Любомир Христов: В обществото забелязвам дефицит на липса на справедливост
Любомир Христов: В обществото забелязвам дефицит на липса на справедливост / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Любомир Христов в "Седмицата" по Дарик - 08.10.2011 г.
45588
Любомир Христов в "Седмицата" по Дарик - 08.10.2011 г.
  • Любомир Христов в "Седмицата" по Дарик - 08.10.2011 г.

Любомир Христов, кандидат за вицепрезидент на България, кандидатът за вицепрезидент на Меглена Кунева:

Вие защо мислите, че точно България трябва да бъде единствената държава в Европейския съюз, която има поста вицепрезидент?

Въпрос на конституция, така са решили великите народни представители. Аз нямам нищо против да бъда последният вицепрезидент на Република България, ако гражданите, които избират народни представители в следващо Велико народно събрание, променят Конституцията.

Т.е.вие мислите ли, че трябва да има България вицепрезидент?

Това не е въпрос, на който трябва да отговарям аз. По Конституция има вицепрезидент, аз съм кандидат за вицепрезидент.

За да се кандидатирате, значи виждате някакъв смисъл в това да има вицепрезидент.

Да, Конституцията предвижда вицепрезидентът да подпомага президента в изпълнение на неговите функции. Това е...

Т.е. вие смятате, че само българският вицепрезидент от целия Европейски съюз... президент трябва да бъде подпомаган от вицепрезидент.

Ами, аз мисля, че част от проблемите, които имаме като хора и като народ е, че все се опитваме да се сравняваме и да приличаме или да не приличаме на някой друг. Хайде да гледаме да си свършим нашата работа. Тоест, и това, което искам да ви кажа е - ако, тъй като в конституцията в момента има вицепрезидент, ако аз не се кандидатирам за вицепрезидент, някой друг ще го направи. Така че хайде да си оправим първо конституцията и тогава да решаваме кое ни е нужно и кое не ни е нужно и да се занимаваме с проблемите, които вълнуват хората.

Съгласен ли сте с тезата, че вицепрезидентът трябва много да знае, много да работи и малко да говори?

Краткият отговор е да, всеки политик и държавен служител, който се издържа и получава заплата от бюджета, трябва много да знае, много да работи и да говори толкова, колкото е необходимо, за да обясни на хората какво прави и защо го прави.

Това знаете ли всъщност чия теза е, чие мото, чий девиз?

Не, не, не съм чувал.

Това е девизът на сайта на настоящия вицепрезидент Ангел Марин. Т.е. вие смятате, че той е прав. Харесвате това, което мисли Ангел Марин като вицепрезидент.

Аз мисля, че всеки, който се издържа от бюджетна заплата, трябва да дължи обратно работа и ум.

Коя е най-важната дейност, с която ще подпомогнете президента?

Президентът Меглена Кунева е държавен глава. Главата мисли и решава. Ще подпомагам президента в слушането на хората, изслушването на политическите лидери и на специалистите, разработването на алтернативите и вземането на решения.

Ако трябваше да заместите президента на Консултативния съвет за национална сигурност по повод Катуница, какви биха били вашите предложения за негови решения на този казус?

Катуница е диагноза. Диагнозата е рак на държавата с метастази във всичките й краища. Катуница демонстрира по един трагичен начин, че у нас държавата не изпълнява функциите, за които я поддържаме с нашите данъци. И аз се дивя на наглостта на призивите да не се политизира проблемът. А проблемът е политически, защото показва, че ръководството на органите на сигурността и на вътрешния ред отсъства, него го няма. И основният... той е в отпуска, той е на концерти, и основният проблем, с който националният съвет за сигурност трябваше да се занимава, е кои са отговорните за това и какво да се направи, за да не се повтаря Катуница.

Е, аз това ви питам. Вие, номер едно, какво щяхте да предложите? От това, което казвате вие, че щяхте да предложите да си прекрати отпуската вътрешният министър, като номер едно.

Ами, вътрешният министър не отпуската да си прекрати, а да освободи мястото, ако не желае, ако не може да изпълнява функциите си, защото днес в България никой не може да бъде сигурен нито за това, че държавата защитава живота му, нито за това, че защитава имота му, а това е функцията на вътрешната сигурност.

