Кутев: Има много механизми срещу самозвания диктатор Борисов
Кутев: Има много механизми срещу самозвания диктатор Борисов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Антон Кутев, депутат от БСП, член на ИБ на БСП, в интервю за Дарик

Господин Кутев, тази година БСП дописва миналогодишния си лозунг "Воля за промяна" със "Сила за действие". Как ще изглежда продължението през 2011-та, изборната година?

Може да има и спекулация в този лозунг, защото много хора го тълкуват по различен начин. Аз обаче смятам, че партията има воля да преодолее противоречията вътре в себе си, независимо от всичко. Истината е, че ние в момента сме единствената партия, която има силата да изведе страната от една диктатура на посредствеността. От ситуацията, в която едни полицаи се опитват да управляват държавата по начин, който не е добрият за тази държава. Аз бих предпочел университетите на нашите управляващи да бъдат малко по-хуманитарни, по възможност малко по-западни, но в никакъв случай не Симеоновската школа, не спортното училище или някое друго. Не подценявам хората, които излизат от тези места, но считам, че управлението на една държава е сложна и отговорна работа. Ние трябва да променим България. БСП е единствената политическа сила, която в момента може да се противопостави на агресивната посредственост на ГЕРБ.

Не смятате ли, че проблемът на БСП не е толкова в каузата й, а в харизмата на лидерите й? Независимо че социолози и политолози да твърдят, че Станишев е лидер без алтернатива, но той трябва да бъде критикуван всеки ден. В този смисъл, в БСП оглеждате ли се за нови, неупотребени, по-харизматични лидери?

Вижте, политиката е отборна игра. В последните няколко години благодарение на Сергей Станишев в управлението на партията влязоха много млади хора. Аз самият вече не съм сред младите, но ние създадохме цял отбор млади политици. Има вече цяло поколение млади политици, които са във високите нива на управление в БСП. Това е новото поколение. Сред тях има достатъчно харизматични лица. И точно затова вярвам, че БСП има разкошно бъдеще...

... въпреки че БСП не умее да прави морални жестове като премиерът Борисов, когато се налага: категорично, рязко, без да се обръща назад и без сантимент? Това също се сочи като един от големите проблеми на партията?

Това е така, но ние следваме и си имаме своите традиции, своя начин на работа. Партията ни има своята 119-годишна история и това си има и добри, и лоши страни. Едната от лошите страни на дългата история е, че хората мислят бавно, те не искат резки движения, те искат нещата да бъдат предварително осъзнати и след това направени. Това, разбира се, ни забавя. И в същото време това ни дава онази стабилност и онзи коректив, който кара хората да казват: вижте, тръгнали сте в грешна посока. Това пък ни дава стабилност. И когато някой си въобрази, че сега е времето да сменя лидер, тези хора му казват: чакай. Не е сега времето. От друга страна, когато ние загубихме властта и същата тази членска маса, нашите симпатизанти ни казаха: Абе момчета, пак сбъркахте. Тоест, корективът на партията трябва да се слуша, той понякога е добър за нас и помага, друг път пречи. По простата причина, че той е тромав, по-бавен, не може да действа с бързината на Бойко Борисов.

Как БСП ще се справи със страха, който сегашните управляващи нагнетяват?

Има един начин и той е чрез политическите демократични механизми. Тази държава все пак е европейска държава, в тази държава все пак има демокрация. Аз разбирам, че Бойко Борисов може да направи само едно - да си наложи волята през силата и властта на държавата, но той няма да успее. Истината е, че ние можем да разчитаме на демократичните механизми и на механизмите на протеста - демократичен и законен, и на стачките, и на механизмите на парламентарната дейност. Тоест, има достатъчно механизми в съвременното общество, които да спрат един самозван и недостатъчно талантлив диктатор, какъвто е Бойко Борисов.

Прави ли ви впечатление, че тази година на Бузлуджа червената олигархия я няма, няма ги скъпите возила? И това добър знак ли е?

Естествено, че е добър знак, въпреки че аз не обичам да заигравам с алтруизъм или някакви форми на сиромахомилство.

Не тук на Бузлуджа, назад в годините сме виждали невероятни неща и хора...

Сигурно назад в годините е имало такова нещо. В БСП, в ръководството на БСП, е имало хора, които са били достатъчно заможни. Но за мен не колите са показател, а други, много по-съществени неща. Но това е друга тема. Аз съм против много богатите хора, особено тези, които са емблема на богатството да вземат ключови позиции в партията, просто защото те вредят на себе си и на партията. За мен бизнесът и политиката са различни неща. Аз винаги съм държал тези неща да се разграничават. Разбира се, един богат човек може да е член, да е симпатизант, да помага, но не би трябвало тези неща да се смесват с управлението и ръководството. Тогава вече може и да е опасно - и за партията, и за обществото.

Има ли алтернатива Сергей Станишев в лидерството си, сега на предстоящия конгрес на БСП?

Според мен Конгресът няма да има алтернатива. Сергей Станишев не е незаменим, БСП не е партия, която зависи от един човек, но в момента на нас ни трябва стабилност. Прекалено много вътрешно партийно напрежение има и центробежни сили, аз наистина се опасявам, че ако не е Сергей Станишев този, който по логиката на своята институционалност, че 10 години е бил лидер на тази партия, той успява да удържи движенията. Ако го няма Сергей Станишев и минем към избор на нов лидер, този нов лидер, какъвто и да е, ще има два пъти по-малко институционални сили от Сергей Станишев да удържа на центробежните сили. А на нас ни трябва да ги удържим до изборите. Сигурен съм, че на следващите избори или окончателно ще приключим със сегашното управление на партията, към което спадам и аз, или ще го реабилитира и спечели. Но това е въпрос на много работа от наша страна.

Зверска кампания, в която трябва да извадите биткаджии. Това ви препоръчаха социолози и политолози преди тази Бузлуджа. Има ли волята и желанието да стори това БСП?

Аз мисля, че го има. Друг е въпросът, че местните организации не навсякъде са склонни да избегнат от този свой рефлекс да издигат собствените си лидери. Това е огромен проблем на партията в момента. Лично аз нямам нищо против партийните лидери да се издигат, даже то е редно, да станат кметове или съветници, но друг е въпросът, че трябва да има много внимателна преценка кой става и кой не. Ей това ще е голямата битка. Заради нея се водят вътрешнопартийните битки. В интерес на истината тази битка в момента държи и статуквото. Благодарение на тази битка ще се запази статуквото в партията, защото тези средни ешелони не искат да бъдат подменяни в момента и да ходят на вътрешнопартийни избори сега. Така че този проблем е много сериозен, но аз смятам, че ние можем да го преодолеем с организационни мерки: тоест, с натиск на подходящите места, смяна там, където трябва, с по-сериозно присъствие на Изпълнителното бюро в регионите. Това е начинът, по който трябва да се подготвим в близката година и половина до изборите.

2011-та година може би ще е преломната за БСП?

Много се надявам. Аз съм убеден, че има възможности за това и знам, че от нас зависи дали това ще се случи. Както и ще е напълно наша, на сегашното ръководство на партията, вината, ако това не се случи.