Хитър Петър и Настрадин Ходжа и днес са в правителството и се надлъгват
Хитър Петър и Настрадин Ходжа и днес са в правителството и се надлъгват / снимка: БГНЕС

В храма „Св. Георги Победоносец” в Кърджали свещеник нарече премиера Сергей Станишев пич. Отец Петър е популярен в региона с ексцентричното си поведение. Той обясни използването на жаргона „пич” заради многото провокации, на които е отстоял Станишев.

Ето какво каза в интервю за Дарик отец Петър

На какви толкова големи провокации е устоял българският министър-председател, та да заслужи определението пич?

От позицията на Кърджали, оттатък хребета, за нас нагоре е България. И ние така или иначе гледаме нагоре. Този млад човек, от позицията на моите години, със тази тиха усмивка, отстоя на толкова оставки. Отстоя на викове, на агитки на митинги. Това ме впечатли мен и християните тук. Той намери сили да погледне към духовния живот. Това са световни процеси, но за българската духовност вниманието към църквите – той го прави.

Не се притеснявате, че сте използвали такава жаргонна дума – пич?

Веднъж ме попитаха защо използвате такава дума – зарибяване. Ами зарибяване – децата и младежите сега това използват. И Исус Христос е казал на Апостол Петър „Сега ще те науча да ловиш две риби и човеци”. Аз съм служил в Бесарабия, в Турция, в Западните покрайнини, където езикът е архаичен. Но днес вече нашия език, понеже ние сме източника на езика, се движи. Всичко това в кавички, защото свещеника е носител и на говора на нацията. И го казвам винаги в кавички с леко извинение. Това са думите на живота.

Ако Сергей Станишев, с извинение е пич, правилно уточнихте, че вие се обърнахте към него с „г-н премиер, вие сте пич”, то лидерът на ДПС Ахмед Доган какъв е?

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е лидер на някаква партия, която не е моята партия. Аз не съм от никоя партия. Партийни лидери, духовни водачи не коментирам, но когато един човек е държавен глава, аз на Станишев гледам именно като такъв …

Той е премиер още, не е президент.

При нас не президентът е най-важния човек и си позволявам да го коментирам. Имам отношение към него и очаквания.

Какво очаквате от премиера, как ще се справи със скандалите?

Както виждате справя се, оцелява. Има си проблеми, но Господ да му е на помощ. Аз не мога да му влезна в проблемите. Но той изрази едно отношение, както и да съм се обърнал към него. При мен са идвали министър-председателя на Турция, президентът на Турция. И винаги ми е били тягостно, защото нашите са ме подминавали. А той дойде, това е израз на благодарност, към едно човешко отношение, а не да лицемернича. Зад мен са Турция и Гърция, няма къде по-далеч да ме преместят, ако въобще някой ще ми търси сметка.

Как приемат хората в Кърджали последния скандал около смъртта на началника на кабинета на лидера на ДПС – Ахмед Емин. Като човек ви питам как усещате настроенията сред мюсюлмани и християни?

Подариха една картина на премиера – Хитър Петър и Настрадин Ходжа. Тук хората черпят мъдрост от тези народни герои. Просто мълчат и не коментират. Чакат да се разплете от само себе си. Може би тогава някой ще си позволи да изрази отношение.

Много ли са Хитърпетровците в родната действителност?

Много повече от Анрешко. Защото Андрешко е за един исторически момент, докато Хитър Петър, не изключвам и Настрадин Ходжа, съжителстват и днес в правителството – един друг се надлъгват и надхитрят.

В управлението кой е Хитър Петър и кой – Настрадин Ходжа?

Българите са Хитър Петър, Настрадин Ходжа са другите.