Красимир Панковски: Случващото се в Украйна е ад
Красимир Панковски: Случващото се в Украйна е ад / снимка: БГНЕС

Без външна намеса на масата на преговорите трудно ще се стигне до успокояване на обстановката в Украйна, това каза в ефира на Дарик зам.-председателят на Сдружението на украинските организации в България Красимир Панковски.

Украйна е на ръба на гражданска война, след като след най-кръвопролитния ден, откакто страната получи независимост от Съветския съюз през 1991 година, протестиращите продължават да изпълват центъра на Киев и в сряда след часове на непрекъснати сблъсъци със силите на реда, довели до смъртта на най-малко 26 души.

Какво се случва в Украйна в момента, как да го наречем, опитваме се от доста време, следейки събитията там - това е сериозна ескалация, гражданска война или извънредно положение?

Единствената дума, за която се сещам как можем да го наречем е "ад". В момента в Украйна положението е извън всякакво описание. Свързах се сутринта с познати там, които в момента са на Майдана или са били през цялото време. Те казват, че всеки един момент може да започнат огнестрелно нападение. Цялата нощ са отбивали атаки, полицията се е опитвала да зачисти Майдана изцяло, да го залее с кръв и да не остави човек на този Майдан. Цялата нощ са покривали периферията с гуми, с дървен материал, за да създадат един такъв пушещ, горящ щит, който да ги защити. Положението е много тежко, знаете, че има много загинали хора. В този момент просто някой трябва да стигне до компромис, по някакъв начин да се заровят тези томахавки. Може би да се седне на една обща маса на преговорите. Много се надявам, че това ще приключи, няма как да кажа по мирен начин, но с минимално количество жертви.

Каква е причината за кръвопролитията - провокатори или команда към силите на реда да действат крайно, е причина за тези жертви и стотиците ранени?

Как вчера са се развивали хронологически действията. Някъде към 9 часа сутринта протестиращите са блокирали парламента на Украйна и са се опитали да изискват да бъде гласувано връщането на Конституцията от 2004 година, която през 2010 година е незаконно променена. В тази ситуация обаче е имало някакви провокации. Но в такава ситуация, в един такъв конфликт със сигурност провокации има, без провокации не е възможно. Но е имало някои провокации, които са довели до това, че въоръжените сили „Беркут" са започнали да хвърлят гранати от покривите на сградите, хвърляли са ги в тълпата от хора. Тоест вие си представяте, че тези шумови гранати по принцип са нещо, което е за разгонване на тълпата, сплашването и. Но те не са направени така, че да бъдат хвърляни в хора. Първото нещо, което се случва, че е имало жертви от различни гранати и шрапнели. Едно момче има с откъсната ръка още сутринта и оттам нататък ескалацията стига до своята връхна точка. "Беркут" е започнал да разгонва хората, те са започнали да отвръщат. По никакъв начин вече не можем да говорим за мирен протест някъде към 11 часа вчера. И докато хората са били разгонвани из целия Киев, най-накрая те се групират
в Майдана, в закритата от барикади част. Имало е ултиматум до 18.00 часа те да спрат всякакви действия. Доколкото аз знам, следя и съм се свързал с познати, почти цялата част от протестиращите са били в Майдана, въпреки това ултиматумът е бил да се спрат всякакви действия. След 20.00 часа започва масирано изчистване на този Майдан, което е довело до огромно количество жертви. Освен това има много така наречени "титушки". Това са момчета със спортна външност, които са наети за провокатори. През нощта те са мародерствали в града, застреляли са един журналист, извадили са го от таксито, с което той се е прибирал след работа, набили са таксиметровия шофьор, набили са този журналист и са го застреляли в корема. Той е умрлял от загуба на кръв.

Доколко обаче лидерите на опозицията имат опция да контролират това, което става, доколко и те носят отговорност за това, което се случва? Могат ли да контролират протеста в тази ситуация?

Това е сложен въпрос. По отношение на контрола... Аз не знам за какъв контрол можем да говорим. Те могат да дават рекомендации, препоръки какво точно да се прави. Разбира се, те имат изявления там, но като контрол в момента... Протестиращите се опитват да задържат своите позиции на единственото място, където им се позволява да протестират в този момент, и го държат наистина като крепост. А по отношение на отговорност, аз съм убеден, че всеки има отговорност в този конфликт. Но главната отговорност със сигурност е на управляващите, защото тя доведе до този конфликт. Представете си вчера сутринта случая, за който си говорим, че е имало някакви провокации, значи въоръжените сили са хора, наети, които получават заплати и изпълняват заповеди. Не знам каква заповед трябва да бъде, за да започнат да се хвърлят гранати по хората от покривите на сградите, което доведе до тези смъртни случаи. Това, според мен, е нещо, за което трябва да поеме отговорност властта.

Властта, имате предвид Янукович?

Разбира се. Както знаете Украйна от 2010 година, след като беше подменена незаконно конституцията, отново е президентска държава и най-големите пълномощия в държавата се държат от гарант.

Има ли обаче в тази ситуация шанс за съгласие, през какво минава успокояването на обстановката?

Аз искрено се надявам, че в тази ситуация ще се намесят външни сили, не говоря за военна намеса, в никакъв случай, не ме разбирайте погрешно. Надявам се на една опора и подкрепа от ЕС, от САЩ и от руски представители, че ще седнат на масата на преговорите, ще заровят томахавките, защото някакъв компромис трябва да бъде намерен. Не може в 21 век да говорим за гражданска война в центъра на Европа, географският център на Европа. Това е спорен въпрос, но един от географските центрове на Европа се намира в Украйна. В центъра на Европа да са развиват такива действия, това е абсолютно недопустимо.

Казвате, че май без външно посредничество това няма да се случи?

Днес дори не са насрочвани никакви срещи и преговори, което означава, че отново ще седим и ще очакваме един много напрегнат ден. Тоест опозицията вчера се е срещала с президента Янукович, не са стигнали до абсолютно никакъв консенсус, защото единственото искане, което е направил президентът Янукович е било да няма протестиращи, протестиращите просто да се махнат. Представете си 3 месеца протестиращите изказват своята воля, искат да има някаква промяна в държавата и изведнъж да се махат или всички ще свършат там, където са свършили 30 човека тази нощ.