Към спецсъда вече е наслоено негативно усещане в обществото
Към спецсъда вече е наслоено негативно усещане в обществото / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Ръководителят на Специализирания съд Георги Ушев:

Проверката на инспектората към ВСС в СГС ли Ви амбицира да се кандидатирате за председател на Специализирания съд или професионалната мотивация?

Проверката на ИВСС не може да е основен мотив за кандидатурата ми. Доста емоционално обаче ми повлия предложението и становището на инспектората. Основният ми мотив е предизвикателството, с което усещам, че бих могъл да се справя като ръководител. Именно от председателя зависи как ще функционира този съд. 

Вие не се кандидатирахте на първата обявена процедура. Защо го направихте сега?

Може би не бях достатъчно готов да взема това отговорно решение.

Притесняват ли Ви негативите и очакванията, с които още преди да е заработил спецсъдът вече е натоварен?

Най-вероятно в обществото вече е наслоено такова негативно усещане. Аз също го виждам, че е така. Предизвикателството пред мен е този съд да заработи и всички опасения да се окажат излишни. А и да отговори на очакванията на обществото за справедлив, ефективен, компетентен и принципен съд.

Притеснявате ли се от отпора на адвокатите към този съд?

Преди да заработи една институция, не може да се правят изводи за нейната работа. Ако има нещо притеснително в дейността й тогава да обръщаме внимание на мненията.

Готов ли сте за битка с политиците, когато решенията на съда не оправдават очакванията им?

Не поемам този пост с нагласата да водя битки с когото и да било и не очаквам да има политическа намеса в работата на съда. Вярвам, че всеки съдия ще взема решенията за делата професионално по доказателства.

Ако има опит за политическа намеса?

Ще направя всичко възможно това да бъде предотвратено. Досега не ми е бил оказван много сериозен натиск да реша определено дело по определен начин. Така че не вярвам да има такъв и в бъдеще.

Възможно ли е делата да приключват за няколко месеца наистина?

В закона има предпоставки процесите да приключват по-бързо. Възможно е едно дело да приключи за няколко месеца, но много зависи от това колко дела постъпят, когато съдът заработи. Вземането на справедливо решение обаче е много по-важно от самоцелната бързина за приключване.

Обещаха по-високи заплати и охрана на спецмагистратите. Това привлича или това е нагатив?

По-високата заплата винаги и е допълнителен стимул за работа. Но необходимостта от охрана е притеснителна. Това предполага опасност за човека. По-скоро човек трябва да има вътрешен стимул. Парите не са толкова повече, а се надявам живота ни да не бъде застрашен.

Как ще избягате от образа на специалните съдии?

Само чрез работата си. Би трябвало да се отличаваме от всички други съдии по вида на разглежданите дела. Ние правораздаваме по един и същ закон.

Къде мислите, че ще срещнете основните спънки и проблеми и от кого?

Сега мога да мисля за това, че трябва да се създава изцяло нов съд. С оглед на очакваната висока численост на делата, които ще постъпят мога да мисля и за увеличение на щата.

Какво очаквате от Конституционния съд, чието решение за бъдещето на съда трябва да излезе?

Не виждам законови основания спецсъдът да бъде обявен за противоконституционен.

Чух изказване, че ще сте съдиите, които ще се изправят срещу мафията. Притесняват ли Ви такива изказвания?

Избягвам да говоря за мафия или за друга структура, срещу която ще се изправям. Надявам се всеки съдия да гледа всяко дело като изолиран случай и само на база доказателствата.

Притеснява ли Ви това, че доста сериозна сума вече е усвоена за ремонти и други разходи покрай създаването на съда и очакванията от работата му?

Постигането на доброто правосъдие си заслужава, независимо от цената.

Кога според Вас ще видим истинския образ на съда?

Не съм мислил по този въпрос. Не съм си давал конкретен срок за това. Моята работа може да бъде оценена в края на мандата ми.