Голяма диспропорция между размер на работеща полиция и на други структури
Голяма диспропорция между размер на работеща полиция и на други структури / БГНЕС

Минчо Спасов – председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в интервю за „Денят” на Дарик:

 

Днес направихте една сметка - 32 000 полицаи и почти толкова администрация, това е сума сумарум щатът на МВР. Точни ли са сметките ви?

 

Това са цифри, които са публично достояние и  никой не ги оспорва, това е щатът на МВР. Има, разбира се, и някакъв процент незаети бройки, но те са пренебрежимо малко.

 

Добре, вие...

 

Въпросът е, че има голяма диспропорция между размер на работеща полиция и размер на други структури. Само един пример ще ви дам - в Чехия Министерството на вътрешните работи е на брой 42 000, от които 2000 администрация, Чехия е 10 милиона.

 

Така. Но дори и при тази, как да кажа, силна диспропорция министър Михаил Миков поне засега публично говори за 10, може би малко над 10 процента съкращения от специализираната администрация на МВР в рамките на една година. Днес вие казвате, че за да се постигне това 50-процентно увеличение на заплатите е необходимо да се реже една трета от състава на ведомството. Не е ли прекалено радикално това като мярка?

 

Ами, вижте, в четвърти клас се учи аритметика и е видно, че ако искаме да увеличим на сто човека заплатите с 50 процента, ще трябва да намалим бройките на тези хора, ако искаме да се съберем в рамките на същата сума. И елементарният аритметичен анализ показва, че ще трябва не само да се, как да кажа, да се пипа със скалпел, но трябва да се режат излишни структури. Искам да изкажа моята удовлетвореност от разумния подход на синдикалистите, с които днес разговаряхме. Те също осъзнават, че има излишни структури в системата, които може би не само не помагат, но и пречат за по-доброто й функциониране. И това ще е един добър оздравителен процес, полезен за всички.

 

Господин Спасов, кога ще изслушате министъра на вътрешните работи, а вероятно и други хора от ръководството на МВР, за да седнете на една маса и заедно да направите тези сметки, или поне да изслушате разчетите на министъра за това колко могат да бъдат съкратени от Министерството на вътрешните работи?

 

Писмото, с което каним министъра да направи тази конкретна програма, ще му бъде изпратено още утре. Дали сме срок до 26 март, когато ще направим специално заседание на комисията, той да подготви тази конкретна програма за преструктуриране на МВР, като към нея ще трябва да добави и приложение, в което да посочи какви са излишните имоти на министерството, защото при съкращаването на служители на МВР ще е необходим и голям финансов ресурс за обезщетяването им. Знаете, че служителите на МВР получават по закон до 20 работни заплати. Тези средства ще трябва да ги вземем от имоти, които МВР трябва да започне да приготвя за продажба, защото ресурсът на държавата да заделя пари, особено в тази финансова криза, за която говорихте и вие, е много ограничен.

 

Ами, то може би тогава по-евтино ще излезе щатът да си остане раздут според мен, отколкото да се съкращават служители и да се изплащат по 20 работни заплати, не е ли такава логиката?

 

Ами, не мислите ли, че все пак трябва да започнем да го решаваме въпроса все някога, защото следващият министър така или иначе ще трябва да ги направи тези съкращения. Не знам дали ще се съгласите с мен, че е прекалено голям мастодонт нашето МВР за 7,5 милиона население.

 

Не, тук съм съгласна с това. Чудя се обаче - ако министър Михаил Миков разбере какви ги говорите, дали няма да ви се разсърди, че си правите сметките без кръчмар, имам предвид в ролята на кръчмаря се явява Михаил Миков тук?

 

Не, никой не се явява в ролята на кръчмаря. Ние трябва да се опитаме да спасим детето, защото нито аз ще бъда вечно председател на комисията, нито Миков ще бъде вечно министър, но МВР трябва да продължи да съществува. Това е един оздравителен процес, който, ако ние не го започнем сега с необходимата смелост, ще има непредвидими последици и ще влоши състоянието на министерството.