Т.е. първото решение, което трябваше да вземе съветът и вие щяхте да предложите, е вътрешният министър да бъде освободен.

Да се понесе политическа отговорност за случилото се в Катуница за това, че органите на МВР не са устроени така, че да предотвратяват подобни случаи.

Знаете ли, аз се опитвам да ги превеждам с по-ясни...

Да, да, да.

... кратки фрази, защото слушателите ни вече знаят от това, което виждат на сайта ни след разговорите с кандидатите за президент, че могат те самите после да избират измежду отговорите и да виждат на кой приличат най-много. Та затова, с една дума, решение номер едно, което щеше да предложи вицепрезидентът Любомир Христов, е оставка на вътрешния министър.

Например, да.

Ще помилвате ли осъден за убийство или, за да останем в контекста на дебатите от последните дни, осъден за поръчителство на убийство?

Вижте, присъди или помилвания по принцип няма. Има принципи при вземането на решения. Моята изходна позиция, конкретно на вашия въпрос, е, че за мен лично и в обществото забелязвам чувство за дефицит на липса на справедливост. Мисля, че хората чувстват, че по-малко от тези, които заслужават, са в затворите, отколкото са извън затворите. Затова изходната ми позиция е, че помилване просто така - не. Но възможно е, не изключвам да има индивидуални случаи, които ще бъдат решавани само на принципна основа.

Е, добре, какво може да ви накара да помилвате един поръчител на убийство?

Не, принципно не. Казах...

Не, отговорът е не. Ще обявявате ли публично впрочем конкретните си мотиви за всеки случай за помилване?

Задължително, задължително. Мисля, че президентът, вицепрезидентът, всички държавни служители са отчетни пред хората, които са ги изпратили там, където са ги изпратили, и хората трябва да знаят от тяхно име какви са мотивите за едно или друго решение. Аз се учудвам, че засега тази информация, досега тази информация не е публична. Не може да има нищо тайно от хората, които ти плащат заплатата и са те изпратили там да вършиш нещо в тяхно име.

Ще давате ли българско гражданство на всеки втори, който го поиска? Това са, впрочем статистиките показват, че досегашният президент е дал на около половината от тези, които са искали българско гражданство, такова.

Не съм запознат с конкретните случаи. Статистиката я казвате вие. Има ред, законов ред, процедура за даване на българско гражданство. Ще давам или ще оказвам българско гражданство според действащия ред, процедура и закон.

Дадена е възможност за преценка. То ако беше въпрос на автоматичност, нямаше толкова високо избирана институция в държавата да се занимава с този въпрос. Щеше да бъде един чиновнически въпрос. Тук става дума за преценка. Вашият възглед какъв ще бъде - че българин ще се става трудно или напротив - ще се става лесно?

Българин ще се става по ясни предварително определени правила и процедури и на тези, на които ще бъде отказано българско гражданство, това ще бъде правено, без да се нарушава достойнството им, без да чакат с години или неизвестно колко, без да е необходимо да спасяват хора от катастрофирал на магистралата автобус, за да могат да станат български граждани.

Т.е. по-скоро ще дадете на половината?

Въпросът, когато говорите... може и да са на 75%. Когато поставяте въпроса за преценката, аз ще ви кажа от какви критерии бих изхождал, ако имам това доверие и тази възможност да преценявам. Критериите са преди всичко етнически българи от съседните страни, които имат желание да станат български граждани и отговарят на абсолютно всички предвидени в закона условия...

Така е правил и настоящият президент. Той в огромни... (не се разбира - бел.ред.) е дал на такива хора.

Вторият критерий, който е много важен, е чисто икономически - хора с каква квалификация, с какви познания и умения идват, и третият критерий, който даже не е трети, не е на трето място, е критерият, който е много важен - с каква история идват и кандидатстват тези хора. В никакъв случай няма да си позволявам да предоставям българско гражданство на хора, издирвани от Интерпол.

Ще разговаряте ли впрочем лично с всеки, на когото давате българско гражданство?

Това няма да се налага, но... с всеки, няма да се налага, когато критериите са ясни, когато се спазват...

