Левицата е против резки промени в изборното законодателство
Левицата е против резки промени в изборното законодателство / снимка: DarikNews
Левицата е против резки промени в изборното законодателство
17918
Левицата е против резки промени в изборното законодателство
  • Левицата е против резки промени в изборното законодателство

Как левите се готвят за изборите? Говорителят на БСП Корнелия Нинова в интервю за „Седмицата” по Дарик:

Ще смогнете ли да организирате изборите, след като се оказва, че депутатите не ходят на работа?

Закъсняхме с изборното законодателство и на фона на това закъснение липсата на кворум онзи ден в залата за мен не е разбираемо. Струва ми се безотговорно.

Защо закъсняхте? Има две възможни обяснения. Вие, ако имате трето, кажете? Едната - нарочно, за да се възползвате от закъснението и да не въведете такива промени в изборното законодателство, които според опонентите ви биха били във ваша вреда, но иначе са общопризнати, че ще са полезни, например, като интернет гласуването. Или просто от некадърност? Нямахте хора, които да седнат навреме, да напишат, да внесат? Има ли трета възможност, след като всички партии се кълнат, че още на другият ден след изборите веднъж завинаги ще уредят избирателен кодекс?

Според мен нито едното, нито другото. По-скоро липса на време и отлагане поради други задачи.

Кажете една причина България да отлага 4 години, при вашият мандат, регламентирането на изборите?

Причина би била парламентарната програма на Народното събрание.

   
Имахте друга работа?

Важни други закони, да, важни други закони, важни други промени.

И никакъв умисъл да се възползвате?

Не мисля, не мисля, че има умисъл. Така или иначе този разговор, този диспут ще се състои. Дали рано или късно, ето в момента тече този диалог между политическите партии по отношение на изборното законодателство.

Какъв е аргументът на БСП да не се гласува по електронен начин?
   
Ние сме против резки, драстични промени на изборното законодателство в последния момент.
   
А защо да можеш да си купиш пица по интернет. . .

   
Не по принцип отрицание.
   
. . . а да не можеш да изразиш подкрепата си за БСП по интернет?

Защото нямаме време за техническа организация. Не е отрицание по принцип. Не сме против по принцип това.

Тоест за 3 месеца не може да се въведе в страната елементарен софтуер за гласуване?

Не е толкова елементарно. Защото и контролът по това гласуване, прозрачността, сигурността на гласовете са важни теми.

Толкова класации се правят по интернет. И ние правим класации. И става с една програма, която се въвежда. Факт е, че има и проблеми, това също не отричам. Но факт е, че го правим за седмица-две като организация. А вие казвате, че за 3 месеца целият ресурс на българската държава не може да позволи интернет гласуване.

Сигурно е така, но нали не можем да сравняваме класация примерно за "Мюзик айдъл" и за избор на депутати за Европейски парламент?

Ще има ли мажоритарни кандидати или не?

Ние държим на нашето предложение за избор на мажоритарни кандидати.

Петдесет и осем.

Такъв е законопроектът, който сме внесли. В момента текат разговори между политическите сили дали да бъдат 58 или 31.
   
Тоест ще има?

Мисля, че да. Ние държим на това наше предложение и сме последователни в това отношение.

И какво ще решите с щекотливия въпрос с избран мажоритарно с вота на хората народен представител, който обаче се оказва безценен за министър и става министър? Какво ще става с празното място в парламента?
   
Значи, настроенията и волята на хората са вече да се гласува за мажоритарни кандидати. Мислим, че е време да отговорим на такива настроения.
   
А как ще решите фундаменталният въпрос, поради който изглежда невъзможно това?

Колегите го обсъждат и предполагам, че до една седмица ще има решение на този въпрос чисто технически в Закона за избор на народни представители. В момента не мога да ви отговоря конкретно.

Ако решението е пропорционалните листи да допълват?
   
Би било възможно, защото. . .
   
Това няма да е честно, обаче.

. . . въвеждането на мажоритарни кандидати е съчетано с пропорционална листа.

Ама нали няма да си длъжен, нали ще се гласува с две различни бюлетини?

Да.

