Камен Петков от Атака се съмнява в успеха на новия здравен министър
Камен Петков от Атака се съмнява в успеха на новия здравен министър / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Камен Петков от Атака се съмнява в успеха на новия здравен министър
33430
Камен Петков от Атака се съмнява в успеха на новия здравен министър
  • Камен Петков от Атака се съмнява в успеха на новия здравен министър

Интервю с депутата от Атака Камен Петков за решението му да се въздържи при гласуването на вота на недоверие към кабинета на ГЕРБ, внесен от опозицията,който беше отхвърлен от парламента. Всички останали избраници от групата на националистите гласуваха срещу искането за оставка на кабинета.

Аз не смятам, че с моя глас „въздържал се" означава, че не подкрепям в момента правителството или подкрепям вота на недоверие, напротив. Имайки предвид, че през последните дни лидерът на парламентарната ни група Волен Сидеров отправи остри критики, даже каза, че това е „червен светофар" или „червена точка" - не мога да се сетя точно как назова нещата.

Имате предвид посещението на Ердоган и критиките за това, че се е случило нелегално?

Това имам предвид и в момента с моя глас „въздържал се" просто проявих гражданско мислене и това, че за някои неща не съм съгласен в момента с правителството, особено за здравната реформа, за което беше и вотът. Така че не се разграничавам от моята политическа парламентарна група.

Съгласувано ли беше поведението ви с лидера Волен Сидеров?

Ние не сме парламентарна група, която има диктаторски функции и диктатор. Всеки е гласувал по съвест и по разбиране.

Вярвате ли, че новият здравен министър ще отговори на вашите критики, които имате в сектора?

Лично за себе си съм малко скептичен, защото когато имах възможността да проведа разговор с него и да го питам осъзнава ли каква отговорност има - той е третият за една година, той каза едва ли не, че и той си носи оставката в джоба. Аз му казах, че това за мен не е отговор, защото човек ако не е убеден, че може да се справи с една такава кризисна ситуация, каквато е в момента, по-добре да не става министър. Скептичен съм, не мога да кажа нищо за човека, не го познавам.

Как гледате на ситуацията с пенсионната реформа и отстъплението от нея. Приемате ли вдигането на осигуровките от догодина?

Не съм се запознал с бюджета и с това точно, което са предприели управляващите и не мога да коментирам неща, за да не излезе, че съм некомпетентен.

При събирането на подписите за импийчмънт на президента Първанов бяхте в чужбина на меден месец?

Да, но след това гласувах. Уважавам лидера на моята партия, уважавам колегите си, самата партия, така че не мислете, че с едно такова нещо искам някак си бунтарски... Просто съм здравомислещ човек и за някои неща не мога да се съглася.

Господин Сидеров разговаря ли с вас след гласуването?

Не, защото аз имах други ангажименти, но не ме и потърсил, което доказва, че ние сме една свободномислеща партия и никой на никого не носи отговорност за това, което е решил да гласува като народен представител.

Въпреки този „червен светофар", за който и вие говорите, смятате, че Атака трябва да продължава да подкрепя правителството?

Не може да кажем на всичко, че е черно в момента, което прави управлението на ГЕРБ. Затова гласувах „въздържал се", защото има някои неща, с които аз не съм съгласен, но за други неща... не мога да кажа на всеки един от министрите и на всяко едно от министерствата, че не се справят с положението, което е в момента и при тази световна криза, която естествено засяга и България, и то доста сериозно.

Но казвате, че не бива всеки път да се подкрепя изцяло, както е било досега. Вашето днешно гласуване е първото?

Ако беше срещу, щях да гласувам „за" и да подкрепя вота. „Въздържал се", според мен, определя личността, характера за това, че просто с дадени неща не е съгласен, а не изцяло с политиката, която се води в момента. Аз продължавам, за момента, да подкрепям правителството на ГЕРБ.