Мустафа Баргути: Окупацията на Палестина се превръща в апартейд
Мустафа Баргути: Окупацията на Палестина се превръща в апартейд / снимкa: БГНЕС
Мустафа Баргути: Окупацията на Палестина се превръща в апартейд
23421
Мустафа Баргути: Окупацията на Палестина се превръща в апартейд
  • Мустафа Баргути: Окупацията на Палестина се превръща в апартейд

Най-вероятният нов палестински президент - Мустафа Баргути - посети България, за да изнесе лекция в Дипломатическия институт. Баргути е генерален секретар на Палестинската национална инициатива и е много възможно след изборите да заеме най-висшия пост в палестинската автономия. Очакваше се вотът да бъде през януари следващата година, но беше отложен за неизвестно време.

Мустафа Баргути е на 55 години, по професия е лекар и е получил образованието си в Съветския съюз и Ерусалим, но има диплома за мениджър от американския Станфордски университет. Баргути е критик на Организацията за освобождение на Палестина, обвинява палестинската автономна власт в корупция и вярва в ненасилствената борба за независимост. На предишните избори за палестинска власт ръководеното от него движение събра официално почти 20%, а неофициално около една трета от гласовете на избирателите, които са над един милион.

Тази седмица Европа отбеляза 20 години от падането на Берлинската стена. В Палестина има стена, която е три пъти по-дълга от тази в Германия и два пъти по-висока от нея. Кога ще падне тя?

Мисля, че израелците построиха стената с една конкретна цел - кражба на земя и поставянето в анклав на палестинското население, което не се предава. В 85% от случаите тази стена разделя палестинци от палестинци, а не палестинци от израелци. Мисля, че тя е още един начин да се убие идеята за палестинско държавничество и е част от другите неща, които Израел прави през последните 42 години. Те първо създадоха селищата, после около 700 пропускателни пункта, после разделиха Ерусалим от Западния бряг, след това Газа от Западния бряг. Последният удар е издигането на тази стена, която разделя палестинската територия на парчета и позволява на Израел да анексира около 60% от земята на Западния бряг. На практика това е стена срещу независима Палестина. Но нещо повече, тази стена влияе на хората по ужасен начин - те нямат достъп до здравна помощ, децата не могат да ходят свободно на училище. Стената задушава и палестинската икономика, защото няма свободно движение на палестинци от една тяхна територия до друга. Израел твърди, че издигна тази стена заради сигурността. Това е напълно невярно. И въпреки че от палестинска страна от години няма насилие, те продължават да строят стената. Това е много сериозен инструмент срещу мира.

Вие имате много различен подход към решаване на проблема от сегашната власт. Смятате ли, че след като станете президент в Палестина най-накрая ще има мир?

Не зная кой ще стане президент, но знам, че подходът на нашето движение, както казахте, е напълно нов. Първо, ние ще защитаваме правото на палестинците да бъдат свободни и независими, а не роби на палестинския апартейд. Ние държим да не използваме насилие. Смятаме, че ненасилствената съпротива е най-добрата форма и най-ефективната форма за съпротива. Искаме да имам демократична държава, където се уважават човешките права. Искаме мир с достойнство. Европейският опит показва, че мир може да има, когато има две демокрации, а не когато едната страна се противопоставя на другата. Ние не сме съгласни с това пресилване на значението на структури, свързани с безопасността, като стената. Трябва да се доверим на народа, трябва ни негово участие. Обнадеждава ме това, че хората в нашето движение са много млади, те искат нещо ново.

Но ще успеете ли да спрете палестинските бунтовници?

Ако имате предвид военните действия, никой днес не води военни действия. Имаше дълго време примирие, което беше нарушено от Израел. Те провокираха реакция в Газа и започнаха война, която доведе до военни престъпления. Както съобщава в доклада си съдията Голдстоун, който също е евреин, Израел е извършил военни престъпления в степен, че те са се превърнали в престъпления срещу човечеството. В деня на годишнината от падането на Берлинската стена ние направихме мирна демонстрация като съборихме малки парчета от стената в Газа като символичен жест. Израелците използваха срещу нас сълзотворен газ, оръжие. Аз съм лекар и не съм използвал никога оръжие. Самият аз съм бил уцелван два пъти от куршуми на израелската армия - през 1996 г., докато помагах на ранен човек, докато изпълнявах лекарските си задължения, облечен в бяла престилка. Мисля, че трябва да зададете въпроса - защо Израел напада мирни протестиращи, защо Израел използва непропорционална сила? Аз съм реалист и зная, че само политиката на ненасилие няма да реши проблема. Тя трябва да бъде комбинирана с международна солидарност и подкрепа на палестинската борба, включително заплаха от налагане на санкции върху Израел, ако не спазва международното право.

Твърдите, че израелската армия е използвала срещу палестински цели забранени вещества. Имате ли доказателства за това?

Това е нещо доказано. Има кадри, на които може да се види. Израел използва срещу обширни палестински територии бял фосфор, което е незаконно. Белият фосфор може да предизвика смъртоносно изгаряне на кожата, може да убие човек, ако бъде вдишан, защото разрушава белите дробове. Белият фосфор може да убие човек и чрез попадане в кръвта. Но Израел използва белия фосфор навсякъде - хвърляха го даже срещу щаба на ООН и срещу училища. Те използваха и бомби, подобни на патроните дум-дум. Те също са незаконни. Израел поигра и на видеоигра с нас. Те изпратиха безпилотни самолети, чиито пилоти седяха в Тел Авив и ги управляваха дистанционно, като видеогри. Самолетите летяха над Газа, убиваха хора и участваха в смъртоносна игра. По време на войната бяха убити 1410 палестинци и само 13 израелци. Трима от тях бяха цивилни, а от останалите десет военни шестима бяха убити от самите израелци. Това не беше всъщност война между две страни. Това беше война, при която едната страна напада, а другата се отбранява с каквото намери, с всякакви примитивни оръжия. Това е аспектът, който трябва да бъде разглеждан - това не е равностоен конфликт, това е най-дългата окупация в съвременната история. И тази окупация сега се превръща в апартейд. Българския народ знае какво означава окупацията. Знаете колко кошмарно е било да бъдете под контрола на германците по време на Втората световна война. Представете си това да продължава 42 години. Ужасно е. Трябва сами да изберем лидерите си. Днес Израел се опитва да ни наложи водачите, същото правят и САЩ. Това е напълно неприемливо. Моето движение имаше между 20 и 30% от гласовете на предишните избори. Но поддръжниците ни непрекъснато се увеличават. Сега най-важното е не дали ще спечелим, а да проведем честни и прозрачни избори. Защото в противен случай може да има измами, а това ще доведе до втори Афганистан.