увеличаването на часовете по груби сметки минималната сума, с която ще се увеличи е 160 лева, т.е. 560 лева ще стигнат. Но тука ние не сме включили едни суми, които ще ни принудят да направим, защото с влизането на тази наредба се поставя още едно условие към преподавателите, което досега не е съществувало. През всеки 4 години преподавателите трябва да преминават курс за повишение на квалификацията си. Това означава, че поне за седмица един преподавател няма да работи, няма да има доходи, самият курс ще ни струва някаква такса. Сега тепърва ще започнем да преизчисляваме какво ще ни струва преоборудването, защото трябва да имаме нови кабинети и технически сътрудник за всеки офис, т.е. не преподавателски състав. Не смея да прогнозирам много, но ще прехвърлят сигурно 600 лева курсовете.

Ще кажете ли от кога ще се промени цената?

Увеличаването на часовете започва още от 1 юли, т.е. тези 7 часа, с които се увеличава програмата означава, че със 150 лева автоматично ще скочат курсовете от 1 юли. В наредбата се дават различни срокове за въвеждането на някои изисквания, като например само след една учебна година ще трябва да сменим почти всички учебни автомобили, защото се въвежда изискване автомобилите да бъдат с АВ система, с минимум 4 или 6 airback, на което отговарят само автомобилите произведени след 2000 година.