Една за мажоритарен. . . Тоест, аз мога, понеже много ви харесвам вас, примерно съм от Бургас, където казват, че вие ще водите листата, да гласувам за вас. Обаче по принцип не харесвам идеите на БСП и заради това ще гласувам за друга партия. И вие искате да ми кажете, че като станете министър на икономиката в следващо правителство, аз ще трябва да се примиря, че на ваше място ще влезе някой от Бургас социалист, въпреки че аз никога не бих гласувал нито за партията му, нито за него?

Хипотезата, която развивате, е странна. Да гласуваш за мажоритарен кандидат например на БСП и да не харесваш програмата на БСП за мен не е разбираемо.
   
Да, но е допустимо, нали?
   
Допустимо е.

Да избереш различни. . .

Допустимо е.

Може да избера пък да гласувам за ДПС и да искам от ДПС да е, и вие да сте в коалиция. Обаче да не ща от БСП. Тоест нямате отговор на този въпрос.

Нямаме отговор към момента, обсъжда се тази седмица.

Защо вие е по-кратка кампания?

За да се отграничат двете кампании - за евродепутати и за български представители в парламента.
   
Тоест това няма да е во веки така, а само за тези избори ще я промените, 21 дни да бъде?

Да, става въпрос за конкретния случай и за да се разграничат двете кампании, за да направим сериозна европейска кампания.

И двете кампании ли ще бъдат по 21 дни?

Да.

И двете.

Да.

И целта е. . .

Такова е предложението.

. . . като мине на 7 юни, след това от 14 да почне другата кампания и да бъде в началото на юли, да бъдат изборите?

Да бъде изборът, да, да.

Това е целта?

Това е.

А после ще се върнат пак на един месец  кампаниите?


Следващите избори. . .

След 4 години, да?

Следващите избори ще решава следващият парламент, какви кампании ще се правят?

Добре, това също не е сериозно. Вие нали точно против това бяхте от БСП. Сега да се променя конституцията заради ситуация. Значи, ако имаме традиция в България, би трябвало да се спазва тази традиция, а не да се натамъняват нещата. Нали обяснявахте, че точно няма никакъв проблем да са си две отделни изборни кампании, а сега казвате - ама, сега за този случай само ще направим, пък после другите да видят какво ще е. Може ли 20 години да правим избори по един начин, а сега на 21-вата по друг?

Значи, не виждам противоречие в двете позиции. Виждането ни за промяна в конституцията е принципно, в момента, за тези кампании не говорим за промяна на конституция, а за промяна на изборно законодателство, което се случва винаги преди избори. Продължаваме да твърдим, че конституцията не трябва да се променя конюнктурно за всеки избор.

Денят за размисъл отпада? Това е. . .

Това е предложение, да.

И БСП го подкрепяте?

Да, БСП го подкрепя.

А за оповестяване на социологическите прогнози в изборния ден? Даже по-далеч, защо не и агитация в изборния ден? Как в Америка могат да го правят? То тъй и тъй се прави, как ще спрете по интернет агитацията? Форумите.

По интернет не може да се спре, да.

Ами хубаво, форумите. Как ще спрете. . .
   
Да не може да се спре.


. . . във форумите в изборният ден, нали, да бъдат наказани и глобени всички тези, дето пишат "Гласувай за Корнелия Нинова" по интернет.

Не може да се спре кампанията по интернет.
   
Или да си пращат SMS-и?
   
Така е, да. Съгласна съм с вас, не може да се спре.
   
Това не е ли безсмислено тогава. Защо не го махнете и това? И да си бъде, както е, до последния момент. Обама, Маккейн ходят из Щатите, агитират и не се правят, че този ден ги няма.
   
Вижте, не мисля, че директното копиране на чуждо законодателство и чужди практики е добро. Все пак трябва да се приспособява към българската действителност. Толкова години е било така, резки промени в изборно  законодателство, в техника на провеждане на избори в последния момент едва ли е разумно.
   
Тоест денят за размисъл не е рязък, рязка промяна, обаче изборният ден е рязка, това е вашата оценка, така ли?

   
Да.
   
Преброителни центрове твърдо няма да има. Не сте готови на компромис в БСП, при положение че, нека го кажем, опозицията е тази, която настоява за това като една гаранция за честността на изборите. Защо не направите този жест? Какъв е проблемът да се транспортират, аз съм бил наблюдател на избори в Косово, в Босна и Херцеговина, организирани от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. И там тия размирни държави успяват така да го организират,  изглежда много по-логично, компетентни хора в големи центрове, в областни центрове броят. Вие какво против имате?
   
