Кунева: Българските потребителите ще са сред основните ми приоритети
Кунева: Българските потребителите ще са сред основните ми приоритети / netinfo

Г-жо комисар, честито назначение! Ласкаете ли се от официалната позиция на Европейския парламент, че „Меглена Кунева отговаря на всички лични изисквания за почтеност, независимост и компетентност”?

Не бих казала точно тази дума „лаская се”, но се радвам, разбира се, че присъства като оценка за първия български комисар. Имала съм възможност и друг път да си говоря с Вас на тази тема – нищо по-малко от абсолютния успех не ме задоволява. Знам, че абсолютният успех не се достига изведнъж, а след много усилия и след много други по-малки успехи, които могат да направят най-накрая картината пълна.

Аз трябва да докажа това, трябва да продължа да го доказвам, че съм добре подготвена, че съм независима в мнението си и че мога да работя така, че всички европейци да са сигурни, че комисарите правят всичко възможно, за да може политиката в Европейския съюз да има бърз резултат и изобщо да се случва.

Това, което за мен определено ще бъде предизвикателство, е, че тук всичко се постига с пълно съгласие. Да достигне до пълно съгласие в преговорите, уверявам ви, е много сложно, много трудно.

В професионален план Вие сте на прага на изключително голямо, историческо предизвикателство като първия български европейски комисар. С какво чувство ще подходите към бъдещите си задължения – с амбиция, интерес, себеотдаване, ще има ли и доза притеснение?

Съвсем не е минимална тази доза. Мисля, че притеснението е част от длъжностната ми характеристика вече шест години. Ако мислите, че не съм се притеснявала за преговорите и за датата 1 януари 2007 година, бихте сгрешили. Само че винаги съм смятала, че ако човек иска да работи, той трябва да бъде оптимист.

Колко дълъг ще бъде работният Ви ден?

Колкото трябва. Тук правилата са малко по-различни. Специално в моя екип никога не сме двоумели да се съберем събота и неделя, за да продължим да работим. Тук има малко по-консервативна трудова дисциплин а, но аз лично ще работя със същото темпо както преди. Все пак комисията има две години живот преди присъединяването на българския и румънски комисар, така че трябва да настигаме. Не става въпрос само за моето лично досие в областта на защитата на потребителите, а и във всички останали области, защото това е комисия, която има много сериозни задачи.

По време на изслушването пред Комисията за защита на потребителите Вие обещахте да работите, без да сте зависима от никакви форми на национално или политическо влияние. Няма ли обаче да се изкушавате да взимате позиции по определени въпроси в България, свързани с Вашия ресор и когато това се налага?

Да, разбира се, но това ще бъдат мои позиции, а не позициите на някой друг, нито на партии, нито на каквито и да било други групи. Аз искам да се чува гласът на комисаря, който има точно тази задача – защита на потребителите.

Да, аз имам своите възгледи, тези възгледи са ясни на всички. Аз вярвам в правата на хората. Вярвам в това, че ние трябва да имаме максимално информация за решенията, които вземаме. Вярвам, че ние трябва да бъдем силни граждани и единствено тогава може да има силна държава, силна България.

По съвсем обясними причини съм ориентирана към това човекът да бъде център на която и да било политика. Още повече на политиката за защита на потребителите.

Вие казвате, че като европейски комисар ще работите за интересите на Общността. Част от тази Общност ще са и българските потребители. Ще поставите ли сред приоритетите си налагането на европейската потребителска култура в родната си страна?

Да, ще го правя последователно, непрекъснато. Ще подкрепям с всички сили усилията на българското правителство в тази посока, на неправителствения сектор, на всяка една от институциите, която реши да го превърне в сърцевина на политиката си. Бих посъветвала всеки да го направи.

Ще помоля за срещи с всяка една от българските институции, за да отбележа края на моята работа като министър по европейските въпроси. Но след това ще започнат други срещи, в качеството ми на комисар за защита на потребителите.

Най-важното е ние да бъдем уверени в себе си, да разберем, че когато правото е на наша страна, можем наистина да го получим. А не да считаме, че някой друг може да ни даде правата и крайния резултат на тепсия. За съжаление този живот е това – борба, за да можеш да докажеш себе си, да докажеш правотата си и да можеш да отстояваш правата си. Към това съм особено пристрастна.

Вие стъпвате в длъжност официално от 1 януари 2007 година. Какво ще си пожелаете в Новогодишната нощ на 31 декември?

Да бъдат живи и здрави близките ми.