Аз да ви кажа какъв проблем казват, че има. Казват, че не знаят български тези, на които се дава. И ако вие си слагате последния подпис, и дори да трябва да дадете за два мандата на 60 000 или 70 000 души, ще ви кажа, изчислено на ден, работен, се падат десетина души, с които ще трябва да се видите за 5 минути и да му кажеш пет думи, за да разбереш дали те лъже администрацията надолу, че той знае български.

Сега ще ви кажа с кого ще разговарям. Тъй като с Меглена Кунева изминахме повече от 12 000 км и се срещнахме с хиляди хора, със сигурност ще разговарям с хора, които 20 години живеят в България, имат съпруг или съпруга, които са българи, познаваме им и майчиното мляко едва ли не и все още не са български граждани. Такива случаи няма да има повече.

Т.е. ще ги... а, имате предвид, че им е пречено да станат български граждани?

Това имам предвид, да.

Т.е. няма да говорите лично с всички. Отговорът?

Не, няма да говоря лично с всички, защото това не е възможно и не се налага.

А ще давате ли, без да се спазват каквито и да е други условия, включително и това за езика,  българско гражданство на артисти, учени, спортисти, богати бизнесмени?

Моите уважения към всеки човек, който се е доказал на спортната арена, в бизнеса, в академията и прочее. Правилата важат да всички. Заслугите на спортисти, артисти и прочее се награждават с медали, не с гражданство. Гражданството не е медал. Тоест човек трябва да отговаря...

Законът допуска и на такива хора да се правят изключения...

Да, допуска.

Идеята е, ако някой е супер футболист, България да може да го вземе да играе в националния, а вие ще попречите на това.

Не, няма да попречим. Изходната позиция е, че... това, което усещам аз, е чувство за дефицит на справедливост и колкото по-малко изключения и привилегии, толкова по-добре. Затова изходната позиция е - не, а в индивидуален случай, ако нещо, което в момента не мога да предвидя, се случи, както вие казвате, законът дава възможност, дава право, ще се гледа случаят...

Но по принцип не. Ще уважавате ли искания за освобождаване от българско гражданство, за да бъде придобито чуждо гражданство?

Абсолютно, защото уважавам...  абсолютно да, защото уважавам правото и свободата на всеки сам да определя съдбата си и да си решава положението, но с Меглена Кунева като президент ще работим за това всеки български гражданин да иска да остане български гражданин и да се гордее с това, че е български гражданин.

Ще давате ли убежище на бежанци от арабски държави и други страни от Африка и Азия?

Този въпрос има два различни отговора, зависи къде се поставя ударението. Ако ударението е върху бежанец, изпъква хуманитарното измерение, това, че един човек, неговият живот е заплашен там, откъдето идва, и в такъв случай отговорът е да. Но това не е единственото измерение, което е важно. Въпрос е и на икономически, и на финансови възможности. Докато в България има места и квартали, в които условията, в това число хигиенните условия за живот не отговарят на изискванията за бежански лагер дори, докато в България има вдовици в селата, на които не можем да им запазим дървата за огрев, отговорът е по-скоро не. Ще ви дам един конкретен пример какво одобрявам. Одобрявам в една кризисна ситуация, когато българското правителство, българската държава предостави медицински услуги и медицинска помощ на бежанци на територията на съседна страна. Това стана през 1999 г.

Имате предвид събитията около Косово...

Това имам предвид. 

Т.е. вие сега казвате не, защото в България има много места, които приличат на бежански лагери. Това е отговорът ви.

Да.

За кои длъжности в държавата президентът трябва да ви превъзложи да извършвате вие назначенията?

Президентът не трябва да ми превъзлага нищо. Президентът. . .

Това е допустимо по конституция, затова ви питам.

Да, да, да. Аз ще ви цитирам. . .

Например в областта на икономиката има . ..

Аз ще ви цитирам нашата платформа, платформата на Меглена Кунева, която аз споделям и поддържам, е, че назначенията в президентските квоти ще бъдат правени по предварително известни критерии след обсъждане и аз ще участвам, първо, ще участвам в разработката на тези критерии, ще участвам в обсъжданията, когато се взимат решения за назначения. Специални превъзлагания на вицепрезидента не смятам, че са необходими.