Защо, първо, трябва да се обезсмислят секционните избирателни комисии. Там има представители на всички политически сили, също са професионалисти, знаят как се правят избори. Изнасяйки преброяването в регионални центрове,  създаваме втори център, т.е. допълнителни разходи, два центъра да правят едно и също нещо. Кому е необходимо това?
   
Те няма да броят първите, но ще. . .
   
Добре, но ще работят и ще получават заплати за това.
   
Ами, необходимо е явно на всички тия, дето се съмняват, че особено в по-малките населени места се прави далавера и че не може да се хванат на хиляди секционни комисии далаверите така лесно, както биха могли да се хванат на няколко десетки.
   
А в преброителните центрове ще се хванат?
   
Ами, като са по-малко, ще има повече наблюдатели.
   
Ами че има други механизми за борба с купуването на гласове и с манипулациите, ние ги предлагаме в изменение в закона. Изчистване на списъка от мъртви души, повишаване на наказанията за купуване на гласове, засилен контрол от институции.
   
Да, ама има някаква логика в това, че аз, ако дам на някой 100 лв. да гласува за мен и са гласували 100 души в това населено място, и аз съм дал на всичките 100 в тази секционна комисия много лесно ще проверя, като съм дал за 100, по 100 лв. на 100, дали има 100 гласа. Докато, ако ги закарат тази кутия запечатана и изсипят заедно с още 1000 такива кутии, тогава няма как да хвана дали са изпълнили това, което са ми обещали, и тук няма да се налага това, което вие разказвате - да се сложи прокурор до всяка кутия.
   
Не става въпрос за прокурор, а нормалния контрол, който осъществява МВР. Аз не разбирам смисъла в това да се създават два паралелни центъра и структури. Още повече че този обществен договор, който се подписа в тази посока, подписан от няколко граждански организации, изключва примерно участието на други граждански организации. На какъв принцип ще подберем кои граждански организации ще присъстват в тези регионални центрове.
   
Ами, то може тези регионални центрове в зала могат да са, да се сложи на сцена да се брои, нали, като е регионален. Ама очевидно е, че не може и да дойдат всички организации на земята, които искат да дойдат, и всички медии да присъстват на това броене. Какво лошо има в това?

   
Няма нищо лошо, но самият обществен договор не е подписан от всички организации. Подписан е от 10-15 организации, а вече има гласове и от други, че биха искали да участват в този процес. Защо да се позволява на едни граждански сдружения да бъдат наблюдатели. . .
   
А защо не се позволи на всички?

Нека да се позволи, но не всички са го подписали този договор. Още повече че в закона е уточнено кой може да бъде наблюдател.

Тоест няма никакъв шанс вие да промените позицията си.

Не мисля, че има, да.

БСП, как се готви конкретно вашата партия? Ще има ли квоти наистина за бизнес, гражданска квота, т.е. колко ще са партийците от кандидатите, колко ще са от бизнеса, колко ще са от гражданската квота, т.е. хора, които не са членове на партията ви, нали това разбирате.
   
Не, не разбираме това.
   
А какво разбирате?

   
Квотата за бизнес е манипулативно изказване. Става въпрос за 15 процента участници или кандидати за народни представители, които са представители на реалното управление на реалната икономика. Това съвсем не означава бизнес. Това може да са бивши шефове на агенции, бивши заместник-министри, представители на граждански НПО-та, на граждански сдружения. Такива хора, които имат опит в реалната икономика и в управлението на икономиката.
   
Е, примерно Георги Гергов ще води Пловдив по тази линия, така ли?

Нямаме такова решение все още.
   
Тоест не сте решили какво правите с Гергов?
   
Не, не сме решавали ничия конкретна. . . все още.
   
А другият вариант бил в Пловдив Пламен Орешарски. А вярно ли е, че в БСП се готвите в райони, в които не ви върви, е, Пловдив е такъв, нали, там никога не биете, да не сложите социалист. Ето, вариант. . . той пък стана член на партията ви. Но Пламен Орешарски например се спрягаше във вестник "Стандарт" четох. Мислите ли за такива ходове?
   
Не сме обсъждали подобна политика, по принцип да бъде такава. В конкретни случаи е възможно.
   
