ГЕРБ: Да свалим Станишев, Първанов да си ходи сам
ГЕРБ: Да свалим Станишев, Първанов да си ходи сам / снимкa: Sofia Photo Agency

Според ГЕРБ трябва ли да има инпийчмънт на президента? Трябва ли да подаде оставка?

Проблемите в страната минават в момента през изпълнителната власт и законодателната, защото в момента всички критики, които са от европейския доклад, който се очаква е за нереално свършена работа от изпълнителната и законодателната власт. Затова за мен по-важно е колкото по-бързо това правителство прекрати това си управление, толкова по-добре за всички български граждани, защото хората вече се умориха на поредните оправдания, че имат капацитета и могат да се справят с проблемите.

Дори г-н Станишев каза, че за три години те се учат в момента, но имат капацитет да се справят с проблемите, а виждате какво се случва. Акцентите, които бяха за това правителство, което днес ни управлява, единствената цел, която беше изведена тогава като мотив за създаването на тази безпринципна коалиция, това беше присъединяването на България в ЕС и усвояването на фондовете, структурните и кохезионните, които ще бъдат свежите пари, които ще влязат в българската инфраструктура и в българската икономика. Естествено, че за всичко това, което казах преди малко, носи пряка отговорност и човекът, който беше основният архитект за съставянето на това правителство - г-н Георги Първанов, защото знаете ангажиментите, които бяха поети от ДПС, за да бъдат част от това управление, и това, което в момента, което наблюдаваме като констатация от ОЛАФ за покровителстването. Аз мисля, че изпълнителната власт трябва да даде отговори на всичко, което беше изписано в доклада.

Добре, г-н Цветанов, кажете ясно трябва ли Георги Първанов да продължи да бъде президент на България? Част от колегите ви от опозицията тук казват, че трябва сам да си тръгне. Други са готови да отидат по-далеч с търсене на варианти за процедура за отстраняването му. Каква е позицията на ГЕРБ?

Когато човек влиза в политиката, трябва да има морал. За мен най-разумното и най-доброто за страната, а и за всички български граждани, е, че когато някой прекрачи границата на това, което се казва вече не морал, трябва да си подаде оставката.

Тоест хайде да го кажем ясно.

. . . най-безболезненото за българското общество е, когато подобен тип хора си подадат оставката на база това, което са се компрометирали в българското общество и са загубили общественото доверие.

Когато влизаш в политиката, пак повтарям, трябва да запазиш моралните си качества или поне морала, за който си казал, че го притежаваш и го имаш. Но тук моментът е друг, защото всичко това, което би могло да се задвижи като процедура за инпийчмънт, надали би могъл да се реализира с необходимите мотиви за искането на подобен инпийчмънт. Затова нека да се акцентираме по-специално, и това, така, е като призив към всички опозиционни партии, да се консолидираме около това: днес имаме подготовка за внасяне на вот на недоверие на сегашното правителство на база политиката, която е водило досега. От това смятам, че ще има по-голям ефект и по-голям резултат за българското общество, защото България има вече в момента и търпи освен моралните си, така, негативи от всичко това, което води като политика правителството в лицето на г-н Сергей Станишев, вече води и до финансови злоупотреби и финансови ощетявания за българското общество и за България като бъдещо развитие.

Значи, сега, като ви слушам, сменяме заглавието: Цветанов или ГЕРБ: да свалим Станишев, Първанов да си ходи сам. Това е тезата на ГЕРБ и ги махаме и двамата. Това е тезата на ГЕРБ, така ли?

Ами, аз мисля, че това е тезата не само на ГЕРБ, това е тезата на голяма част от българското общество. И в тази посока смятам, че трябва да продължи дебатът и да има повече обществен дебат, и да се питат повече българските граждани, защото политиците винаги могат да бъдат обвинени в някакви задкулисни сценарии, подготовки и тем подобни.

Г-н Цветанов, накрая само да кажете, понеже според социолозите вие е много вероятно да управлявате България, дали по-скоро или по-късно, но това, изглежда, ще стане, заедно с "Атака" и десницата. Това е едната възможна прогноза. Вие имате ли хора, като ви дадат тия еврофондове, да ги управлявате?

Днешното ми неучастие директно в ефира на радио "Дарик" в София е, защото днес съм в Бургас и днес провеждаме националната си кръгла маса в сектор води, водния сектор. Това е проектът на програма, управленска, във водния сектор и тука са възможно най-големите капацитети в тази сфера. И това мога да кажа, че практика и политика, която политическа партия ГЕРБ прави през последните няколко месеца, защото знаете, че ние представихме проекта си за управленска програма в образованието, в земеделието, културното наследство, днес представяме за водите. От септември месец всяка седмица ще правим за здравоопазването, сигурност и обществен ред, и всички обществено значими сектори, които днес се нуждаят, едно, от реформа, и две, те се нуждаят да се представи визията за тяхното управление, защото е трудно да представиш.