Майк Хърн: Биткойнът е един огромен експеримент
Майк Хърн: Биткойнът е един огромен експеримент / снимка: Guliver/Getty Images

Какво е бъдещето на биткойна, ще се окаже ли следващият балон и може ли да се регулира ефективно? На тези въпроси отговаря Майк Хърн, бивш инженер в Google, който през тази година създава нов вид платформа за децентрализирано финансиране - Lighthouse. За първи път използва Биткойн само няколко месеца след първоначалното му пускане през 2009 г. Ето какво каза Майк Хърн в интервю за Дарик:

Нека започнем с няколко думи за Вас. Предполагам, че повечето хора не биха напуснали работата си в Google, за да се занимават с биткойни.

Всъщност случва се хората да напускат Google. Има немалко хора в биткойн общността, които са бивши служители на компанията. Това е хубаво място за работа, но все пак има случаи, в които хората решават да продължат в друга насока и напускат. Бях там 7,5 години, след това основах своя компания, свързана с биткойнa.

Какво Ви заинтригува по отношение на биткойна?

Интересувам се от биткойна от години. Технологичният аспект е особено интригуващ за мен - това, че можеш да градиш нещо по отношение на парите и без да си банка. Интересна е и политическата страна - станахме свидетели на голяма финансова криза и хората вече не вярват чак толкова на системата. Затова ми харесва колко е амбициозна идеята зад биткойна - да създаде финансова система без банки. А това вече е абсурдно амбициозна цел, но звучи забавно да я преследваш.

Чуваме различни неща за биткойна - от това, че е валутата на бъдещето до ролята му в организираната престъпност. Къде всъщност е истината?

Мисля, че истината е във всички тези неща. Парите винаги са били използвани по такъв начин от престъпниците, би било странно, ако не беше така и сега. И все пак се притесняваме от тази роля на биткойна. Затова ще се радваме да обсъдим този въпрос с властите и да им споделим това, което знаем. Защото никой не знае какво ще се случи в бъдеще с биткойна. Никой не може да каже дали това ще е финансовата система на бъдещето - просто това е огромен експеримент, съответно много неща могат да се объркат и нищо да не излезе накрая. Но има само един начин да разберем - като опитаме... това и правим.

Може ли да се регулира ефективно?

Това е дебат, който тече от дълго време. Трябва ли да е независим биткойнът или евентуално да се контролира от правителствата? За мен най-интересен е третият вариант - дали е възможно да се регулира от потребители, които в крайна сметка нямат интерес от измами и злоупотреби? Биткойн потребителите не печелят от това. Това всъщност се явява и алтернатива на натоварването с такава отговорност на един определен орган.

А могат ли банките да приемат биткойна?

Да, така мисля. Виждаме банки, които работят с компании, свързани с биткойна. А тези компании искат да отговорят на банковите стандарти, искат да работят с банките - съответно ще следят зорко и ще се стремят да ограничават недобросъвестното използване на валутата.

Какво според Вас е бъдещето на биткойна?

Въпросите за бъдещето на един експеримент са винаги хлъзгави. Истината е, че не знаем. Вероятно в бъдеще ще намери допълнителни ниши, които да заеме. И определено в някои държави биткойнът ще е много по-атрактивен. В страни, където правителствата са разорени, икономиките не функционират. И макар че биткойнът е още в много ранен етап и в доста "сурова" форма, би бил по-добър вариант от техните местни валути. Така че мисля, че ще намери пазарни ниши.

Биткойнът може ли да се окаже следващият балон?

Вече преминахме през няколко балона, може би ни предстоят нови. Помня как си мислех, когато биткойнът поскъпна от 2 цента до 1 долар, че това е балон. И много други си го мислеха. След това цената скочи до 1000 долара, а после падна до около 370. Виждаме, че цената е много волатилна и непредвидима. Просто защото това е нова технология и всичко се включва в нея и оказва влияние - политика, бизнес, икономика. Много е трудно да кажем какво ще е бъдещето на биткойна, но предстои да видим. Да се надяваме, че цената му ще е стабилна.

Какво можем да кажем по отношение на сигурността и защитата на потребителите?

Много се говори за това в момента. Много екипи в света работят върху този аспект. Има хардуерни разработки, които предоставят по-голяма сигурност и от това, което много банки например предлагат. Действително системата, която разработваме, е с голямо ниво на сигурност. Виждаме и много компании, които избират да приемат биткойна, защото по този начин улесняват работата си. А с времето технологията ще бъде и по-лесна за ползване.

Каква е целта на проекти като Lighthouse?

Целта е децентрализиран краудфъндинг. Премахва се традиционният посредник, който може да те натовари със сериозни такси и така да те лиши от процент от финансирането ти. Проектът прави финансирането лесно и евтино, като елиминира посредника.

И накрая - ще дадете ли съвет по отношение на биткойна?

Моят съвет към хората е да се учат и да се интересуват от биткойна, да четат повече по темата - има много сайтове, които дават съвети по отношение на сигурността и защитата, продаването и купуването на биткойни. И най-вече - не обръщайте всичките си спестявания в биткойни - работя от години по тази валута и не съм го направил, така че защо вие да го правите?