Защото в Добрич стига до абсурд. Ако спечели, в "168 часа" там пък пишат, че Даниел Вълчев щял да. . . понеже НДСВ не могат да го сложат. . .
   
Четох го, да, четох го.
   
. . . в листа, той беше на предните избори там водач, сега вие сте щели да го издигнете. Това изобщо сериозно ли е?

Забавянето в решението за водачи на листи и подреждането на листите поражда подобни манипулации в пресата. Ние имаме конкретни срокове за подреждането на листите.
   
Докога?

   
До 24 март трябва да имаме водачите, които да са определени. До 15 април трябва да имаме подреждането от областните съвети на останалите кандидати в листите. Тази година за пръв път съгласно новия ни устав ние провеждаме един по-демократичен начин на издигане на кандидатури през общинските партийни конференции, които трябва да гласуват и по вишегласие да подредят кандидатите.
   
И те като. . . ама и водачите ли, те определят?

   
Не, водачите и мястото на коалиционния партньор се определят от изпълнителното бюро и националния съвет.
   
Всичките ли ви министри ще бъдат кандидати за народни представители?
   
Не, няма гаранция за такова нещо. Не е решено. Не е решено такова нещо.
   
Има и министри, които са включени. Защото пак чета в пресата, в Стара Загора не щели здравния министър Евгений Желев.
   
Значи, има различни настроения по места.
   
Има такива, дето няма да ги сложите и отсега се знае. Те да са ви казали или пък вие в партията да смятате, ръководството, че не е разумно, че ще ви носят негативи?
   
Отсега не бихме могли да се ангажираме с такова мнение. Не сме готови с подреждането на листите и не можем нито едно име да конкретизираме по региони.
   
Включително и вашето, ще кажете? Дали са верни. . .

   
Да, включително и моето.
   
. . . предположенията, че ще сте в Бургас водач, където преди беше Станишев?
   
Все още нямам отговор на това. С мен не е воден разговор и аз не съм водила такива разговори. Аз съм определена да отговарям за Бургас и ще си свърша работата там независимо кой е водачът. Не ме мързи, ще работя и ще направя максималното, което зависи от мен.
   
Вие сте се разпределили ръководството на партията за различни региони? Кой по колко. . .
   
Точно така.
   
. . . региона отговаряте? За къде отговаряте, Бургас?

Значи, отговаряме за регионите за планиране. По един човек за регион за планиране, по линия на националният предизборен център.
   
Вие сте югоизточна. . .
  
Бургас и Ямбол, да, Стара Загора и Сливен съм аз.

Според "Икономист" социалистите искат преди изборите да покажат, че са си върнали доверието на европейските партньори, и затова предлагат включване на евроексперти в управлението. И това списанието нарича нов колониализъм, като припомня, че всъщност това си е традиция за социалистическото управление на България и че преди сте канили, след 1944 г., специалисти, съветници от Съветския съюз и по същият подход сега каните от европейския. Какъв отговор бихте дали на това остроумно заключение в много уважавана медия?
   
Че това е несериозно и невярно. От периода на предприсъединителните ни процеси към ЕС и досега около 130 европейски експерти са работили вече в България по отношение на присъединяването й към ЕС. Последният доклад на Европейската комисия отчита, че ни липсва административен капацитет за справяне с някои от проблемите, затова виждаме, че е нормално да се поканят такива експерти и в нормален диалог, професионален, да се решават проблеми, които досега не са решени.
   
Колко очаквате да съберете от книгата на Станишев "Защото сме социалисти"? По пет лева, той каза миналата седмица. Понеже с него говорихме в студиото и като го питах Бойко Борисов ще тегли кредит, вие откъде ще вземете пари, той каза, аз продавам книга. Как върви книгата, по пет лева?

Върви добре, не сме правили изчисления колко ще съберем от тези продажби точно.
   
Не, защото примерно да изкарате половин милион, трябва да продаде 100 000 книги. Такива тиражи мислите ли, че са реалистични?
   
Два тиража излязоха на книгата. Ако тя свърши, не е изключено да се прави и трети.
   
Те по колко са, знаете ли, по колко са тези тиражи?
   
