Галина Тонева: Очакваме до  дни да стане ясно как е работено по преписките срещу Рашков
Галина Тонева: Очакваме до дни да стане ясно как е работено по преписките срещу Рашков / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Държавното обвинение излезе във вторник със спешно указание към всички шефове на прокуратури в страната да разследват незабавно всички сигнали за насаждане на етническа омраза. Пред "Дарик" заместник главният прокурор Галина Тонева увери, че от страна на прокуратурата ще има незабавни действия по всеки сигнал срещу лица и организации, които подбуждат към ненавист. Тонева очаква да края на седмицата да станат ясни резултатите от проверката на инспектората на Върховната касационна прокуратура за това как обвинението е работило по всички постъпвали до момента сигнали срещу Кирил Рашков и членове на неговото семейство. Ето какво още каза заместник главният прокурор Галина Тонева пред Дарик:

Какво наложи главният прокурор да излезе с указания към ръководителите на обвинението в цялата страна, за да се ускорят проверките по сигнали за насаждане на етническа и расова омраза?

Необходимостта мисля, че на всички ни е ясна. Виждаме какво е общественото напрежение в момента със събитията от последните дни. И с цел да бъдем максимално полезни за това да не се допускат ексцесии в посока на насаждане на етническа, религиозна, расова ненавист, защото очевидно е, че когато хората са така, в емоционално превъзбудено състояние, особено когато са в големи групи, много лесно могат да прераснат, чисто междуличностни, социални и други напрежения да ескалират и в такава посока. Самите ние наблюдаваме и от вчерашния ден как се носят едни лозунги, на които пише не особено приятни неща, от другата страна се отправят закани. Така че желанието ни е всичките тези напрежения да не бъдат толерирани по никакъв начин, да може както полицията да изпълнява своите ангажименти безкомпромисно към всяка една от страните, участващи в тези събития, така и нашите задължения като прокурори да бъдат изпълнявани своевременно и максимално бързо, което според нас е най-сигурната гаранция, че ще се пресекат такива настроения.

Нямате ли притеснения, че обвинението така може пък да бъде наистина засипано от сигнали, защото снощи станахме свидетели пък наистина на серия от прояви по улиците на страната?

Надяваме се, че сигналите, които се подават, ще бъдат все пак подкрепени с някакви доказателства, в смисъл това, което се вижда и по кадрите на телевизионни записи, това, което се чува, до голяма степен може да бъде, така, като доказателство за настроение и действие от различни лица. Когато те пък могат да бъдат и индивидуализирани, няма никаква пречка да бъдат образувани дела срещу конкретни лица. Мисля, че вече има случаи на такива образувани дела. Мисля, че във Варна има. Не искам да подвеждам слушателите, но такива няколко дела вече има образувани.

Очаквате ли резултатите от проверките пък, свързани с всички досегашни преписки, свързани с Рашков и семейството му? От местната прокуратура и в Пловдив, и от Асеновград, беше изискана такава информация.

Информация беше изискана. Доколкото знам, тя е и предоставена на обществото чрез публикуване на сайта на прокуратурата в Пловдив. Преписките, които до момента са били образувани, независимо дали вече приключени, или още висящи, в момента са и обект на проверка от страна на инспектората на Върховна касационна прокуратура. Тази мярка предприехме с цел дасе отговори на обществената нагласа, че определени лица години наред са били под закрила или под чадър на държавните органи. Реагирахме незабавно на такива твърдения именно за да проверим, и ако констатираме действително неправилно решени дела независимо дали срещу Рашков и неговата фамилия, или включително и по техни сигнали, защото очевидно там конфликтът е доста по-сериозен, отколкото изглежда вероятно на пръв поглед. Така че всички материали, всички преписки, които са от компетентност на асеновградската районна прокуратура и окръжна прокуратура -
Пловдив, ще бъдат внимателно преценени от прокурорите от ВКП, отдел "Инспекторат", след което ние, ако констатираме нарушения,съответно ще предприемем необходимите мерки.

За да бъдем коректни, това е различна проверка от тази, която беше обявена преди ден-два, ако не се лъжа, съвместно с Националната агенция за приходите на група от десет лица?

Да, това е различна проверка. Мисля, че може би бяха обявенив един и същ ден от прокуратурата и може би да, така, да остава недоразумение. Прокуратурата е предприела съвместни действия с НАП по линия на проверка на кръг от лица. Аз мисля, че не са десет, може би са повече, с точна бройка не мога да се ангажирам, но това е една съвместна инициатива, която ние изпълняваме и провеждаме по-точно в изпълнение на препоръките на доклада на Европейската комисия. Там има точно такава препоръка формулирана. Така че тази проверка не е започнала заради тези събития, това искам просто да го изясня съвсем точно.


Смесиха се нещата ..

Смесиха се просто защото едно от тези лица в списъка, който е проверяван, се оказа и Кирил Рашков, разбира се. Така че това искахме да бъде ясно и на обществото, че макар и невинаги показно, невинаги обявено официално, работата се движи. Тогава, когато обаче настъпят конкретни събития, естествено акцентът се засилва върху една или друга страна на нашата дейност. Затова е хубаво и да има по-точна информация.

Тази проверка е свързана с препоръките за по-чести или по-активни финансови ревизии на...

Да. Втората ние я предприехме вече действително впоследствие, защото всички бяхме свидетели на граждани, които твърдяха там, дори пред къщата на Рашков, че този човек е криминално проявен, че винаги е бил покровителстван и от полиция, и от прокуратура,
и от съд, и т.н. Така че за пълна яснота и коректност към всички граждани сме предприели тази проверка, която е вече нова и на ново основание.

И е в инспектората на Върховна касационна прокуратура?

Да, и е в инспектората на Върховна касационна прокуратура, защото твърденията касаеха преписки, които са от компетентност на Районна прокуратура - Асеновград, и Окръжна - Пловдив.

Едва след резултатите от проверката на инспектората ще стане ясно имало ли е бездействие?

Дали е имало бездействие, дали е имало неправилно решаване на преписки и т.н., за което, разбира се, също ще ви уведомим допълнително. Надявам се... всъщност идеята е тази проверка да бъде бързо извършена и приключена, но не мога да ви кажа точен
срок, но предполагам, че не по-късно от края на седмицата ще имаме резултати.

И от страна на премиера беше изразено очакване в рамките на днешния, утрешния ден все пак резултатите от действията и на данъчни, и на прокуратура да доведат до някакви конкретни обвинения срещу Рашков и членове на неговата фамилия. Някакви новини по тази тема?

Не мога да дам такъв отговор, защото не зная докъде са стигнали проверките, които извършват и НАП, и нашите представители в тази група. Мога да ви уверя само категорично, че в първия момент, в който има нещо конкретно, което да се изясни, то ще стане достояние на всички.