Информационна кампания за финансиране на земеделието
Информационна кампания за финансиране на земеделието / netinfo

Днес, 28 ноември, стартира информационната кампания за финансиране на българското земеделие с евро пари. Към есента на 2007 година българските производители ще получат първите евро субсидии по системата за директни плащания.

Заместник-министрите на земеделието – Стела Бъчварова и Бюрхан Абазов в интервю за предаването „Портфейл” на Дарик.

Какво е мотото на кампанията? „Аз не знам” или „Аз трябва да знам”?

Стела Бъчварова: Мотото на кампанията е „Ти имаш право на тези пари”. Министерството на земеделието и горите е отворено и е с желание всеки земеделски производител да има информация и да има достъп до тези пари през 2007 година.

Има земеделци, които са притеснени, че не разбират английски език, а и не само това… нека да тръгнем от акцента на кампанията.

Бюрхан Абазов: Акцентът на кампанията е „Ти имаш право на тези пари”, каквото е и логото. Земеделците ни имат право за 2007 година на 390 млн. лева.

И е най-добре да усвоят, колкото може повече?

Бюрхан Абазов: Такава е и нашата цел. Задачата, която сме си поставили в тази кампания, е до ниво населено място, до ниво къща, до ниво директен контакт със земеделския производител да се обясни с прости думи какви действия трябва да извърши той, за да се усвоят тези пари Действията, които трябва да извършват нашите земеделски производители не са никак сложни, не са обременени с излишна документация.

Документацията е лека, така ли?

Бюрхан Абазов: Асоциацията, която правят нашите земеделски производители, когато чуят думата подпомагане с досега действащите механизми по линията на фонд „Земеделие”, по линията на САПАРД и други, е грешна. Няма нищо общо с досегашния начин на подпомагане. Акцентът, който ние даваме на кампанията е: не е толкова важен въпросът колко пари на декар ще се получат, колкто да се регистрират земеделските производители в системата за интегрирана проверка.

Първото условие е всеки, който иска да кандидатства, да се регистрира. Какво означава производителите да се регистрират?

Бюрхан Абазов: Както вече сме казали, готови сме със заснемането на земята, на 99% сме готови с ортофото-снимките, на 91% сме готови с теренните проверки на място. Бюрхан Абазов: Имаме пълна готовност да стартираме процеса на първоначална регистрация в системата. Първото условие, за да може земеделският производител да участва във всички схеми на Европейското подпомагане, това е той е да бъде регистриран в тази система, да получи уникалния си код, уникалния си номер, с който той вече има право да участва, както в директните плащания, така и в пазарната подкрепа, така и по селските райони.

Какви стъпки трябва да предприеме земеделският производител, за да ги получи?

Бюрхан Абазов: Той трябва да свърши две елементарни неща: да отиде в службата „Земеделие и гори” по местонахождение на имотите, които обработва, да си ги очертае на направените ортофотокарти, да попълни даденото му заявление и да представи документите на основание на копито ползва тези земеделски земи. Подчертавам, че парите се получават от ползвателите, тези които обработват земята. В някои случаи обработващият земята и собственикът се съвпадат, в други случаи собственикът на земята си е в София, но се обработва от друг човек. Другият, който обработва земята има право на тази пари, европейската схема подпомага този, който произвежда.

*Интервюто със Стела Бъчварова и Бюрхан Абазов чуйте в звуковия файл.