Не, не знам конкретно. Но БСП като парламентарно представена партия ползва 6 милиона субсидии за първото шестмесечие на тази година. Държа да кажа, че това са субсидии не само за избори и за изборна кампания. Това е сума за издръжка на структурите на партията, на цялостната й дейност в цялата страна.

В цялата страна плащате парно, ток, заплати на хората?

Така че ние ще ползваме и част от тази субсидия за предизборната кампания, както и даренията, които са вписани в закона.
   
Ще вдигнете ли лимитите впрочем, които също изглеждат много ниски? Мисля, че два милиона беше за партия? Даже не за коалиция е два милиона лева, лимитът, който може да се изхарчи за предизборна кампания. Смятате ли да ги увеличите?
   
Не, не, не. Предложили сме по отношение, за даренията искам да допълня, че предложихме юридически лица да бъдат изключени от дарителите, да се приемат дарения само от физически лица и те да бъдат до определен размер, както и тези дарения да се вписват в публичния регистър, за да бъде прозрачно и видимо.
  
Това. . . че няма да даде фирмата Х, на нейният собственик ще запише, че е дал парите. Какво се печели от това?

Обикновено юридическите лица дават по-големи суми. Ние искаме това да го изключим като възможност, да се намалят сумите до 10 000, да бъде конкретна отговорността на определено физическо лице.
   
Накрая въпроси за цигарите. Вие сте изпълнителен директор на "Булгартабак".
   
Да, питайте.

Подкрепяте ли отлагането на по-високия акциз, което щяло да се приеме от европарламента? Предлага се вместо през 2010 г. да стане 2014 г. Освен по-късния срок, да бъде и по-нисък акцизът? Вие ще кажете чудесно или?

Подкрепяме го и когато ни искаха становище, то беше в този смисъл.

Че искате и отлагане на срока. . .

И отлагане, и по-нисък, разбира се.
  
. . . и по-нисък. А дава ли вече резултат ценовата война на вносителите на чужди цигари? Така поне беше определена в пресата в началото на март - сваляне на цените с цел. . .
   
Запазване на пазарен дял.
   
Запазване на пазара, защото пък вие ги вдигане заради. . .
   
От 1 януари тази година имаме увеличение на акциза. Винаги, когато това се случва, 2-3 месеца наблюдаваме нестабилен пазар, ценова война и игра с цените на цигарите. И в момента се намираме в такова положение. На пазара има цигари със стари цени от миналата година, има цигари с междинни цени, защото крайното увеличение щеше да доведе до ново сътресение. Има и цигари с крайни цени. Този процес обикновено тече, както ви казах, 3 месеца. Края на април, началото на май се стабилизира пазарът и се вижда кой в тази ценова война е оцелял и кой какъв пазарен дял е завоювал, но е неприятна. . .
   
И какъв е резултатът?

   
. . . неприятна ситуация.

Загуби ли "Булгартабак" дял?

Да, загуби. Винаги в такива случаи губим.

Колко процента?

Два процента.

Не е толкова много обаче. Можеше да загубите повече. Какви ви бяха разчетите? Или разчитахте, че и това няма да загубите?
   
Не, не, реалисти сме, разчитахме всички последствия от ценовата война и от новия акциз и мисля, че сме в рамките на реалните ни очаквания за този период.
   
До изборите няма да се приватизира "Булгартабак"?

Мисля, че ще се приватизира. 

   
Чрез борсата, както предлагахте?

Не, Агенцията за приватизация трябва да реши какъв да е методът. Досега приватизацията на фабриките минаваше през управителните органи на "Булгартабак холдинг". След решението на парламента в края на миналата година то е в ръцете на Агенцията за приватизация.
   
И вие смятате, че до изборите "Булгартабак" ще бъде частен? Фабриките или целият холдинг?
   
Ще се приватизира целият холдинг. Не го смятам аз, а го смята Агенцията за приватизация. В момента се прави усилено оценката на холдинга, която ще е готова до две-три седмици, и ще се обяви процедурата за приватизация нацяло на компанията. Не на части.

Добре. А борсата, вашата идея пропадна?

Решение на Агенцията за приватизация. Ако изберат метод борса. . .
   
А, той остава още този вариант, за който говорите през януари тази година?

Законът позволява всички методи на приватизация на "Булгартабак холдинг". Борса също, защото тя е публична компания. Но решението ще вземе агенцията.