ДСБ няма проблем с партията ГЕРБ, а с Борисов
ДСБ няма проблем с партията ГЕРБ, а с Борисов / netinfo

Интервю със заместник-председателя на ДСБ Даниел Митов пред Дарик радио за предстоящия местен вот

Окончателно ли е решението ви да сте със самостоятелна кандидатура в София, лидерът на СДС Пламен Юруков твърди, че все пак онзи ден е имало среща във вашата централа между представители на двете градски организации и са се договорили преговорите да продължат до 27 август…

Председателят на СДС в София Борислав Бориславов на няколко пъти отклонява подобни покани, не се явява и започваме да изпадаме в ситуацията от президентските избори, когато подготовката за общ кандидат премина през спорове и всички усилия бяха опорочени, тъй като голяма част от организациите в дясно не работиха искрено за тази единна кандидатура.

Проблемът е, че след изявленията на Пламен Юруков след срещата му с Бойко Борисов и след многократните покани към Борислав Бориславов, вратата като че ли беше затръшната от страна на СДС.

Не знам за други договорки, зная само, че няма как да подкрепим г-н Борисов в София.

Проблемът очевидно не е с партията ГЕРБ, а лично с Бойко Борисов, който за нас се явява фалшива опозиция – едновременно говори срещу тройната коалиция, същевременно е пръв приятел с президента Първанов – кръстникът на тази коалиция. Разбира се в страната има структури на ГЕРБ, с които може да се работи и с които ДСБ работи.

И вие като Пламен Юруков разглеждате Бойко Борисов и ГЕРБ кат отделни политически субекти, така ли?

Да, разбира се. Няма как да не е така…

Само, че за Пламен Юруков Борисов е по-приемлив за партньорство, докато при вас е обратното…

По места могат да се намерят отговорни и достойни хора, които по някаква причина са се отзовали в ГЕРБ, с които може да се работи.

Какви са шансовете на ДСБ в София, при тази ситуация – СДС клони към Бойко Борисов, а при вас се върви към самостоятелна кандидатура, участие на олимпийския принцип ли е това?

Длъжни сме да предложим на демократите в София тяхно представителство. Шансовете зависят от кандидата и кампанията, която ще се построи. Рано е да се говори, но смятам, че отиване на балотаж би било достойно в случая.

Смятате, че със самостоятелна кандидатура може да стигнете до балотаж?

Аз лично съм оптимист и бих могъл да твърдя, че имаме сили за това, зависи от кандидата ни за кмет, а още нямаме такъв.

Какво мислите, това по-скоро партийна фигура или обществена десни възгледи трябва да бъде?

Това трябва да е доказан демократ, лесно разпознаваем, който да не е тясно партийно свързан с ДСБ.

Предвид малкото време, което остава до кампанията, чувствате ли се до известна степен предадени от СДС, сините първоначално имаха намерение да си партнират с вас и в столицата, водихте преговори?

Много се надявах и още се надявам, че ще можем да работим със СДС в бъдеще. Беше абсолютно ясно, че можехме да спечелим изборите в София, ако преговорите бяха започнали и имаше категоричен ангажимент от страна на СДС. Волята в ДСБ я имаше и продължава да я има.

Другата гореща точка – Кърджали. Как ще действа ДСБ там?

Истината е една, ако има вирус и природно бедствие в България, което да владее политическия ни живот и да го задушава все повече и повече, това е ДПС. Аз не зная как действа нашата организация в Кърджали, защото сме дали пълна свобода на местните си структури, за да могат да постигат успешни коалиции по места. Моето мнение е, че на всяка цена десните партии трябва да се стремят да изхвърлят ДПС от местната власт в града. В това отношение аз лично съм разочарован от позицията на СДС по въпроса, тъй като зная как преди време СДС се отнасяше спрямо ДПС, това беше основният противник на ДПС в Кърджали. Подкрепата на СДС за ДПС там е най-прекият път СДС да изчезне от Кърджали. Дочувам, че и в Хасково има подобна тенденция. Не зная дали е заради прости сметки за това да влязат в местното самоуправление или е просто, защото не виждат друга възможност, но като че ли СДС там предаде автентичната демократична позиция.

Опасенията, които се изразяваха от едно известно време насам, че ДПС и по-специално Христо Бисеров е овладял позиции в СДС като че ли започват да се потвърждават, не ми се искаше това да е така. По един или друг начин виждам процеси в тази посока, което не може да не ме притеснява.

Само на ниво Кърджали ли смятате, че СДС ще изчезне с подобна позиция или това може да прерасне на национално ниво?

Ако СДС влезе в коалиционни отношения с ДПС за следващите парламентарни избори, мисля, че можем да смятаме партията за все по-стопяваща се в национален мащаб, но мисля, че това няма да се случи, защото там все още има разумни хора.