Големи инвеститори бягат от България, заради недоверие в правителството
Големи инвеститори бягат от България, заради недоверие в правителството / снимка: Sofia Photo Agency

Големи инвеститори се готвят да "избягат" от Българската фондова борса и от България въобще заради недоверие в правителството.

Основание за това дава намерението на Министерство на финансите да увеличи дела си в капитала на борсата по несправедлив спрямо малките акционери начин. Това стана ясно от интервю за DarikFinance.bg на бившия председател на борда на директорите на БФБ Виктор Папазов, който е акционер в борсата и поддържа контакти с чуждестранни инвеститори.

По думите му това, което предстои да се случи с БФБ, може да се оприличи с "национализация на безценица", тъй като финансовото министерство планира да увеличи дела си в борсата при номинална стойност на акциите.

"Държавата иска да даде 1 лев, за да получи актив за 3 лева, за сметка на останалите акционери", посочва Папазов. "Когато през лятото на 2008 година две от четирите големи световни одиторски фирми направиха независими оценки на БФБ-София, тогава цената на борсата варираше в диапазона 80-110 милиона лева, или цена от 14 до 19 лева на акция. Ако се направи оценка днес, дори при текущите изключително неблагоприятни условия, би трябвало тя да е най-малко в рамките на 20-25 милиона лева (между 3 и 4 лева/акция)", смята бившият шеф на борсата.

От ръководството на БФБ мотивират оценката, при която Министерство на финансите ще увеличи дела си в борсата, на база на дружества аналози.

Според Георги Български, който е член на Съвета на директорите на БФБ, интересите на малките акционери в борсата няма да бъдат накърнени, а увеличението на капитала и превръщането на борсата в публична компания трябва да се разглеждат като единен пакет от последователни стъпки, чрез които ще се реализира стратегическата цел на държавата за развитие на местния капиталов пазар чрез интегрирането му с голям борсов оператор или борсово обединение.

Целите интервюта четете тук