Максим Бехар: Празник е да се прибирам в Шумен
Максим Бехар: Празник е да се прибирам в Шумен / Sofia Photo Agency

Освен известен като журналист и бизнесмен, PR експерт и изпълнителен директор на компанията за връзки с обществеността M3 Communications group, Максим Бехар е и сред най-известните деца на красивия български град Шумен. „За мен е един празник когато се прибирам в Шумен и обичам да посещавам всички исторически места, концентрирани в този регион”, сподели пред Дарик Максим Бехар. Какво разказа той за забележителностите в Шуменско, както и какви са неговите детски спомени, свързани с Шумен, ще разберете от следващото интервю:

Ако има човек в България, който иска да посети исторически забележителности или да се докосне до историята на България, то няма (с много малки изключения) друг град или друг район, в който да отиде, освен Шуменският. Голям фен съм на Мадарски конник и когато имам път към Варна, винаги се отбивам, когато мога и когато имам време също. Знам за кампанията „Българските символи”, голям привърженик и съм убеден, че Мадарският конник ще спечели, защото това е наистина един силен български символ и силен шуменски символ, тъй като самата местност Мадара винаги се свързва с Шумен и от друга страна, когато става въпрос за история, за забележителност, пък дори и за послания, отправени ни от вековете към днешни дни, винаги Мадара се свърза с Шумен и Шумен с Мадара. Освен това много обичам шуменската крепост и слава Богу, че е възстановена и че има една група шуменски ентусиасти, които един път годишно пресъздават интересни случки от това, което е станало на крепостта. Отбивам се до Плиска, до Преслав, когато мога, най-вече за да заведа чужденци и да им разкажа за двете първи български столици, но да ви кажа по същия начин се гордея и като мина по главната улица на Шумен, която през всичките тези години се казва „Славянска”, а не се казва „9 септември”, „7 ноември” или каквото и да е друго и тя е наистина един символ на целия славянски дух, който през вековете е градил Шумен като едно истинско културно място. Част съм от Шумен и Шумен е част от мен.

Когато се прибирате в Шумен има ли място, което задължително посещавате и съжалявате, ако не сте успели да го посетите?

Няма случай да съм бил в Шумен и да не седна да изпия едно кафе на главната улица срещу театъра или около „Кристал”, да видя толкова много мои познати. Няма определени места, като изключим моите все по-малко оставащи роднини в Шумен и когато не успея да ги посетя, много се укорявам, докато карам колата си обратно към София, защото знам, че всъщност роднините са най-ценното нещо, което човек има. За мен родният град обаче е нещо над много други ценности в живота и затова с голяма гордост казвам, че съм шуменец, просто заради духа на самия град.

Какви са вашите спомени от детството в Шумен?

Конкретен спомен нямам. Знам, че всяка неделя ходехме на Кьошковете. Това за мене беше много приятно, тъй като там пиехме по една-две бири с татко ми и с неговите приятели в пивовара и оттам тръгвахме на един поход към платото, на който поход аз вече към 1-вия километър издъхвах, докато те много се радваха, че има къде да се ходи и през цялото време ми казваха: „Ти се радвай, че има градове, в които въобще ни хълм няма, пък ние виж какво плато си имаме и как можем да отидем”. И ходехме нагоре по хижите.

Казахте, че често водите и чужденци на Плиска и на Преслав. Какво бихте посъветвали хората, които не са идвали в този регион, нещото, което на 100 процента да видят тук?

Трябва да име един много достъпен безплатен лек и луксозно изработен каталог на най-добрите исторически места. Всички тези места, за които говорихме и Мадара, и Плиска, и Преслав си струва да бъдат обиколени от чужденци и идват много, срещал съм много немски, италиански, израелски групи, които идват от Врана и с огромен интерес наблюдават тези места, защото там е концентрирана историята на България. Трябва да прекараш само половин ден в Шумен и региона, за да видиш на практика цялата история на България. Без Търново, разбира се, която е предпоследната столица, но в Шумен има много какво да се види и това е цялата история на длан.

Какво разказвате на приятелите си за Шумен?

Че това е най-интелигентният град и най-хубавият и че трябва непременно да отидат да го видят. За Шумен няма нужда да разказвам, достатъчно е да го видят тези, които не са го виждали, за да го харесат веднага.