Дянков: С Бойко се чуваме като приятели
Дянков: С Бойко се чуваме като приятели / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дянков: С Бойко се чуваме като приятели
68413
Дянков: С Бойко се чуваме като приятели
  • Дянков: С Бойко се чуваме като приятели

Бившият финансов министър Симеон Дянков смята, че е отговарял добре за хазната при управлението на ГЕРБ. "Финансовата политика според мен беше най-добрата в тази сложна ситуация. Ние управлявахме в много тежка ситуация в Европа и ако си бяхме позволили популизъм, бързо щеше да се срине българският лев", разказва той в интервю за БНТ. Дянков споделя, че е подал оставката си на 18 февруари тази година заради решението да се дадат 800 млн. лв. на земеделските производители. Той се чува и сега през месец-два с бившите си колеги от кабинета "Борисов", но вече като приятели.

Седем-осем месеца след като вече не сте министър на финансите, как оценявате работата на правителството, в което бяхте министър?

Финансовата политика според мен беше най-добрата в тази сложна ситуация. Ние управлявахме в много тежка ситуация в Европа и ако си бяхме позволили популизъм, бързо щеше да се срине българският лев. Това тогава като финансов министър не можех да го говоря. Сега мога да го говоря. Имаше големи шансове още в края на 2009 година да се срине българският лев. Точно заради това тогава решихме да тръгнем към доста големи реформи и към доста по-агресивна финансова политика, иначе просто като малка държава, свързана с еврото, съседка на Гърция бързо-бързо щяхме да отидем към тези държави, които банкрутираха.

Досега не сте говорили, но кажете какво всъщност се случи през февруари с вашата оставка? Какво стана, че два дни след вашата оставка падна и цялото правителство?

Оставката беше свързана с даването на тези допълнителни 800 милиона на земеделците, които смятах, че не е добра политика преди. Смятах, че веднъж ако се почне в тази насока, тогава на всички останали... Учителите имаха, според мен, много по-важни и по-съществени искания и ако обясняваш, че е трудно и че няма пари и изведнъж дадеш на някого голяма сума, без те да са я заслужили, тогава трябва да даваш на всички, но това не беше моята роля като финансов министър и всъщност заради това стана това решение.

Имате ли чувство, че правителството падна заради Вас?

Не, нямам такова чувство. Финансовият министър отговаря за хазната, тя да е силна. Аз смятам, че за това отговарях добре.

Контактувате ли с Бойко Борисов или с други ваши бивши колеги от правителството?

Контактувам, но вече като приятел и само от време на време, през месец - два. С Бойко също се чувам, но вече не по финансови или служебни теми, а просто като приятели.