Дайте пример каква задача оправдава пътуване в чужбина на вицепрезидента за държавна сметка?

Задача, която е в защита на определен, ясно определен български интерес или от която се очакват ползи, икономически ползи, по-високи от цената на самолетния билет.

Аз не мога да се сетя нещо, заради което. . .

Значи, ако няма. . .

. . .заради което да не си иде президентът.

Ами, значи, ако няма нужда да ходи вицепрезидентът, няма да ходи никъде в чужбина.

Тоест вие. . .

Но ще ви кажа къде ще ходя задължително.

Да, кажете.

Ще ви кажа къде ще ходя задължително, нещо, в което съм лично убеден. Ще харча пари на данъкоплатците, за да продължавам да посещавам различни краища на страната, защото гласът на хората не се чува в София.

Тоест вие ще обикаляте България.

Да.

Виждате вицепрезидента да обикаля България, а не да ходи в задгранични командировки.

Пак казвам, трябва да има конкретно и ясно оправдание. Сега не съм в състояние, не съм мислил да ви дам конкретен случай. Ако трябва, ако има шанс да бъдат. . . да се постави последният, така, последният щрих от това да. . . една голяма инвестиция да дойде в България, бих отишъл. Но за всяка командировка в чужбина трябва да има ясно предварителна. . .

Трябва ли да . . .примерно в Давос да ходите вие, а не Меглена Кунева, предвид, че се ориентирате по-добре в икономическите детайли?

Ами, това са въпроси на конкретни решения, които не мисля, че в момента. . .

Ще обикаляте България е отговорът на този въпрос.

Това е отговорът на въпроса.

Искате ли още правомощия за вицепрезидента?

Не, мисля, че конституцията предвижда достатъчно правомощия, които предстои да бъдат уплътнени, първо, и, второ, втората причина да кажа не, е, че никой не е забранил на вицепрезидента да поставя проблемите и въпросите на хората, да ги поставя пред онези институции и органи, от които зависи решението им.

Одобрявате ли първото решение на Джералд Форд като вицепрезидент, встъпил в длъжността на президента, да освободи от наказателна отговорност предшественика си Ричард Никсън за "Уотъргейт"?

Абе, знаете ли, американската история не ме вълнува много и не смятам, че трябва да бъде критерий за нашите решения. Това, което не одобрявам е нищо, което е свързано с освобождаване от отговорност и с присъждане на привилегии. Това не го одобрявам, защото у нас, повтарям, има дефицит на справедливост, който трябва да бъде преодолян чрез последователни решения.

Уловката в този въпрос обаче е ще се окажете ли предател на Меглена Кунева при определени обстоятелства.

Няма как да. . .

Защото явно Форд е останал верен на Никсън, до последно е бил в отбор с него, дори когато е станал президент.

Вижте, вие сте млад човек, не ме познавате, но хора, които ме познават по-отдавна, знаят, че аз съм бил и оставам верен на каузи. Аз няма да предам лицето Меглена Кунева или президента на България, защото няма да предам каузите в платформата. Аз съм бил досега верен на каузи и продължавам да съм. . . и ще бъда, поемам ангажимента пред българските избиратели да бъда верен на каузите, изложени в платформата.

От това, което казахте, излиза, че не одобрявате и първото решение на Владимир Путин като наследник на президентския пост на подалия оставка Борис Елцин да му осигури привилегии.

Ами не, това у нас в момента не е. . . никакви привилегии на никого и за нищо.

Кой е вицепрезидентът в световен мащаб, от когото се възхищавате?

Ами, не се възхищавам от постове, възхищавам се от хора.

Кой човек, който е бил на този пост. . .

Възхищавам се от хора, възхищавам се от Стив Джобс, Бог да го прости, защото този човек си постави задача да направи дупка във вселената и я направи. Възхищавам се и на Меглена Кунева за мъжеството й.

Ясно, но. . . Знаете ли, когато искаш да станеш някакъв, нали, дори децата имат идеал. И много интересно е кой е идеалът на един, дето ще става вицепрезидент.

