Мария Гроздева лекува травма на коляното с гунафореза
Мария Гроздева лекува травма на коляното с гунафореза / netinfo

Преди броени дни двукратната Олимпийска шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева, носителка и на още три бронзови медала и най-награждаван български спортист на олимпиади и при мъжете, и при жените за всички времена, се завърна от финала на Бундеслигата в Ротенбург, Германия, където се класира на финал в дисциплината въздушен пистолет. В студиото на българското национално Дарик радио, в шоуто на Ники Кънчев, Гроздева се похвали с второто място, което е отстреляла в престижния шампионат. Този път Мария Гроздева бе в един отбор с доктор Стефан Шишков.

Доктор Стефан Шишков е специалист по физикална и рехабилитационна медицина. Той е от хората, необходими на спортистите, на спортуващите, а и въобще на всички, които изпитват болка или са получили травма вследствие на някакво физическо натоварване или износване на ставите. Доктор Шишков е ръководител на медицинския център в Гранд Хотел Поморие в град Поморие - партньор от години на благотворителния търг на Дарик радио в помощ на недоносените деца и децата с аутизъм. Ежегодно управата на хотела даряват ваучери за почивка, а слушателите на Българското национално Дарик радио наддават за тях.

Чуйте разговора:

Мария, преди броени дни се завърна от финала на Бундеслигата в Ротенбург, където се изяви в твоята коронна дисциплина въздушен пистолет, какви са новните от там, как се класира?

Мария Гроздева: Всъщност аз бях на лагер в Белмекен, когато получих съобщение веднага да се явя на този финал в Ротенбург, защото стрелецът от Португалия се разболял и не можел да отиде. Беше изненада за мен. Това е едно страхотно състезание, много по-различно от нашите шампионати - шумно е, интересно, с голяма публика. Ще ти покажа клипове да видиш за какво шоу става въпрос. На шампионата в Ротенбург важна е победата над един човек от другия отбор. Аз стрелях на втора позиция, трябваше да бия състезател на втора позиция от другия отбор. Наложи се престрелка, в която той уцели десетка, аз уцелих 9-тка и се клрасирахме втори. Благодарение на моето участие, обаче, стигнахме до финал.

Казах преди малко, че имаш пет олимпийски медала, които дори ни донесе преди месец в студиото на Дарик. Догодина имаш уникалния шанс да ги направиш шест, а защо не и седем, защото през следващата 2016-а ще се проведат 31-вите летни олимпийски игри в Бразилия. Аз обаче искам да те върна преди участието ти в Лондон 2012-а, когато се подложи на лечение с инжекционен колаген. Защо се наложи да пристъпиш към тази терапия?

Мария Гроздева: Изпитвах болки в коляното и в лакътната става. Всичко започна на европейското първенство по спортна стрелба в Белград през 2011 година. Тогава лекуващият ни лекар доктор Балю Балев инжектира италиански гуна-колаген в ставите ми. Подложих се на лечение по схема, комбинирана с гунафореза. Преди това имаше моменти, в който не можех да държа нищо с дясната си ръка. След като открих лечението с инжекционен гуна-колаген спортните травми вече не бяха спирачка за активния ми начин на живот и както виждате продължавам да се състезавам, дай Боже на високо, световно ниво.

Веднага след тази манипулацията ли се върна в състезанието в Белград? Как ти подейства инжекцията?

Мария Гроздева: Върнах се в състезанието, но останах десета, а бях отлично подготвена. Отборът ни взе бронзов медал. Сега гледам напред. 2014 година беше много добра и представянето на „Гранд При" в Белград в края на миналата година го доказа. Усещам, че мога. Чувствам, че имам сили да се класирам за седма олимпиада.

Ще бъде чудесно, ще подобриш рекорда на Данчо Йовчев. Ще се довериш ли отново на италианския инжекционен колаген в борбата със спортните травми?

