Фактурирането на секунда на разговорите в роуминг ще стопи сметките
Фактурирането на секунда на разговорите в роуминг ще стопи сметките / netinfo
Брюксел заговори във вторник за ново поевтиняване на роуминга. Този път акцентът в акцията на ресорния комисар Вивиан Рединг пада върху драстично намаляване на цената на SMS-ите - с 60 на сто. Идеята на Комисията все още е гореща и тепърва подлежи на обсъждане в Европейския парламент и Съвета.

В основата на предложението освен по-евтини съобщения стои и ново поетапно намаляване в цената за обажданията, по-ниски такси за роуминг на данни и спиране на порочната практика операторите да отчитат разговорите на минута. Кога новите правила ще влязат в сила и колко пари ще спестим от роуминг услугите, ще разберем от българския еврокомисар, отговарящ за защитата на потребителите, Меглена Кунева, която твърдо подкрепя намаляването на цените.

Ние дотук вече имаме 60 процента намаляване на цените, след като влезе първата част от регулацията от 30 август миналата година. Сега очакваме същото намаление и при съобщенията – от 1 юли 2009 година. Това ще доведе до много по-конкуртноспособни и по-прозрачни цени. За същия период нататък ще наблюдаваме и намаление с още 20 на сто на разговорите. До 2012 година се очаква с още 30 процента да поевтинеят обажданията в чужбина.

Данните показват, че инвестициите в този сектор ще позволят след 2013 година роумингът изобщо да отпадне като услуга. Компаниите ще бъдат способни сами без да сключват договори на едро с другите оператори, в другите страни, да предоставят тази услуга.

По отношение на SMS-ите това, което Комисията направи, е да сложи на практика таван на цената на едро и когато две компании сключват такъв договор за цена на едро, няма да може да надвишава определен лимит, който всъщност няма да спре развитието на сектора, защото при всички случаи един SMS струва много малко. Ние имаме данни от датския регулатор, че това, което действително струва на бизнеса текстовото съобщение, е 0,008 евро.

Тоест наценката е огромна?

Наценката е огромна.

Съобщенията в чужбина са около 10 пъти по-скъпи от домашните. Как варират цените за различните абонати в различните страни. Може ли да се постигне изравняване?

Можем да направим така, че секторът да се състезава помежду си. В момента цената, която е максимална, е 46 цента за минута и 22 цента за получени обаждания. Това е максимумът, прагът, но много малко оператори са смъкнали под тези 46 евроцента., съответно 22 евроцента. Повечето се движат около максималната граница.

Смятате ли, че българските мобилни оператори използват тази опция за най-високата възможна цена?

При нас също се движи в горната граница.

След като сега намаляваме с 60 на сто и цените на SMS-ите, колко струва средно един SMS, колко е струвал преди?

Специално за SMS-ите имаме предложение 11 цента за съобщение след регулацията на Комисията, а в момента средното за ЕС е 29 цента, тоест повече от два пъти по-скъпо. Но нека да кажем за България. Според нашите изследвания у нас разликата между това колко минути говорят потребителите и колко плащат е една от най-големите. За изходящи разговори българите плащат 28 процента повече от минутите, през които наистина говорят по телефона, и 26 процента повече, отколкото минутите, за които говорят по време на получени обаждания в роуминг.

На практика това означава, че когато говориш 1,01 минута, това за което плащаш, са две минути, защото си надхвърлил едната минута. Това не е коректно. Това, което направихме, е да се плаща за действително говореното време в секунди, а няма да може да се закръглява на минута. В резултат на фактурирането на секунда българските потребители се очаква да плащат около 30 процента по-малко от днес. Това ще доведе до спестяване за всички европейски потребители докъм 1 млрд. евро. За роуминга на данните в момента средната цена на едро за сваляне на 1 мегабайт – това са две статии – е 2,20 евро или 4,35 лв. в България, а цената на дребно е 7 евро или 13,85 лв. Както виждате доста голяма печалба. Тук ние ще направим максимум, праг, откъдето нататък цените да не могат да растат, който забележете ще е 1 евро, което означава, че хората наистина ще могат да използват мобилните услуги. Ще има възможност и тази услуга да се ползва, потребителят сам да избере какъв ще е неговият лимит. Но при всички случаи намаляването на цената ще е факт за всички.