Значи, няма да ви отговоря конкретно на този въпрос, защото моят идеал никога не е бил да се. . . да бъда вицепрезидент или въобще да се занимавам с политика. Идеалът ми е да остана верен на себе си, като такъв съм поканен и такъв ще бъда. Нямам вицепрезидент, когото да използвам за модел.

Донякъде съм си мислел дали не може да казват кандидатите име, защото не могат да сетят всъщност, предвид малкото държави, които имат вицепрезиденти по света - латиноамериканските, Щатите, разбира се.

Познавам, така, доста назад в историята имената на вицепрезидентите на Съединените щати, например Джордж Ейч Буш беше вицепрезидент на Рейгън, стискал съм му ръката, имам снимка с него. . .

Това издава ли президентски амбиции у вас?

Не, не издава президентски амбиции. Аз съм като магарето, което канят на сватба, за да свърши работа.

В случай на несъгласие с президента, с Меглена Кунева, бихте ли подали оставка, както направи вицепрезидентът на Желю Желев Блага Димитрова през 1993 година, или бихте останали на поста, за да отстоявате позициите си?

Вижте, аз частично отговорих на вашия въпрос преди това. Аз няма да обърна гръб на ангажимента си, който поемам пред избирателите, но ще ви кажа, мисля. .. защото съм мислил по този въпрос, преди да ми го зададете, но ще ви кажа случая, в който ще подам оставка, защото пък не съм, няма да бъда и женен за тази позиция, ако така реши избирателят. Единственият случай, в който предварително мога да ви кажа, че ще подам оставка, е този, в който ще се окажа, ако има такъв случай, ще се окажа в невъзможност да работя за постигане целите, изложени в платформата на Меглена Кунева. Това е. Освен това това съм го правил вече. Така си подадох оставката от БНБ навремето, когато установих, че не мога да изпълнявам функциите си и не мога да убедя колегите си в управителния съвет да си ги изпълняваме. Така че ще си подам оставката. . .

Тоест бихте подали оставка като Блага Димитрова. Отговорът на този. . .

Не като Блага. Значи, ще подам оставка. . .

Тя това казваше: не мога повече да работя с този човек, той измени на каузата на СДС.

Не с човек. . . каузи, да, на каузите, на позициите, изразени в платформата, аз ще остана верен. Не вярвам Меглена Кунева да. . . защото я познавам отдавна и защото знам, че тя си е писала платформата, има, аз съм я съветвал в някои неща, не вярвам това да се случи. Но ако аз не мога да работя за целите на тази платформа по някаква бъдеща причина, която сега не мога да предвидя, ще си подам оставката.

Значи, в конкретния случай да или не пиша? Вие сте в положението на Блага Димитрова, добре познато. . .

Не го познавам, забравил съм го, отдавна беше. Не мога да се. . . не искам да се обвързвам с постъпките и преценките на други хора. Уважавам Блага Димитрова, уважавам нейното решение. Аз ви казвам - да, ще си подам оставка не като Блага Димитрова, а ако аз не мога да гледам хората в очите. Тогава ще си подам оставка.

По кое искате да приличате на сегашния вицепрезидент Ангел Марин?

Ама не го познавам човека и не мога да ви кажа.

Като вицепрезидент?

Ама не го познавам, нямам, нищо не съм чул за него или от него 10 години. Нямам, не мога да ви отговоря на този въпрос, не знам, не го познавам човека.

А по кое не искате да приличате?

Ами, не искам след 3 месеца или след 6 месеца хората да не ме познават и да не знаят какво съм направил. Това не искам.

Ако сте на мястото на Меглена Кунева като кандидат за президент, коя нейна грешка до момента в кампанията, откакто сте заедно, не бихте допуснал?

Е, вижте, със сигурност има грешки, които Меглена Кунева и аз сме допуснали. Със сигурност, ако съм на нейното място и аз управлявам кампанията и аз ще допусна много грешки, но ще ви кажа какво бих повторил. Бих повторил три неща. Бих повторил гражданската платформа, бих повторил партийната независимост и бих повторил работата си с този екип от млади хора, които ни позволиха да обиколим България, да изминем 12 хиляди километра, да посетим над 300 места, да се срещнем с хиляди хора. Това бих повторил.

Не, какво бихте направил е лесният въпрос.