Мария Гроздева: Да, разбира се. За моите лекари не е тайна, че инжекциите не са любимата ми манипулация. Ето защо сега прилагаме лечение с италианския физиотерапевтичен апарат Гунафорезис. Наложи се да прибегнем до тази мярка, защото преди година след падане на ски, беше оперирана предна кръстна връзка на дясното ми коляно. Възстановявах се 4-5 месеца. Сега обаче, при по-голямо натоварване усещам напрежение и болка и пренасям тежестта на другия крак. За това в момента се лекувам чрез гунафореза. При нея ролята на „иглата", която „вкарва" гуна-колагенът играе електромагнитно поле, което му помага да влезе на дълбочина и да се резорбира напълно, постигайки ефекта на инжекционното приложение. Сигурно се чудиш от къде съм толкова запозната (смее се). Истината е, че откакто ставите ми бяха спасени, а старите травми напълно излекувани, вече години наред се доверявам на италианския инжекционен колаген. Благодарна сам на представителите на GUNA за това, че ме подкрепят по пътя към победата.

Доктор Шишков, чухме че двукратната ни олимпийска шампионка Мария Гроздева се e доверила на лечението с инжекционен колаген. Ще ни разкриете ли повече подробности, свързани с манипулацията с колаген, посредством приложението на апарата за резонансна електромагнитофореза?

Д-р Стефан Шишков: Както Мария я е било страх от инжекциите и е прибегнала до прилагането на този апарат, така лечението чрез физиотерапевтична процедура с Гунафорезис апарат е приложима при всеки пациент. Това е апарат, направен специално за гуна инжекционен колаген. Неговото действие е изградено на базата на резонанс (наслагване) на две полета - електромагнитно и биофотонно. За разлика от обикновената магнитофореза, в Гунафорезис апарата освен електромагнитно поле се използва и концепцията за биофотоните. Биофотонните излъчвания за първи път са демонстрирани и доказани от италианския професор Карло Рубия - Нобелов лауреат за физика за 1984 година. Полученото поле дава по-добра възможност за по-голяма дълбочина на проникване на гуна-колагена в ставите. Това от своя страна води до висока абсорбация на самото лекарство. Чрез гунафорезата, дали приложен инжекционно или посредством уникалния за България апарат, гуна-колагенът постигна максимален ефект върху колагеновите структури.

Споменахте носителя на Нобелова награда професор Рубия. Това, кето прилагате днес, е доста реловлюционно и новаторско.

Д-р Стефан Шишков: Прилагаме лечение чрез Гунафорезис апарат в България от 2011 година, благодарение на д-р Анжело Чепилев. Аз лично закупих първия в България апарат преди 5 години.

Като първия специалист, които работи с този уникален за България апарат, сигурно имате интересни примери от Вашата практика, които по дефиниция са изглеждали невъзможни за решаване при първоначален преглед. Споделете някой от тях за читателите на Dariknews.bg?

Д-р Стефан Шишков: Случаят, за който си спомням, е един фрапиращ. Имах пациент от Равда. Той е първият, изпитал действието на гунафореза. На 70 години дойде с подуто коляно и ограничено движение в ставите. След 10-та процедура с гуна-инжекционен колаген за колянна става, с помощта на гунафореза, пациентът се почувства добре - спадна оттокът, възстанови се движението, пациентът беше много доволен. Като физиотерапевт препоръчвам лечението с гуна-инжекционен колаген. При серия физиотерапевтични процедури с гунафореза - ефектът наистина е много добър. В България работят над 40 гунафорезис апарата, повече информация читателите могат да намерят в сайта на guna.bg. Всяка клиника, която държи на репутацията си и прилага физиотерапевтично лечение, трябва да има Гунафорезис апарат.

Сега много се говори за широко предлаганите таблети и капсули за прием през устата?

