Година след потопа в Бисер още се питат каква е причината за наводнението
Година след потопа в Бисер още се питат каква е причината за наводнението / снимка: DarikNews.bg
Година след потопа в Бисер още се питат каква е причината за наводнението
61083
Година след потопа в Бисер още се питат каква е причината за наводнението
  • Година след потопа в Бисер още се питат каква е причината за наводнението

Една година след трагедията, хората в Бисер се питат защо прокуратурата още не е излязла със становище за причините за наводнението, съобщи пред Дарик кметицата на селото Златка Ангелова. В село Бисер направиха курбан за годишнината от трагедията, която отне 10 човешки живота.

Наводнението събори 56 къщи, като 32 от тях са напълно възстановените, а две са в груб строеж с покрив, предстои да бъдат довършени. Останалите къщи, от напълно съборените, ще бъдат построени напролет. В повечето от къщите, за които е трябвал ремонт, той е извършен. Златка Ангелова подчерта, че няма хора, които да са без дом.

Кметът на селото сподели, че има уверението на държавата, че всичко, което е необходимо, ще бъде направено. Ангелова каза, че е получила уверение от вътрешния министър Цветан Цветанов, че прокуратурата си върши работата по случая.

Към днешна дата какво е състоянието в селото, колко къщи са в процес на ремонт, колко хора са още без здрав и сигурен покрив над главата си?

От съборените от водната стихия къщи, които бяха 56, към момента са възстановени напълно 32 и две са в груб строеж с покрив, остава вътрешно и външно измазване и да бъде поставена дограмата. А останалите къщи - тези, които са напълно съборени, ще бъдат построени напролет. Другите, които се нуждаеха само от ремонт, в повечето от тях той е извършен. Общо взето няма хора, които да са без покрив.

Със сигурност обаче част от средствата, събрани по време на кампаниите, които бяха не една и две, не са били достатъчни. В момента какъв е основният проблем? Имате ли нужда конкретно от строителни материали, от нови средства? Подозирам, че част от строителните работи са блокирани не само от зимния период и по-лошото време, а и заради недостиг на финанси.

Да. Имаме уверението на държавните люде и след днешната среща с тях, че ще бъде направено всичко възможно да се възстановят тези къщи, ще се намерят средства. Повечето хора от напълно съборените от водата къщи имат нужда от мебели.

Тоест производители и хора, които се занимават с това, биха могли да окажат някакво съдействие поне в тази посока.

Да.

Тези дни се появи информация, че има и кражби, регистрирани в селото, тъкмо около местата на ремонтните работи - изчезнали метални скелета и платна.

Наистина има такъв случай, но кражбата не е от строителните обекти, а е от друго място в селото.

Тоест не е от тези къщи, които се ремонтират след наводнението, а от друга строяща се сграда.

Изобщо не е от засегната от наводненията къща.

Кажете година след трагедията питат ли се хората в Бисер защо прокуратурата все още не е обявила резултати за това кой е виновен за случилото се?

Разбира се, че се питат. Да се надяваме да получим по-бърз отговор. Работят по този въпрос, но все още нямаме ясен отговор.

Някой от институциите днес при вас, доколкото знам бяха министърът на вътрешните работи и министърът на отбраната, ангажираха ли се тези институции пред пострадалите, хората, които преживяха тази трагедия, наистина да се получи отговор на този въпрос?

Те са се ангажирали от преди, но всъщност от хората нямаше такова запитване към тях, а по-скоро от журналистите, които бяха на място да отразят събитието. От тях имаше такъв въпрос и господин Цветанов каза, че прокуратурата и следствието работят и се надява в най-скоро време да имат отговор, но не се ангажира със срокове.

След два дни на 6 февруари предвиждате ли нещо да се случи в село Бисер? Денят е такъв, че по-добре хората да не се сещат за него, но няма начин.

Да, искахме да отбележим годишнината точно на 6 февруари с курбана, но за православната църква целогодишно в сряда и петък е пост и не може тогава да се даде курбан за здраве. Затова се съобразихме с господин Цветанов, когато има малко свободно време да може да присъства, да бъде на 4 февруари този курбан, а в среда, на 6 февруари ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите и ще бъдат хвърлени венци в реката в памет на шестте жертви от село Бисер.

Спокойни ли са хората, имате ли актуална информация за състоянието на язовира наблизо? Ако въпросът за отговорността и виновните за случилото се трябва да бъде решен от правораздавателните институции, то поне се надявам институциите да ви държат в течение за опасностите на селото.

То язовир няма.

Да, беше източен тогава.

Той си се източи сам. Няма възстановена стена, за да има язовир и сега просто водата си преминава там, където е било мястото на язовира и си тече по каритото на реката.

Затова питах, да не би да има някаква косвена опасност за населението?

Не.