Д-р Ненков: Протестът не е срещу Делян Пеевски, той е просто капчицата
Д-р Ненков: Протестът не е срещу Делян Пеевски, той е просто капчицата / netinfo

Коментар на д-р Ненков за протестите по повод назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС

Дюзев: Докторе, твоят коментар за събитията от петък насам, следил си ги предполагам? Ти участваше и в изпълнителната власт доскоро.

Събитията от петък насам ме карат да се чувствам горд. Звучи като клише, но е така. Това, което се случи, тази безмерна наглост на управляващите, с това брутално назначаване на този човек за шеф на ДАНС, срещна отпор, но истински, граждански отпор. Хора, неорганизирани от политически партии, които излязоха да протестират. Но трябва да си дадем сметка, аз слушах хората, които говореха, бяха интервюирани,те си даваха сметка, че протестът не е срещу Делян Пеевски, той е просто капчицата. Тази система на управление на страната, няма значение кой управлява-дали я яха ГЕРБ или сегашната тройна коалиция, тази система на управление на страната е отвратителна. Лошото е, че изход и решение аз не виждам. Но аз наистина се чувствам горд, независимо, че не съм бил на протестите, чувствам се горд с тези хора, дето са на протестите. Такова множество не е имало. Откога не сме го виждали, с абсолютно неорганизирани хора? Много е хубаво, независимо, че сега не се вижда изход от тази ситуация, независимо дали ще има предварителни избори или редовни, следващият парламент и по-следващият няма да бъде конфигуриран по начин, който на нас да ни харесва. Това е много сериозен знак за тези, които си позволяват да налагат така силово хора със съмнителна репутация. Ние не знаем господин Пеевски дали е бандюга или не, защото ни трябват доказателства, нали живеем в демокрация.

Райчев: Но в България доказателства никога няма. Доказателства има в Чехия. В Чехия влязоха и арестуваха министрите, това е.

Чехия, Средна Европа-разликата е огромна. Няма да се реши въпросът с подаването на оставката на Орешарски, няма да се реши въпросът с разпускането на този парламент, защото следващият парламент ще бъде същият като този. Проблемът е, че системата позволява една малака партия, с малко гласово влияние, каквото е ДПС, да има огромно влияние в парламента и в управлението на страната Това нещо не е в ред.

Дюзев: Това е заради избирателната система.

Ще може ли този парламент да я промени избирателната система? Аз дълбоко се съмнявам.

Дюзев: Под натиска на тези хора?

Дано.

Райчев: Но играта много загрубя. Слушах след седем часа Волен Сидеров.

Дюзев: Какво е правил след 12 часа на площада?

Безчинствал. Той много добре е подбрал момента. Той се държи като ненормален, но той не е глупав човек. Вече няма протестиращи. Ти представяш ли си, ако се беше явил при протестиращите, с всички негови поддръжници, които се влачат по него? Какво щеше да се случи? Той много добре подбира момента, много хубави знаци дава на своите избиратели, че може да прави с полицаите каквото си иска. Това един прекрасен пример-един парламентарист как трябва да се държи с полицията. Аз даже си мислех да си направим експеримент-да се обадим на 112, да кажем, че има някакъв проблем, да извикаме патрулка и да се издървим ние тримата на полицаите. Да видим какво ще се случи. Ще се случи точно това, което трябва да се случи, ще ни вържат и и ще ни откарат в районното, защото нямаме имунитет. Имунитет на Волен Сидеров не му е нужен. На никой депутат не му е нужен имунитет. От какво имунитет? Слава богу, полицаите са професионалисти и никой не го прасна с една палка по главата.

Дюзев: Да, той търси тази провокация.

Това не е парламентарно поведение, а поведение на хъшлак.

Райчев: Имунитетът им трябва когато ги съдят и с това се спасяват.

Разбира се, че се спасяват. Това не е поведение на лидер на политическа сила-на Волен Сидеров. Не, че е поведение това на Сергей Станишев-да налага спорни фигури и то със силов метод върху своята парламентарна група.

Дюзев: И да не може да даде обяснение.

Не, дава. Готов е да си жертва живота г-н Делян Пеевски. Слушах интервю на Лютви Местан, което е дадено за националното радио, преди време. Той не знаел, председателят на ДПС, какъв му е бизнесът на Пеевски.

Райчев: Той каза, че въобще не знае дали има медийна империя.

Не знаел. Ти си представи, че си председател на партия, не може да нямаш участие в нареждането на листите и предлагат някакъв човек, който ти не го знаеш, не го познаваш, той е паднал в ДПС от небето. Това е брутална лъжа. И тази система на спокойно лъжене на обществото се превръща в модел на поведение от много години насам, не от вчера. Лютви Местан не е измислил този модел на поведение.

Райчев: Това е брутална лъжа, но изречена доста убедително.

Дюзев: Това е като Сергей Станишев, който в едно от интервютата за избирането на Пеевски, колегата Ризова просто не можеше да повярва на отговорите му. Той каза: „Гледах го и му повярвах". Това може ли да е обяснение?  Само преди три години го уволни като зам. министър.

Вчера, в предаване: „Кой го предложи Пеевски"? Отговор: „Колективно беше". Това не са сериозни работи.Пред кого мислят, че стоят?

Дюзев: Пред някакви идиоти.

Г-н Станишев: „Повярвайте, това го правя за добро". Как да го повярваш, като той не отговаря на директен въпрос-кой предложи Пеевки? Няма лошо, може наистина човекът да би могъл да се справи добре. Не знаем, но фигурата е спорна.

Райчев:Ако в същият момент бяха сложили за шеф на тотото майка му?

Въпрос на време и това да стане.

Дюзев: В цялата шумотевица около сина и тя може да е станала шеф на тотото. Докторе, аз те питам, защото ти беше във властта. Това е някакво перде, което пада на хората, които влизат във властта и имам чувството, че те не знаят на кои говорят. Това е да си правиш каквото искаш и да си мислиш, че няма да има последствия, че всяко чудо е за три дини.

„Да разпускаме седенката", както каза господин Орешарски преди време. Те очакват тази "седенка" да се разпусне от само себе си. Няма да стане.