Д-р Стефан Шишков: Приемането на таблетката колаген през устата не е така ефективно, благодарение на отделяните от стомаха киселини, които отслабват ефекта на медицинския препарат. С две думи - колагенът се разгражда в стомаха. Италианският гуна-инжекционен колаген се прилага в 13 вида ампули - за всяка анатомична област. Прилагайки го в лечението на ставно-мускулна патология, ние таргетно и в същото време физиологично стимулираме собственото производство на колаген в организма.

Наистина ли елитните клубни отбори от испанската Примера Дивизион официално са включили инжекционния колаген при лечение на травми в рамо­то, коляното, глезена, при разкъсване на мускулни влакна, тендинит на ахилесовото сухожилие, разтежения на връз­ките на глезена, болки в кръста и във врата?

Д-р Стефан Шишков: Испанците започнаха първи преди две-три години. Лечението е налагано в елитните испански отбори. Натоварването във футбола е много голямо. Това налага лечението с инжекционен колаген. Този метод се използва не само в испанската Примера дивизион. Едно проучване на УЕФА за периода 2003 - 2007 година показва, че мускулно-сухожилните увреждания заемат голям процент от всички травми във футбола. Като цяло боле­стите при мускулното пренапрежение в спортната медици­на са от 30 до 50 процента от всички увреждания, тоест те са голяма част от всичко, което се случва на елитен футболист или спортист. Отскоро испанската федерация по спортна медицина включи в своя „Консенсус за парентерално (инжекционно) лечение в спорта" този нов прецизен метод за лечение на ставно-мускулна и невралгична патология - инжекционно приложение на колаген с допълнителни съставки от природен произход. Това лечение вече се прилага и Италия, аз го прилагам като лекар на футболния клуб в Поморие, както инжекционно така и чрез гунафореза. Широкото приложение на гуна-инжекционен колаген в спорта, далеч не го прави недостъпно. Това е лечение, което може да си позволи всеки, които има от посочените по-горе увреждания и травми. От пет години работя с физиотерапевтичния апарат Гунафорезис. Прилагам го при болки навсякъде - глезени, стави, врат. Препоръчвам го горещо.

Мария Гроздева лекува травма на коляното с гунафореза
netinfo

Мария, ти стреляш с ръката и доброто ти физическо състояние е важно в представянето ти.

Мария Гроздева: Аз съм живият пример за ефекта на лечението с инжекционен гуна-колаген. Преди години след ядрено магнитен резонанс се доказа, че имам износване на ставите и болките бяха зверски. Дори като лежах, ме болеше. Аз обичам да съм в движение, да тичам по плажа през лятото и когато се появиха болките, не можех да правя нищо от нещата, които бяха ежедневие за мен. След лечение с 10 инжекции гуна-колаген действително болката отшумя и никога повече не съм я усещала. Същото се случи и при лакътя. Другата ценност при лечение с гуна-инжекционен колаген е, че не компрометира допинг пробите. За един спортист това е много важно.

За финал на разговора, Мария, какво ти предстои по пътя към спечелване на квота за Бразилия 2016?

Мария Гроздева: Много ми е важна тази година. Само сега имаме възможност да спечелим олимпийски квоти. В началото на март има европейско първенство в Холандия, на което няма да дават квоти - от него, обаче, зависи бюджетът ни догодина. После следват 4 световни купи - в Корея, Америка, Германия и Азербайджан. Предстоят ни първи европейски игри в Баку. Още едно европейско в Словения през юли , на което ще се дават квоти. Вече имаме една квота за един от нашите състезатели - Самуил Донков. На пистолет залагаме на 4-ма състезатели - аз, Антоанета Бонева, Антон Ризов и Петя Луканова.

Д-р Шишков, да сложим финал на това интервю, готова ли е Мария Гроздева за печелене на олимпийски квоти, след манипулациите при Вас и Вашата колега д-р Виолетка Икономова?

Д-р Стефан Шишков: Искам да й пожелая от сърце да е жива и здрава и с най-голямо удоволствие ще й помагаме с каквото можем. Ако се налага, не дай Боже, и с гунафореза.