Да.

А аз ще се опитам оттук нататък в разговорите с всички кандидати за вицепрезидент да проверя способността им да бъдат критични дори към президента и да казват нещо, което не харесват. Винаги е лесно на своите си да кажеш колко са хубави, умни и добри, но е трудно да кажеш какво. . .

Не, не. Значи, винаги ще казвам на хората колко са хубави, умни и добри независимо дали са свои или чужди, то няма свои и чужди. Има, има. . .

Няма ли едно нещо, което Кунева бърка, даже не защото е личното й качество, направила е грешна стъпка.

Значи, аз казвам основните неща, които са залегнали в платформата и които тя прави. . .

Са окей.

. . .са нещата, с които аз съм съгласен.

А нещо не основно?

Не основните неща, които са дреболии, които са от кухнята, няма смисъл да ги обсъждаме пред слушателите, те едва ли се интересуват.

Защо вицепрезидентът трябва да има точно вашето образование, вашата професия на икономист?

В момента това, което е най-важно и което най-много тревожи хората, е липсата на работа и ниските доходи, затова не е лошо вицепрезидентът, който ще подпомага президента, да има компетенции в тази област. Въобще не е задължително по принцип вицепрезидентът да бъде икономист. Необходимо е да бъде независим, да има житейски опит, да има собствена преценка и да има гръбнак, какъвто кандидатът на управляващите не демонстрира, че има.

Кой е любимият ви виц за вице?

Абе, аз не знам толкова много вицове, но ще ви кажа един, който си спомням, той си е български. То беше в началото на 90-те. Дан Куейл като вицепрезидент беше в София, тогава България имаше. . .

Това е този вицепрезидент, за когото пък в миналото предаване Волен Сидеров разказа друг анекдот, че като убиели президента, каква трябвало да бъде първата работа на охраната - да убие вицепрезидента.

Не съм, не съм слушал г-н Сидеров, но Дан Куейл беше тук в София през едни летни месеци, юни или юли, това беше 1991 г., много отдавна, преди 20 години. Аз бях в София и тогава заваля град. На другия ден в София имаше виц - дойдоха американците, пуснаха леда, сега чакаме уискито. Само че за уискито трябва да се работи.

Ще ползвате ли специален режим на движение с колата си като вицепрезидент?

Колата на вицепрезидента Любомир Христов ще спира на червено, на жълто и на пешеходна пътека.

В резиденция "Бояна" ли ще живеете?

Предпочитам да си живея вкъщи, ама не съм се замислял по този въпрос досега.

Знаете ли, това също не е докрай ясен отговор, понеже и кандидатите за президент миналия път казваха. . .

Сега ще ви кажа. Хайде, добре. . .

Всичките искат да са си в своя блок на петия етаж, където си живеят. . .

Да, ама. . .

. . .обаче понеже щели да им кажат насила да живеят. .. Значи, ако го искаш искрено, ти ли си началник на НСО, или НСО ти е началник на тебе.

Значи, сега ще ви кажа, сега ще ви кажа. Аз познавам малко историята. Например, когато Иван Костов стана министър-председател, той остана да си живее вкъщи, само че разликата между Иван Костов и мен е тази, че на Иван Костов къщата подлежеше на специални някакви мерки за охрана. Значи, аз знам, че в тази страна, както във всяка страна, нашата страна, както във всяка страна, има стандарти и задължения за осигуряване на безопасността. Аз ще се съобразя с тези стандарти. Не казвам, че ще го направя по желание, ама това въобще не е въпросът, който ме занимава в момента. Хайде, като минат изборите да. . . .

Не, той ще се промени живота ви, ако станете вицепрезидент.

Ами аз . . . .

Меглена Кунева даваше за пример в предишното предаване скандинавските президенти. Там, където съм бил, те живеят в къщи, които са си в редицата на . . .

Пак казвам . . .

. . . ходят си пеша на работа, с колело ходят на работа. . .


Да.

. . . какво като е президент.

Ами да, няма никакъв проблем. Аз просто не познавам в момента има ли някакви задължения. Аз съм човек, който спазва законите и искам да се спазват законите. Ако трябва, ще ги променим. Не виждам никаква нужда да си сменям местожителството, но не познавам изискванията в момента на службите за сигурност.

