Мутафчиев: Няма посредници при сделката за еърбъсите на властта
Мутафчиев: Няма посредници при сделката за еърбъсите на властта / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Мутафчиев: Няма посредници при сделката за еърбъсите на властта
21600
Мутафчиев: Няма посредници при сделката за еърбъсите на властта
  • Мутафчиев: Няма посредници при сделката за еърбъсите на властта

Няма посредници при сделката с новите правителствени самолети и те са купени на изгодна цена. Това коментира пред Дарик Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта по повод днешното решение на правителството сделката да бъде развалена. Той посочи, че при това положение, държавата ще загуби изплатените вече първи две вноски са двата еърбъса. Eто какво още каза Петър Мутафчиев:

Днес беше взето решение от правителството за прекратяване на договора за двата правителствени самолета. Имате ли представа в момента до какви неустойки ще доведе това?

Безспорно в договора има неустойка, не мога да кажа каква ще бъде точно, тъй като договорът не е пред мен. Всяка една неизправна страна по един договор винаги търпи съответните щети. Това, което искам да кажа, е, че все пак новото правителство взема решение с цялата отговорност за това.

Сделката, която беше преведена за самолетите, е по решение на Министерския съвет във връзка с подновяването на парка на Авиоотряд 28. Знаете, че ние разполагахме само с един самолет, който и морално вече, а и технически е остарял. Не може да се удължава повече времето му за летене, липсват и резервни части. Така че проведохме процедура, която беше открита и честна. Знаете, че имаше включително и оспорване пред съда за процедурата. Съдът потвърди, че решението на комисията е правилно и не са допуснати пропуски. Искам да споделя с вас и това, че преди да се вземе решението в Министерския съвет, ние се консултирахме с експерти, имаме експертно становище какви точно самолети да бъдат закупени, най-вече изхождайки от ефективността и икономическата целесъобразност за пътуванията на представителите на държавната власт.

Според думите на новия министър на транспорта икономическата целесъобразност сочела, че можело да бъдат закупени два нови самолета без посредник за общо 84 млн. долара.

Няма държавна поръчка, която да мине без конкурс. Аз искам да ми обяснят по какъв начин без конкурс новото правителство ще закупува с държавни средства каквото и да било. Ние поискахме съответно от Airbus („Еърбъс") оферти за новите самолети. Цената, която фактически се предлага, е струва ми се, да не греша, с около 15 млн. долара повече за един самолет. Тези самолети са на една година и няколко месеца. Добре е наистина да се провери точно, тъй като последното писмо беше представено преди самото подписване на договора от главния секретар на Министерството на транспорта.

Всъщност наследниците на поста говорят не за това да е без конкурс, а без посредник. Вие казахте, че сте поискали оферти от Airbus. Всъщност има ли посредник в тази сделка?

Ние не сме поставяли въпроса да има посредници. Напротив, ако министърът се е запознал добре с условията на търга, ще разбере, че там не става дума за никакви посредници. Напротив, има условия, че съответно тези самолети трябва по някакъв начин вече да са собственост, утвърдени чрез документи, собственост на фирмата, която участва в конкурса.

От Министерския съвет съобщават, че в петък трябва да се внесе следващата лизингова вноска за 2,8 млн. лв., но в бюджета на транспортното министерство нямало толкова пари.

Ами явно не знаят, че има решение на Министерския съвет, че тези средства ще се осигуряват от Министерството на финансите.