Кадиев: Поведението на Атака е безобразно, важно е връщането на ГЕРБ в парламента
Кадиев: Поведението на Атака е безобразно, важно е връщането на ГЕРБ в парламента / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Бойко Борисов да дойде в парламента и да даде 121-вия глас, нужен за кворума, ако е отговорен политик. За това призова в интервю за Дарик депутатът от левицата Георги Кадиев.

Според него поведението на групата на „Атака", която не се яви днес на заседанието на Народното събрание, е безотговорно и безобразно, но по-важно било не да се договори връщането на националистите в парламента, а идването на ГЕРБ. Защото само четирите партии според Кадиев можели да постигнат някакъв разумен компромис.

Бяхте ли информирани в левицата, че и „Атака" ще отсъства от Народното събрание? Каква е позицията ви? Докога може да се чакат националистите да кажат, ще дойдат ли утре в Народното събрание?

Не, не бяхме информирани и бяхме много изненадани, защото това е пълно противоречие на думите на „Атака", че подкрепят правителството. Мисля, че поведението им беше абсолютно безобразно. На тях много добре им е ясно, че има няколко закона, които трябва до петък да минат, иначе изтърваме срокове, които са важни, най-вече енергийните закони. Цялото ни желание да намалим цените на електроенергията за населението няма да се случи, ако до петък не приемем тези закони. В този смисъл поведението им наистина е безотговорно, безобразно и не трябва да бъде толерирано по никакъв начин. Също такова е и поведението на ГЕРБ. Според мен ключово в момента е да бъдат върнат всички политически партии в парламента, включително ГЕРБ и „Атака". Ние можем да спорим, да се караме, да си противоречим, но трябва да го правим там, да има действащ парламент и действащо правителство.

Факт е това. Първо, подозирате ли, че постъпката на „Атака" днес има нещо общо с обявеното пиене на кафе пред парламента, което прерасна в по-емоционален протест срещу депутатите? Цели ли се нещо с този ход?

Нямам никаква информация на какво се дължи постъпката им. Каквото и да кажа, трябва да спекулирам, да го измисля. По никакъв начин не е била заявена официална позиция. За съжаление, аз не знам колко може да продължава това нещо. Не е възможно да имате нормален парламент, нормално правителство, ако всяка сутрин броите до 121, колкото трябва да са необходимите депутати, за да започне работата на парламентарния ден. Моят призив към ГЕРБ е утре да забравят тези различия, които имат и да се върнат в зала, за да приемем поне тези няколко закона, които са важни за енергетиката. След това, ако искат, да продължават да протестират и да не влизат в зала.Макар че, според мен, трябва да седнат 4-те партии и да постигнат някакъв компромис. Очевидно от всички страни тряба да се направи компромис.

Този компромис включва ли вариант, обсъди ли се в групата на левицата да има едно преходно правителство, излъчено от всички партии в Народното събрание, за да остане парламентът да работи и да се свършат определен брой задачи?

Днес едно от предложенията на колегите на парламентарна група беше да поискаме доверие до май месец догодина, тоест да работи правителство и парламент до май 2014 година и в деня на евроизборите да направим избори за парламент, за да спестим средства. Трябва да ви призная, че аз, ако това е цената на работещо правителство, аз съм готов да я платя.

Нямаше решение на групата, така ли?

Не, нямаше. Тази идея не беше приета, така че в момента това не е официално предложение на групата. Имаше доста аргументи против, които аз също разбирам, но за мен важното е работещ парламент и работещо правителство. И ако цената за това е те да работят само една година и след това да правим избори, нека бъде такава. По-добре отколкото избори сега и веднага накъдето отиват нещата, което ще доведе до пълен хаус и блокиране на всякакви икономически проекти, които имаме.

Утре, ако ситуацията се повтори-какво, вече да сме сме убедени, че следваща стъпка е предсрочни избори?

Ако Бойко Борисов е този политик, който твърди че е, нека утре да дойде и да даде 121-я глас. Нямам намерение нито да моля някого, нито да се извинявам. Ние не сме детска градина. Всеки да си помисли-от „Атака", ГЕРБ, ДПС, БСП-отговорността, която имам. Ние или даваме шанс на това правителство да свърши нещо, прекратяваме всякакъв натиск върху него, даваме му правото, ако иска да предложи промени в кабинета, ако иска да предложи промени в областните управи или на зам.-министрите. Да започне най-после да си влиза в ролята. Тази ситуация е ненормална-месец и нещо да няма половината зам.министри и половината областни управители говори, че нещо скърца.

Нали разбирате, че да дойде Бойко Борисов в парламента само с призиви не става. Трябва да си говорите, а вие не си говорите политическите партии в Народното събрание.

Това е големият проблем, да. Ние може да се караме, може да се бием дори, но трябва да си говорим. Това е над интереса ни да демонстрираме как можем да напуснем парламента и той да не работи без нас. За жалост тук решението е на ГЕРБ, те трябва да решат да се върнат.

А БСП какво трябва да реши?

БСП трябва да реши каква е цената на компромиса от наша страна, ако бъдат поставени такива искания. Искането на Бойко Борисов да му се извини Сергей Станишев, за да се върне в парламента за мен беше детинско. Какво значи да ти се извинят? И е малко наивно. Според мен така не могат да работят институции. Все пак тези партии са институции и този парламент е институция и не може да зависи от извинението на един човек към друг човек- някакви личностни атаки или личностни извинения. Трябва да има механизъм на работа, който е независим от личностните отношения. Аз може да имам своите критики към Сергей Станишев или към Изпълнителното бюро, към когото и да е, но когато има задача за вършене аз отивам, говоря с тях и я върша, нещо спорим, нещо се обясняваме, но в крайна сметка си говорим. Не съм се дръпнал настрана и да ме няма и мен в парламента.

Събитията са динамични и е въпрос е на часове дали политическите сили ще намерят вариант, при който да седнат на сериозни и смислени разговори.

Ключовото в момента е поведението на ГЕРБ, не това дали ние ще се договорим с „Атака" утре да влязат, не дали ще се договорим с ДПС утре да влязат, защото това не е достатъчно. ГЕРБ да не стоят по ъглите и да не изказват мнения и да искат извинения, а да излязат и да си свършат работата като хора, които са избрани в парламента.Те са избрани да вършат работа, не да стоят отвън.