Ще продължи ли да работи същото, което досега е работила, вашата съпруга?

Не, ще напусне, защото знам, че у нас обичаме да търсим под вола теле. Ще напусне, за да не се дава . . .

Тя каква е?

Тя е управител на малка фирма. Ще я напусне, говорили сме с нея. Тя желае да напусне, за да не се създават каквито и да било . . .

Различия с Меглена Кунева? Меглена Кунева казва моят съпруг ще продължи да си бъде консултант.

Ама. .. аз нито съм двойник на Меглена Кунева, нито тя е мой двойник.

Не, ясно.

Иначе нямаше да има смисъл да работим заедно.

Да, ама явно по тоя въпрос имате различие.

Имаме. . . не, имаме различие.

Редно ли е, така да ви попитам, редно ли е съпругът на президента да остане консултант в икономическата област, финансов консултант? Вие смятате ли, че е редно?

Вижте, аз познавам съпруга на Меглена Кунева, знам с какво се занимава, знам, че не могат да възникнат никакви конфликти на интереси между това, което той прави, и това, което госпожа Кунева би трябвало да изпълнява като президент, и това си е техен проблем. Вие ме питате за мен и за моята съпруга. Аз съм се консултирал с нея по този въпрос не защото вие ми го задавате, а просто защото ще има утре някакви държавни поръчки, има някакви фирми, защо трябва да пречим на фирмата да се явява на конкурс и ако не дай боже пък го спечели да създаваме проблеми там, където няма. Затова тя ще напусне, ако аз бъда избран. Това е. Това е отговорът.

От какво се лишавате, за да станете вицепрезидент?

Ами, от свобода от това да не ме следват камерите и от свободно време. Но хората в България го заслужават, ако искат.

Колко сътрудници ще имате като вицепрезидент?

Малко, но качествени.

Ако имате толкова много . . .Всъщност вицепрезидентът би трябвало много сътрудници да има като ще помилва, дава гражданство, убежища . . .

Не, не, разговаряли сме с госпожа Кунева и имаме съгласие по тоя въпрос. Не вицепрезидентът има много работа, а президентството има отговорни неща и ние излизаме с тезата непрекъснато, че искаме да уплътним съществуващите правомощия.
Подходът ни е по определени въпроси, които ще възникнат и които ще бъдат на дневен ред, да работи най-доброто, най-подготвените хора, най-добрите специалисти, но не като щатни в президентството, а като, както се казва, работна група, а като хора с временен мандат, които за определен продукт, дали ще е доклад, дали ще е решение, ще бъдат ангажирани, след което няма нужда да бъдат на щат. Затова казвам малко сътрудници.

Трябва ли законът за някои права на лицата, които са били президенти на Република България, да се разшири и за лицата, които са били и вицепрезиденти, и така след края на мандата и вицепрезидентът да има право на държавно възнаграждение, офис, кола . ..

Категорично не. Айде, не ми давате да ходя пеша на работа, айде, като ми мине мандатът да мога да си ходя пеша.

Не, но знаете ли, този въпрос го заимствам от няколко интервюта на бившия вицепрезидент Тодор Кавалджиев, който се чувства доста ощетен от това, че президентът е само в този закон. Той казва ние бяхме една институция, нали, а някак си сега България изведнъж забрави, че е имала вицепрезидент.

Аз считам вицепрезидентската позиция за длъжност, за задължение и след като ми изтече мандатът ще бъда, ще се чувствам по-свободен, когато я освободя, не искам да имам никакви . . . Пак казах, отговорът е принципен, и на други въпроси ви го дадох. Дайте повече справедливост, повече равнопоставеност, по-малко привилегии.

Защо всъщност искате да сте вицепрезидент на България?

По две причини. Едната е натрупана негативна, но другата е градивна и позитивна. Негативната е, защото ми писна, и призовавам и каня всички, на които им е писнало да ни правят на маймуни от телевизионния екран, да отидат на 23 октомври на урните и да задраскат номер едно в бюлетината за президент. А градивната, втората, е защото искам да помагам на госпожа Меглена Кунева да ремонтира държавата. Тя е счупена.