 

Всъщност смятате ли, че ръководството на МВР поне засега проявява в известна степен високомерие спрямо новия полицейски синдикат и служителите на МВР, които протестират? Първо, преди около седмица министърът каза, че исканията им за увеличение на заплатите звучат нахално. Днес и вчера всъщност ги приканва да напуснат  тези от системата, които в неделя са си хвърлили пагоните.

 

Аз съм противник на високомерното държание. Аз съм противник също така и на излишни демонстрации, които граничат с художествена самодейност. И днес поговорихме и по тази тема, че не е добре да се потъпкват символите на министерството - пагоните. Получихме уверение от г-н Илиев, от г-н Павлов. . . че това не е било изрично тяхно желание и че подобни случаи няма да се повтарят. Доволен съм от този ангажимент.

 

Добре. Да ви попитам и за още една също толкова, да не кажа може би и повече парлива тема, която попада, така, във фокуса на вниманието на ръководената от вас комисия - настаняването на радикалния ислям в Родопите, в община Гърмен, както твърди Яне Янев. Именно по повод  на случващото се в Рибново ще има съвместно заседание на вашата и още една комисия. Какво да очакваме от това заседание?

 

Проблемите с исляма, християнството и други религии трябва да бъдат разгледани в комисията по вероизповедания, а не да се размахват като досиета от Яне Янев, Минчо Спасов или Иван Иванов. Ето защо нашето предложение, от НДСВ, е тази материя да бъде входирана и разгледана в специализираната комисия към Народното събрание по вероизповедания. В нея ще участва вероятно и комисията по вътрешен ред, защото вие всички станахте свидетели, че службите за сигурност се намесиха в този казус. Първоначалната информация беше, че те са се борили срещу радикален ислям, следобед излезе теза, че не са се борили с радикален ислям, защото такъв нямало, а са се борили срещу заплахи срещу живота на един народен представител.

 

Всъщност наистина вие лично какво разбрахте от целия този скандал? Защото тук няма разговор, да кажем, между лидера на "Ред, законност и справедливост" и кметът на община Гърмен Ахмед Башев, тук има неистови крясъци, разговор с високи децибели. Та се питам вие лично какво разбрахте - има ли радикален ислям в нашите Родопи или не?   

 

Благодаря ви за този въпрос. Наистина не можах да разбера. И затова настояването ни е съответната комисия да седне и да си го разгледа въпроса. Както въпросният г-н Янев да благоволи, първо, да сезира тази комисия, която за това съществува, а не да сезира органи, които работата им е да се грижат не за неговата лична, телесна неприкосновеност, за това си има МВР. Но това е друга тема. Въпросът е, че по принцип бъркането в темата с исляма, който може и да не е талибански, може да не е радикален, а да бъде един съвсем нормален ислям, в това няма нищо незаконно, разрешено е от нашата конституция,  трябва много внимателно да се пипа тази тема, за да не се повтарят разочарования, и трябва да се уважават всички български граждани, били те евреи, християни и мохамедани.

 

Всички се питаме – и хора, които професионално се занимават с тази тема, и лаици, да кажем, като мен, откъде г-н Янев разполага с тази информация. Вие не се ли питате?

 

Ами, и аз се питам, да ви кажа, защото тази информация, ако действително съществува радикален ислям, свързан с тероризъм и други заплахи, това е много опасна информация. Изявлението от днес на въпросния депутат, в което той изрежда още пет потенциални обекта за работа на службите, означава, че той блокира и компрометира тези операции. Това е недопустимо. Ако има теч в системата, това е много неприятно. И достъп до такива операции от техните служби трябва да дават само на специализираната комисия, а не на, така, доста екстравагантни и шумни депутати, които в много случаи се оказва, че не говорят истината.

 

Как ви звучи версията, подчертавам, това е само хипотеза, че самата ДАНС дава на г-н Янев тази информация, след което след шумно медийно отразяване, разбира се, тя отново се връща в ДАНС?

 

Бях много учуден от думите на един от ръководството на "Ред, законност и справедливост" от тази сутрин в централна телевизия, че г-н Петко Сертов, който е ръководител на ДАНС, бил казал - с "Ред, законност и справедливост" ние работим много добре, всички останали партии ни пречат. Това е много тревожна информация, ако ДАНС работят с партии за едни или против други.